Mustafa Kutlay: Diş çürümesi sorununu kökten bitiren mucize protein geliyor

Mustafa KUTLAY
Haberin Devamı

İngiliz bilim adamlarının yaptığı bir çalışma, başta Procter and Gamble olmak üzere pek çok temizlik maddesi üreticisinin canını sıktı. Bu çalışmadan rahatsız olan bir diğer sektör ise diş hekimleri ve diş sağlığı üzerine üretim yapanlar oldu. Çünkü, İngiltere'de Cambridge'de bulunan Actinova adlı bir firma, diş çürümelerini tamamen önleyen yeni bir protein bulduğunu açıkladı.

Guy's Hospital, Kings College ve St. Thomas School ile birlikte çalışan Actinova, p1025 adlı bir protein ile üretilen özel bir gargara sayesinde, diş çürümelerinin tamamen önlenebildiğini duyurdu.

AYDA BİR GARGARA

Ayda bir bile uygulanabilen bu gargara sayesinde, p1025 dişlerin üzerinde bir tabaka oluşturuyor. Son derece homojen olan bu tabaka, hem mevcut bakterileri öldürüyor, hem de bakteri saldırılarını geri püskürtüyor. 2001 yılında ticari olarak satışa çıkması beklenen p1025'li diş sağlığı ürünleri, başta diş macunu ve diş antiseptiği üreten firmaları zorlayacak. Çünkü, Actinova'nın bu ürünü sonrasında, insanlar dişleriyle ilgili sağlık gereçleri değil, kozmetik ürünleri tüketecek. Yani, kimse diş sağlığını korumak için diş macunu veya antiseptik sıvı almayacak. Bunun yerine, diş beyazlatıcıları ve ağız kokusu gidericiler tüketilecek.

DİŞÇİLER YANDI

Actinova'nın p1025 proteini ile üreteceği diş ürünleri, dişçilerin de korkulu rüyası oldu. Çünkü, dişçilerin en önemli gelir kalemleri olan çürüme rahatsızlığı ortadan kalkacak. Kimse diş çektirmeyecek, dolgu yaptırmayacak.

p1025 proteinli diş sağlığı ürünleri sadece gargara olarak satılmayacak. Avtinova, p1025'li sakız üretmeye de hazırlanıyor. böylece, hafta bir çiğneyeceğiniz bir sakız sayesinde diş çürümesi derdinden kurtulabileceksiniz.

Geleceğin Cevat Kellesi

ÜNLÜ komedyen Levent Kırca'nın, ‘‘Olacak o kadar televizyonu’’nda tanıttığı ‘‘tam teşekküllü muhabir Cevat Kelle’’ de, 2000'li yıllara ayak uydurdu. ABD'de Kolombiya Üniversitesi'nde, geleceğin televizyon ve gazete muhabirleri için özel bir donanım tasarlandı. Bu özel donanım sayesinde, bir gazeteci dünyanın neresinde olursa olsun, yolda yürürken bile haberini hazırlayıp, fotoğrafı ile birlikte gazetesine ulaştırabiliyor. Bir sırt çantası, kameralı bir gözlük ve avuçiçi bilgisayardan oluşan bu donanımda, bir uydu anteni de bulunuyor. GPS adı verilen global yön sinyallerini de algılayan bu uydu anteni sayesinde, gazeteci hem bulunduğu yeri haritanad izleyebiliyor, hem de uydu kanalı ile gazetesine haberine ve görsel malzemelerini ulaştırıyor. Hatta, gazeteci, bu uydu anteni ve özel gözlüğü ile, hazırladığı haberle ilgili arşiv bilgilerine bile ulaşabiliyor.

Stadyumda göremediğiniz golleri kaydedin

EĞER futbol maçlarını televizyondan izlemeye alıştıysanız, stadyumda golleri izyemeyebilirsiniz. Çünkü, statta maç seyretmeye alışık olmayan pek çok kişi, sanki televizyon seyredermiş gibi atılan gollerin tekrar gösterileceği güdüsüne mani olamaz. Scanz Communications firmasının geliştirdiği bu küçük cihaz sayesinde, artık statta maç izlerken gol kaçırmayacaksınız. Çünkü bir çeşit dijital kamera olan bu cihaz, atılan golleri veya kritik pozisyonları, 15 saniyeyi geçmemek şartı ile size tekrar izletebiliyor.

Slayttan dijitale

ABD'de 649 dolara satılan Digilux adlı bu cihaz, normal film slaytlarını birkaç saniyede dijital görüntü haline getirebiliyor. Böylece, dünyanın heryerinden alinizdeki slayt görüntüsünü dijitale çevirerek bilgisayar ile istediğiniz yere ulaştırabiliyorsunuz.

Ayın şeklini günü gününe saatte görün

ABD'de 1200 dolara satılan MoonWatch adlı bu saatin özelliği, kadranının aynı zamanda ayın o günkü durumunu da göstermesi. Eğer ay dolunaysa saatin kadranı beyaz bir yuvarlak haline geliyor. Eğer, o gün ay hilal şeklini aldıysa, saatinizin kadranında da bir hilal görüyorsunuz.

Pininfarina'dan şehir otomobili

PINIFARINA tarafından tasarlanan ‘‘Metrocubo’’ adlı bu konsept otomobil, tamamen şehiriçi kullanıma yönelik olarak dizayn edildi. İki silindirli elektrikli bir motor ile çalışan Metrocubo, normalde iki kişilik bir otomobil. Ancak, bagaj kullanımından vazgeçerseniz, Metrocubo ile 4 kişi de seyahat edebiliyor.

Anahtar yerine parmak izi

BİLGİSAYAR sistemlerinde kullanılan parmak izi tanıma teknolojisi, artık günlük hayatımızdaki diğer araçlara da sıçradı. Siemens'in otomotiv sistemleri için geliştirdiği yeni bir teknoloji sayesinde, artık otomobiliniz kullanırken anahtar ihtiyacınız olmayacak. Cebinizde taşıyacağınız özel bir kart sayesinde, otomobilinizin kapısını parmağınızla açacak, motoru da bir tuşa dokunarak çalıştıracaksınız.

Delphi 5 ile ilgilenenlere

EĞER Delphi 5 uygulamaları geliştirmek istiyorsanız, Alfa Yayıncılık tarafından Türkçeye kazandırılan Marco Cantu'nun Delphi 5 kitabı tam size göre. 898 sayfalık kitap, 4 bölümde Delphi ile ilgili pek çok uygulama bilgisini içeriyor.

Bin dolara uydu fotoğrafı

EĞER bin dolar verirseniz, oturduğunuz evin uzaydan nasıl göründüğünü de öğrenebilirsiniz. ABD'de Denver'da bulunan Space Imaging adlı kuruluş, sahibi olduğu Ikonos uydusundan daha fazla para kazanabilmek için yeni bir yöntem deniyor. Firma, bin dolar veren herkese idünyanın istediği bölgesinin uydu görüntüsünü satıyor. Yakın gelecekte hızlı büyüyecek bir pazar olarak görünen uydu fotoğrafçılığı, özellikle petrol ve tarim konusunda çalışan firmalar tarafından talep edilen bir hizmet. ABD hükümeti, önümüzdeki 5 yılda 1 milyon uydu fotoğrafı satılabileceğini düşünüyor.

Televizyonlu beslenme çantası

RCA firmasanın geliştirdiği bu beslenme çantasında, sandoviç, termos ve krakerin yanısıra bir de televizyon bulunuyor. Beslenme çantasının kapağına yerleştirilen sıvı kristal bir ekran sayesinde, internet, televizyon yayınları ve MP3 formatında müzik dinleyebilmek gibi pek çok şeyi de yapabiliyorsunuz.

Yazarın Tüm Yazıları