Norovirüs faaliyette

Dünyanın farklı coğrafyalarından, aralıklarla norovirüs salgınları bildiriliyor. En son Almanya’dan salgın haberi geldi. Virüs olduğu için antibiyotiklerin etkisiz olduğu norovirüs, ishalle başlıyor ve salgınlara yol açıyor.

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Elif Hakko, yataklara düşüren hastalığın ishal dışında, bulantı, kusma ve karın ağrıları belirtileriyle seyrettiğini söylüyor. Norovirüs belirtilerine ayrıca çok yüksek olmayan ateş, üşüme, titreme, baş ve kas ağrılarıyla yorgunluk da eşlik edebiliyor. Hastalığın aniden başlayarak hastayı yatağa düşürmesi ve 1-2 gün içinde etkisini kaybetmesi dikkat çekiyor.

SUSUZ BIRAKABİLİYOR

Neyse ki hastalık genelde çok ciddi sonuçlara yol açmıyor. Kısa süre içinde etkisini kaybediyor. Ancak hastalar, su içemedikleri için susuz kalarak hastanede bakıma ihtiyaç duyabiliyor. Dr. Hakko, “Küçük çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olanların hastaneye yatması gerekebilir” diyor. Çocuklarda erişkinlere nazaran daha çok kusma görülebiliyor. Kısa sürede vücudu etkisi altına alan norovirüs, yiyecek, içecekler özellikle şebeke suları, norovirüs bulaşmış yüzeylere dokunulup ardından elin ağıza götürülmesi, hasta bir kişinin çatal ve bıçağını kullanılması, hasta kişilerin dışkıları ve kusmuklarıyla temas edilmesi halinde bulaşıyor. Hastalık başladıktan hemen sonra ve iyileştikten üç gün sonrasına kadar bulaştırıcı etkisini koruyor. Bazı kişiler iki haftaya kadar taşıyıcı olabiliyor. Norovirüse karşı herhangi özel bir ilaç bulunmuyor. Hastalık süresinde bol sıvı alınması öneriliyor. Ağızdan sıvı kaybını karşılamayacak kadar sıvı alamayanlara damardan verilebilir.

KORUNMAK İÇİN BUNLARI UNUTMAYIN

Norovirüsten korunmak için aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz. Bu önlemleri almak sadece norovirüs değil, benzer birçok enfeksiyon kaynağının bulaşmasını engeller:? Elleririnizi sık sık yıkayın. Özellikle tuvalet sonrası, bebek bezi değiştirdikten sonra, yemek hazırlamadan ve yemeden önce.? Meyve ve sebzeler iyice yıkanmalı.? Kirli yüzeyler temizlenmeli ve dezenfekte edilmeli.? Virüs bulaşmış, çarşaf, giyecek, örtü gibi çamaşırlar yüksek ısıda su ve sabunla hemen yıkanmalı.? Şebeke sularında sorun varsa kaynatılıp soğutulduktan sonra kullanılmalı.? Enfeksiyonu olan kişiler, hastalıkları sırasında yemek hazırlamamalı.

Yazarın Tüm Yazıları