Neyi, ne zaman yemeli

Neyi, ne zaman, nasıl, ne kadar ve nelerle birlikte yiyeceğimiz -ya da yemeyeceğimiz- çok önemli bir noktadır.

Haberin Devamı

Sadece bu da yetmez, doğru ve zamanında gıda tüketmek de bir o kadar önemlidir.

Sabah kalkınca en az 8-10 saattir aç olan bedeninizin ihtiyaç duyduğu enerjiyi kahvaltıyla birlikte vermek ve sonra da en fazla 5-8 saat yetebilecek olan bu enerji takviyesini önce öğle, sonra da akşam yemekleriyle desteklemek vazgeçilmez bir ihtiyaçtır.
İşte onun için iyi bir kahvaltı, güçlü bir öğle yemeği ve erken bir akşam yemeği herkes için yerine getirilmesi gereken yaşamsal bir zorunluluktur. Konunun detaylarına gelince...

ÖNCE İYİ BİR KAHVALTI

Eğer güne sağlıklı bir başlangıç yapmak istiyorsanız bunun ilk şartının iyi bir kahvaltı yapmak olduğunu unutmayın!
Kahvaltı, sağlıklı bir beslenme planının “olmazsa olmaz” şartıdır. Hangi yaşta olursanız olun vücudunuzun iyi bir kahvaltıyla güne başlaması gerekir. Çünkü gece boyu uyudunuz, vücudunuz en az 8-12 saattir akşam yemeği ile kazandığınız enerjiyi kullandı durdu. Yani günün en uzun açlık dönemini yaşadınız. Uyandığınızda kan şekeriniz bir hayli düşük seviyelerde olmasının sebebi de bu.
Önünüzde kocaman bir gün var. Sizi bedensel ve beyinsel büyük bir yoğunluk bekliyor. Yani hem enerji ihtiyacı için yakıta hem de kaliteli besinsel unsurlara ihtiyacınız var. Ayrıca gece boyunca boşalmış olan kaslarınızın içinin glikojen ile doldurulması için de iyi bir kahvaltı gerekiyor.
“Ben sabah öğününü atladığım zaman açlığımın farkında bile olmuyorum, kahvaltıya ne gerek var?” diye düşünebilirsiniz. Eğer böyle yaparsanız sizin iş, çocuklarınızın okul başarısı azalır. Daha sinirli ve gergin olursunuz, çünkü hipoglisemik durumdasınız demektir. Ayrıca metabolizmanız yavaşladığından kilo vermek bir yana, kilo alırsınız.

KAHVALTIDA NE YENECEK?

Özetle sağlıklı beslenmenin ilk şartlarından biri, güne iyi bir kahvaltıyla başlamaktır. Kahvaltıyı elma, nar, portakal veya diğer meyve sularıyla zenginleştirmek, taze meyvelerle lezzetlendirmek, peynir, zeytin yanında, salatalık, domates, yeşil biber gibi sebzeleri ihmal etmemek ve sık sık kahvaltı gevrekleri eklemek gerekiyor. Menemen mükemmel bir seçenek. Çökelek, lor peyniri harika zenginliklerimiz. Araştırmalar sabah kahvaltısı yapanların daha az kilo aldığını, kilo kontrolünde daha az zorlandığını gösteriyor. Düzenli kahvaltı yapanlarda hipoglisemi ihtimali düşüyor. Bellek sorunları, odaklanma güçlükleri daha az görülüyor. Kansızlık, iştahsızlık, yorgunluk gibi problemlere daha seyrek rastlanıyor.
Kısacası daha sağlıklı biri olmak için kahvaltıyı ihmal etmemek şart. İster bir dilim ekmek-bir parça yoğurt, ister bir bardak meyve suyu-bir iki parça bisküvi, isterseniz bol sebzeli mükemmel bir omlet yiyin ama her sabah düzenli kahvaltı etmeyi sakın ihmal etmeyin.

ÖĞLE YEMEĞİ ŞART!

Öğle yemeğini evinde yiyenlerin sayısı parmakla gösterilecek kadar azaldı.
Sadece çalışanlar değil, ev kadınları da öğle yemeklerini dışarıda yemeye başladı. Bu yeni alışkanlık, arkadaşlarla bir arada olmanın, sosyalleşmenin veya iş toplantılarının önemli bir parçası oldu.
Çalışanların bir kısmı ise öğle yemeklerini işyerlerinde ya da yemek fabrikalarında pişirilen yemeklerden karşılıyor.
Bazı çalışanlar yemek biletleri ile pizza, sandviç, tost, döner ekmek, hatta lahmacun siparişi veriyor. Kısacası üç ana öğünün en az biri, özellikle de öğle yemeği evde değil dışarıda yeniyor.

AKŞAMLARI ERKEN VE AZ YİYİN

Özellikle 50’li yaşlardan sonra akşam yemeklerinizi hafifletin. Küçük bir parça protein ve sebze ağırlıklı bir karbonhidrat doğru bir seçimdir. Zeytinyağını da akşamlara kaydırabilirsiniz.
Akşam alkol alımınızı da azaltın. Akşam yemeğini erken yiyin. Uykudan iki saat önce hafif bir meyve alabilirsiniz. Bu sütlü bir tatlı veya ölçülü miktarda kuruyemiş de olabilir. Akşam aldığınız alkol miktarını da 1-2 ölçü ile sınırlayın.

Yazarın Tüm Yazıları