Muğla Üniversitesi'nde uluslararası Kant Sempozyumu

MUĞLA Üniversitesi'nde, 6-8 Ekim tarihleri arasında büyük Alman filozofu Immanuel Kant'ın 200. ölüm yıldönümü dolayısıyla Muğla International Kant Symposium başlıklı bir bilimsel toplantı düzenleniyor.

Sempozyumu, Muğla Üniversitesi Felsefe Bölümü ile Yapı Kredi Kültür ve Sanat Yayıncılık birlikte gerçekleştiriyorlar.

Üniversitelerde uluslararası sempozyumların düzenlenmesi, büyük şehirlerdeki üniversitelerin haricindeki üniversitelerin böyle aktiviteleri gerçekleştirmesi, Türkiye'de eğitim ve felsefe çalışmalarının geldiği düzeyi göstermesi bakımından da önemli bir aşama. Gözlemlediğim, bir şehirde açılan üniversite, oranın kültürel kaderini değiştiriyor.

Kant Anma Yılı nedeniyle bütün dünyada düzenlenen bu etkinlikler arasında, sempozyum yetkililerin söylediğine göre, en geniş kapsamlı toplantılardan biri bu etkinliktir.

Felsefenin önemini, felsefe çalışmalarının bizim için tartışılmaz gereğini bilenler, bu tür uluslararası toplantıların artması dileğinde bulunacaklardır.

Ayrıca dünyaca tanınmış felsefecilerin gelmesi, buradaki felsefecileri tanıması, bizim uluslararası bilimsel notumuzu yükseltecektir.

Uluslararası sempozyuma genç felsefecilerin özellikle ilgi göstereceklerini umuyorum.

* * *

SEMPOZYUMA katılacak adlardan birkaçını yazıma alırsam, sempozyum hakkında daha aydınlatıcı bilgi sahibi olacağınız kanısındayım.

Karl Otto Apel, Kant Derneği Başkanı Manfred Baum, Paul Guyer.

Ülkemizden Ionna Kuçuradi, Bedia Akarsu, Uluğ Nutku.

Doğan Özlem'
in de, etkinliğe ev sahibi olarak katılacağını açıkladılar.

Açış konuşmasını doktora tezini Kant üzerine yapan Devlet Bakanı Mehmet Aydın yapacak.

8 ülkeden yetmişin üzerindeki katılımcı sempozyumda 64 bildiri sunacak.

Düzenleme komitesi, bu etkinliğin sadece Muğla sınırları içinde kalmaması için iyi bir girişimde bulunmuş, 3 Ekim'de İstanbul'da Alman Kültür Merkezi'nin Teutonia salonunda üç oturumda Kant üzerine konuşulacak.

İstanbul toplantısının bir özelliği de, Muğla'da meslekten felsefecilere hitap eden bu sempozyuma karşılık, felsefeci olmayan ama felsefeyle ilgilenen kişilere de bu bilgileri ulaştırmak.

İstanbul'da düzenlenen Dünya Felsefe Kongresi'ne gösterilen ilgiye tanık oldum, bu açıdan aynı yoğun ilginin İstanbul'daki, Muğla'daki konuşmalara, sempozyuma da gösterileceğini tahmin ediyorum.

* * *

DAHA fazla bilgi sahibi olmak isteyenler için web adresini veriyorum:

htttp://www.mu.edu.tr/private/Kant

Dileğim bu tür kongrelerin sıkça yapılması.
Yazarın Tüm Yazıları