Mutluluğunuzu test edin

Sağlığınıza en çok ne iyi gelir? Sağlığı en çok ne korur, güçlendirir? Bozulan sağlığınızı bir ‘hızır gibi’ düzeltebilen şey nedir? Bu soruların yanıtı sadece bir sözcükten ibarettir: MUTLULUK.

Mutluluk bilinen en eski ve en güçlü doğal ilaçtır. Tıpkı iyi yaşamak; keyifli, huzurlu bir hayat sürmek gibi, mutlu olmak da bir sanattır. Mutluluk bazen aşık olmak, duygusal sörfler yapmak, heyecanlar, gelgitler yaşamak, kalbi ‘güm-güm’ çarpmaktır. Bazen yalnız kalmak, bazen kalabalıklara karışıp kaybolmaktır. Kocaman bir parça çikolatayı, bir tabak makarnayı mideye indirivermektir. Müzik dinlemek, araba sürmek, yelken şişirmektir. Bir fakire, yaşlıya, çocuğa yardım etmektir. Bir köpeğin koşuşunu, kuşların uçuşunu seyretmektir. Su sesi, dalga sesi dinlemektir. Bazen de ‘sessizliğe dalıp gitmek’, kendini, ‘iç sesini’ duyabilmektir. Dua etmek, şükretmektir. Fazladan,

çoktan, hırs ve hızdan vazgeçmektir. Cinselliktir, sarılıp okşamak, sevmektir. Mutluluk çok şeydir, her şeydir. Mutlu olmanın kuralı, zamanı, iklimi, yaşı yoktur. Sağlığınız için mutlaka gerekli olan bu ucuz ama zor bulunan ilaçtan siz de faydalanmalısınız! Bu ilacın bulunması zor sanılır ama aslında her yerdedir. Her evde vardır ama bir köşede unutulmuştur. Unuttuğunuz, fark etmediğiniz duygularınızın içinde arayın onu. Karınızda, çocuklarınız ve torunlarınızda... İnaçlarınızda, algılarınızda, yargılarınızda... Dost ve arkadaşlarınızda. Güneşin doğuşu, ayın batışında. Yaprakların hışırtısı, suyun şırıltısında. Mutluluk hayattır, hayatın farkına varmaktır. Peki ne kadar mutlusunuz? Bu sorunun yanıtı kolay olmasa da, yandaki test mutluluğunuzu ölçmenizde size yardımcı olabilir. Test 1980 yılında Edward Diener tarafından tasarlandı.

NE KADAR MUTLUSUNUZ?

Aşağıdaki 5 maddeyi okuyun. 1’den 7’ye kadar olan puanlama sisteminde her soru için size en çok uyanı işaretleyin ve sonunda seçtiğiniz tüm seçenekleri toplayıp skorunuzu belirleyin. Seçeneklerde 1, ‘Kesinlikle doğru değil’ anlamına gelirken, 7 ‘Tamamıyla doğru’ demektir. Arada kalan sayılar ise iki seçenek arasındaki dereceleri ifade etmektedir.

A Yaşam düzeyimi ideal buluyorum.

1 2 3 4 5 6 7

B Hayat şartlarımın mükemmele yakın olduğunu düşünüyorum.

1 2 3 4 5 6 7

C Mevcut hayat standardımla tatmin oluyorum.

1 2 3 4 5 6 7

D Şimdiye kadar hayatımda istediğim önemli şeylere sahip oldum.

1 2 3 4 5 6 7

E Standartlarımın üzerinde yaşasaydım da bir şeyimi değiştirmezdim.

1 2 3 4 5 6 7

SKOR: 5-10 PUAN Hayatınızdan hiç memnun değilsiniz.

SKOR: 11-15 PUAN Hayatınızdan memnun değilsiniz.

SKOR: 16-25 PUAN Hayatınızdan memnun sayılırsınız.

SKOR: 26-29 PUAN Hayatınızdan çok memnunsunuz.

SKOR: 30-35 PUAN Hayatınız her yönüyle sizi mutlu ediyor.

ŞİMDİ MODA YÜRÜMEK

POWER WALKING

Bu sene Avrupa’da ilkbahar ve yazın moda sporu yüzmek değil yürümek. Yürümek sağlığın en büyük dostu. Stresi azaltıyor, depresyonu düzeltiyor, hipertansiyonu, şeker hastalığını engelliyor. Uykuyu destekleyip iştahı dengeliyor. Belleği güçlendirdiği de belirlendi. Cinselliği destekliyor, bazı kanserleri (kalınbağırsak, prostat, meme kanseri) önleyebiliyor. Power walking, yeni bir öneri, yoğunlaştırılmış bir yürüyüş planıdır. Dakikada 130 adımdan fazlası söz konusu olduğunda power walking’den bahsedebilirsiniz.

YÜRÜYÜŞ TEKNİĞİ

Diz serbest, üst beden dik, sırt ve omuzlar gevşek olmalıdır. Ayak önce topukla yere basılır. Kollar dik açı yaparak yürüyüşe paralel hareket eder. Kolun üst kısmı bedene yakın, eller yumruk şeklinde olur. Tempo yükseldikçe adımlar küçükleşir.

PROGRAM

Yeni Başlayanlar

1. hafta: 2 kez 30 dakika. 1 dakika süreyle normal yürüyüş, bunu izleyen 2 dakikalık sürede power walking rutini ile.

2. hafta: 2 kez 30 dakika. 1 dakika yürüyüş, 3 dakika power walking.

3. hafta: 2 kez 35 dakika. 1 dakika yürüyüş, 4 dakika power walking.

4. hafta: 2 kez 40 dakika. 1 dakika yürüyüş, 5 dakika power walking.

İlerleyenler

1. hafta: 3 kez 35 dakika. 1 dakika yürüyüş, 10 dakika power walking.

2. hafta: 3 kez 35 dakika. 1 dakika yürüyüş, 15 dakika power walking.

3. hafta: 2 kez 45 dakika. 1 dakika yürüyüş, 20 dakika power walking.

4. hafta: 2 kez 55 dakika. 1 dakika yürüyüş, 25 dakika power walking.


NOT: Normal yürüyüş sürecinde dakikada 90-100 adım atmalısınız. Programın power walking bölümü için verilen sürede dakikada 130 adım ve fazlasına çıkmalısınız.

NASIL YAŞIYORLAR?

CEYHUN YILMAZ

(Oyuncu)

28 yaşındayım. Boyum 1.76 m, kilom 79. Günde iki öğün yiyorum. Haftada iki kez beyaz et, üç kez kırmızı et tüketiyorum. Tuzu bıraktım, şekeri az kullanıyorum, alkol, kafein kullanmıyorum, ara sıra enerji içeceği içiyorum. Günde bir paket sigara içiyorum. Düzenli vitamin kullanmıyorum, ara sıra kendimi kötü hissettiğimde alıyorum. Günde 7 - 8 saat uyuyorum. Spor yapmıyorum, bazen basket oynuyorum. Mesleğim stresli, çok uzun süre ayakta durduğum zaman ağrılar hissediyorum. Annemde de kendimde de astım var. Ara sıra nefes darlığı için bir ilaç kullanıyorum ama çok düzenli değil.

PROF. MÜFTÜOĞLU’NUN YORUMU

Astım problemi olan birinin hálá niçin sigara içtiğini anlamak mümkün değil. Akciğerlerin havalanma yolları olan bronşların alerjik sebeplerle daralması sonucu oluşan bu hastalığı sigaranın kötü yönde etkilediğini biliyor olmalı. Doktorunun verdiği bronş açıcı ilaçlarını düzenli kullanmaması da çok yanlış. Sevgili Ceyhun’a sigarayı bırakmasını, sigara içilen ortamlardan uzaklaşmasını, en kısa zamanda bir göğüs hastalıkları uzmanı ile görüşerek yeni bir tedavi planı yapmasını öneriyorum. Muhtemelen 4-5 kg kadar fazlası var. Bu fazla yağlardan kurtulmanın bir yolunu aramalı. Enerji içeceklerinin de fazla miktarda kafein içerdiğini unutmamalı ve bunları kullanmamalı. Sevgili Ceyhun Yılmaz’a sağlıklı, mutlu, huzurlu bir hayat diliyorum.
Yazarın Tüm Yazıları