Mustafa Dayı'ya ne derim sonra Sayın Demirel

SÜLEYMAN Demirel, Bulgaristan'ın eski Cumhurbaşkanı Zhelyu Zhelev'in Başkanlığını yürüttüğü Avrupa Politika Kulübü'nün, ‘Balkan Ülkelerinin Avrupa Persfektifi’ konferansı için Atina'daydı.

Yunanistan büyükelçimiz Yiğit Alpogan'ın ikametgáhında, Hikmet Çetin, Murat Karayalçın, Müjgan-Adnan Suver ve Nur Batur'un bulunduğu sohbette konu Kıbrıs'tı...

Demirel kendilerine bir Denktaş hikáyesi anlattı:

‘‘BM eski genel sekreteri Butros Gali'nin, 1990 yıllarının sonundaki 29+ önerileri tartışılıyor.

Ankara'ya gelen Sayın Denktaş ile Kıbrıs konusunu görüşürken ‘Şu işi bir bitir; artık bir yerde anlaşalım' dedim. Bana şöyle dedi: ‘Türkiye'ye gelirken yolda Güzelyurt'ta yaşayan Mustafa Dayı önümü kesti; ‘Be Denktaş...' dedi; ‘Su çıkardın, narenciye bahçeleri kurdun; buraları gavur mu olacak? Eğer buraları verirsen sana hakkımı helal etmem' dedi. Sonra da ekledi: ‘Sayın Demirel, ben toprak verirsem Mustafa Dayı'ya sonra ne derim!’’

Herkes güldü; Demirel de güldü. Yoruma gerek var mı?


‘‘Aslan oğlum, güzel kızım oyuncaksız mı kaldın /Sana şeker alamadım ama, onurumu bıraktım /İki gözüm iki çeşme, duvarların ardında /Yıkılmadım, çözülmedim, umutlarım yarında...’’

(Mustafa Holoğlu'nun Maviağaç Yayınları'ndan çıkan ‘Kırmız Yağmurlar' isimli kitabından.)


Ergezen-Özgür Karayolları'na genel müdür arıyor

ANKARA'
dan bir müteahhit bildiriyor: Bayındırlık Bakanlığı'nı Bitlis Milletvekili Zeki Ergezen -ailesi de müteahhittir- ile Bitlisliler Vakfı Başkanı ve yıllarca Karayolları'nda yol yapım müteahhitliği yapmış ve halen yapmakta olan Cemil Özgür'le işbirliğinde Genel Müdür atama hazırlıkları yapılmaktadır.

Eski Bakan Prof. Abdülkadir Akcan'ın Karayolları Genel Müdürlüğü'ne atadığı Turgay Çimen'in yerine düşünülen yeni Genel Müdür adayı ise eski İzmir Bölge Müdürü Mücahit Şahin... Şahin; Cemil Özgür firmasının Diyarbakır'da yaptığı üstyapı işinde kontrol mühendisidir. Özgür firmasının İzmir bölgesinde yaptığı yol yapım işlerinde bölge müdürüdür. Mücahit Şahin, bölge müdürlüğünden alınınca fen heyetindeki görevinden ayrılmış, karne çıkarmış ve Cemil Özgür firmasına girmiştir.

Cemil Özgür firması ile kader birliği yapmış olan Mücahit Şahin; bakan ve Cemil Özgür'ün yakın arkadaşlığı ve hemşeri işbirliğinde genel müdür yapılmak istenmektedir.

Cemil Özgür firmasının; Çorum şehir geçişi; Akçakoca-Melenağzı ve Tunceli Uzunçay yolları yapım işleri sürmektedir.

Karayolları Genel Müdürlüğü'ne iş yapan bir firmada çalışan Mücahit Şahin'in Genel Müdür olması içinize siniyor mu Sayın Ergezen!..

Diyet borcu mu prim borcu mu

Op. Dr. Akif Feyzioğlu
, ANAP döneminde İmren Aykut ve Refahyol döneminde Necati Çelik tarafından SSK İstanbul İl Müdürlüğü'ne getirilmişti.

Dr. Feyzioğlu kimdir? Özel Huzur Hastanesi'nin ortaklarındandır. Erdoğan gibi Rizelidir.

Tayyip Erdoğan'ın Ankara'daki mal varlığı davasında mahkemeye çıkmaması için ‘ishal' raporu veren doktor Haseki Hastanesi Dahiliye Şefi Hikmet Feyzioğlu'nun kardeşidir.

AKP'den, acaba ‘ishal raporu' nun ödülü olarak mı SSK İstanbul il müdürlüğüne ikinci kez getirildi.

Atama arife günü yapıldı.

Bir kere özel hastane sahibi olan bir doktorun böyle bir göreve getirilmesi etik açıdan ne kadar doğrudur.

Bu tayinlerden Tayyip Bey'in haberi yoktur mutlaka!

Akif Feyzioğlu'nun bu göreve getirilmesinin arkasında her ‘ballı tayinler'in altından çıkan İstanbul'dan pek ayrılmayan AKP Balıkesir milletvekili Dr. Turhan Çömez olduğu bildiriliyor.

Dr. Çömez'in SSK'nın alacak-verecek işlerini de takip ettiği daha önce ortaya çıkmıştı. Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu'na sorarlar; bu işler bürokratların değil midir diye.

Bu milletvekilleri biraz da Balıkesir'in Kepsut'u ve Sındırgı'sı ile uğraşmalıdır. Çömez de grup başkanvekilliği oylamasından neden 1 oy aldığını düşünsün ve İstanbul'dan elini çeksin diyor AKP İstanbul örgütünden bizi arayanlar.

Demokrasi dersi

1980
sonrasında 'Sosyal Demokrat Hareket' için İsveç'teyken Olof Palme'nin Sosyal Demokrat Parti'sinin hükümeti kurduğu günün akşamı İsveç'te yaşayan Hadi Orman ile Anita Gradin'in evine yemeğe davetliyiz. Anite Gradin o gün göçmen işlerinden sorumlu bakan olmuş. Yemeği orduda general olan kocası hazırlıyor Gradin'in gelmesiyle yemeğe oturuyoruz.

Yeni görevini kutluyor ve ‘‘Partiniz bir süre aradan sonra iktidara geliyor. Yarın eski hükümet yanlılarını görevden almanız istenecek. Zor bir gün olacak’’ diyorum.

Anita Gradin şaşkın bir gülümsemeyle bana, ‘‘Bakan olarak sadece üç kişiyi değiştirme hakkım var: Sekreterim, basın danışmanım ve müsteşarım. Bunun dışındakiler devletin memurlarıdır, benim ya da partimin değil. Hepsi görevine devam edecek’’ diyor.

Bu yanıt bizim gibi demokrasiyi özümseyememiş ülkelere yirmi yıl önceden verilmiş bir dersti. Türkiye'nin neden AB'ye üye olamayacağı açıklık kazanmıştır sanırım.

Engin ÜNSAL-İSTANBUL

MESAJ PANOSU

ARİFE günü İDO'nun Turgut Özal deniz otobüsü ile saat 09.40'ta Kumkapı' dan Bandırma'ya hareket ettikten az sonra kaza geçirmişiz. Daha doğrusu olayı bir süre sonra öğrendik. Neyse, Allah korudu ucuz atlattık. Büyük de bir hasar olmadığına sevindik. Otomobillerimizi hemen boşaltıp başka deniz araçlarıyla bizi Yalova'ya gönderdiler. Orada duyduğumuza göre deniz otobüsünün dümeni kilitlenmiş. Etkili rüzgár nedeniyle de bir başka geminin üzerine doğru sürüklenmiş.

İstanbul'u Ege'ye bağlayan bu hattın yolcuları olarak Turgut özal'ın bir an önce sefere başlamasını dilerken; yolcularına ve İDO'ya geçmiş olsun deriz.

Bedir Özçelik-İZMİR
Yazarın Tüm Yazıları