Ne kadar yakın, o kadar iyi

Artık hemen hepimiz marketlerden alışveriş yapıyoruz değil mi? Peki, aldığımız ürünlerin nereden geldiğini, bize gelirken kaç kilometre yol yaptığını biliyor muyuz?

Haberin Devamı

Tükettiğimiz ürünlerin çeşitliliği açısından taşımacılığın ve saklama teknolojisinin ilerlemiş olması iyi gibi geliyor bize. Ancak ürünler taşınırken doğaya salınan karbon miktarı ve taşıma sırasında kaybolan besin değeri gelecekte sağlıklı bir çevrede yaşamak isteyenleri harekete geçirdi.
Dünyanın çeşitli ülkelerinde uygulanmaya başlanan “100 mil” akımı karbon salınımını azaltmayı ve daha taze ürünlerle beslenmeyi amaçlıyor. Bu akıma göre, yaşadığınız yere en fazla 100 mil uzaklıkta bulunan yerlerden gelen ürünleri tüketebiliyorsunuz. Böylece hem karbon salınımına neden olmamış, hem de besin değeri kaybolmamış ürünler yemiş oluyorsunuz.
Artık alışveriş yapmak için geçtiğimiz günlerde bahsettiğimiz bostanlara gidemediğimize göre bu 100 mil uygulaması kayda değer gibi geldi bana. En azından biraz özen göstererek, aldığımız ürünlerin yakın yerlerden geldiğine dikkat edebiliriz.

Erişteli Bitlis pilavı

Haberin Devamı

? 1 su bardağı iri pilavlık bulgur
? 1 su bardağı  dolusu erişte
 (Kalın kesilmiş makarna ya da çorbalık aş)
? 4 su bardağı sıcak su
? 2 çay kaşığı tuz
? 50-100 gr tereyağı (Bitkisel margarin de kullanabilirsiniz.)

Sıcak suyu orta boy bir tencereye koyup tuzu atın. Orta ısılı ateşte kaynamaya bırakın. Su kaynamaya başlayınca yıkayıp süzdüğünüz bulguru ve erişteyi aktarın. Karıştırın ve kaynayınca altını kısın.
Kısık ateşte, suyunu çekip göz göz oluncaya kadar pişirin. Suyunu tamamen çekince ocaktan alın. Üzerine bir tavada kızdırdığınız yağı gezdirin ama karıştırmayın.
Üzerini bir kağıt peçeteyle örtüp kapağını kapatın ve 20 dakika kadar dinlendirin. Kapağını açıp alttan üste doğru karıştırın ve sıcak sıcak servise sunun.

 

Yazarın Tüm Yazıları