Moda diyetler mezarlığı

Haziranın yarısı... Sıcaklık daha da hissedilir, deniz-güneş-kum üçlüsü daha çok konuşulur oldu. Ve tabii diyetler... Oysa biliyoruz ki belli kurallara dikkat etmezsek kilo problemlerini çözmemiz mümkün olmaz, olamaz

Haberin Devamı

Bin bir umutla güvenip başladığımız diyetler ya bizi yolda bırakıyor ya da verdiklerimizi fazlasıyla geri aldırıyor. Her gün sadece lahana çorbası içmekle kolayca kilo vereceğinizi tavsiye eden, mucize diyet planıyla sabah çift sarılı yumurta, öğlen ve akşam kalem kalem pirzola öneren zayıflama önerileri arasında aslında hiçbir fark yok aslında.

AMAN DİKKAT

Beslenme konusunun sağlığın temel belirleyicisi yürekten inanan, her yıl yüzlerce fazla kilolu ya da obeze yardımcı olmaya çalışan tecrübeli bir hekim olarak şu noktayı kesinlikle aklınızdan çıkarmamanızı öneririm: Daha az kalori almanıza yardımcı olabilen her beslenme planı ya da diyet önerisi en azından kısa bir süre işe yarar, kilo kaybı sağlar. Bir başka deyişle içindeki öneriler ne olursa olsun moda diyetlerin hemen hemen hepsinde birinci kural günlük kalori kazanımını sınırlamak ve ‘boğazınızdan kesmek’ konusunu mutlaka gündemde tutmak.
Ne var ki bu tür diyetlerin başarıları her çakma öneri gibi geçicidir, kalori kısıtlayıcı diyetlerin çoğu baş ağrınızı geçiren haplar gibi. Kısacası, moda diyetler başarısızlık ve umutsuzluk demek. Moda diyetler sağlıksızlık ve daha çok kilo kazanmak, daha çok yağ biriktirmek anlamına geliyor. Ve bu nedenle de moda diyetler mezarlığı her yıl yeni cenazelerini bekliyor.

NE YAPMALI

Haberin Devamı

Yazıya başlarken belirttiğim gibi kilo fazlalığını, özellikle obezite sorununu bir yaz şıklığı, bir plaj rahatlığı, bir beden inceliği gibi görmemeli, bu can sıkıcı sürecin aslında çok basit önlemlerle bile kontrol altında tutulabileceğini ama sorunun arka planında yatan sağlık problemini çözmenin de şart olduğunu bilmelisiniz.
Bu sıcak pazar sabahında en az yüz kez duyduğunuz ama bilerek ya da bilmeyerek bir şekilde unuttuğunuz bazı önerileri yeniden hatırlatmanın faydalı olacağı düşüncesindeyim. Çünkü bu öneriler gerçekten mükemmel ve kalıcı sonuçları olan, bilimsel olarak da geçerliliği kanıtlanmış tavsiyelerdir ve Harvard Tıp Okulu’nun ünlü beslenme uzmanı Dr. Walter Willet’ten alınmıştır.

KESİP SAKLAYIN

Haberin Devamı

 Doymadan önce yemeyi kesmeyi deneyin: Sofradan aç kalkmak basit ama çok etkili bir çözümdür.
 Seçici olun: Önünüze kondu diye her şeyi yemeyin.
 Küçük porsiyonlar seçin: Özellikle dışarıda yemek yerken restoran ve açık büfelerde porsiyonlara dikkat edin. Tabaklarınızı küçültmek de önemli bir başlangıç.
 İştahınızı tıkayın: Öğünlerden önce bir atıştırmalık ya da iştah tıkayan bir şeyler tüketin. Bu üç-beş badem fındık ceviz ya da ufak bir salatalık havuç olabilir.
 Baştan çıkarıcı unsurları en aza indirin: Çoğumuz buzdolabında çikolata, dondurma, kurabiye, dolma, börek gibi şeyler dururken düşük kalorili ve sağlıklı yiyecekleri görmezden gelebilir. Alışveriş yaparken yüksek kalorili yiyecekleri sakın almayın.
 Tatlılara dikkat edin: Bir dilim tatlı en az 500 kalori içeriyor. Ortalama bir öğününse 700-800 kalori olması kâfi. Yemeğin üstüne tatlı kilo verme ya da koruma çabanızı sabote ediyor. Tatlı kısıtlamaları arasına meyveleri, meyve sularını, meyveli tatlıları da eklemeyi unutmayın. Özellikle akşam meyvelerini azaltın.
 Yemek yerken yavaşlayın ve yediğiniz şeylere dikkat edin: Hızlı yediğinizde mideden gönderilen ‘ben doydum’ sinyallerini es geçersiniz. Yavaş yemek, uzun çiğnemek önemli.
 Kalorilerin hesabını yapın: Kalorileri saymak her zaman işe yaramasa da önemli. Özellikle içtiklerinizin kalorisini takip edin. Ne kadar alkol alıyorsunuz? Meyve suyu, kolalı içecek içiyor musunuz? Bir bardak sert alkol 300, meyve suyu 150 kalori içeriyor. Kaloriden başka bir şey kazandırmıyor.
 Basit tutmaya çalışın: Paketlenmiş fast food’lardan, eve servis edilen her türlü besinden uzak durun. Ham yiyecekleri tercih edin. Ev yemeklerinin daha çok sağlık içerdiğini unutmayın.
 Bol sebze yiyin: Kafi miktarda, tam tahıl, kırmızı et, balık, yarım yağlı süt ürünleri ve bakliyat en doğru seçimler.

BİR BiLGİ

Haberin Devamı

Egzersiz yapmadan kilolar kaybolmaz

Önemli bir noktayı bir kez daha hatırlatalım: Egzersiz olmadan kilo vermek de, kiloları geri almamak da mümkün değil. Egzersiz yapmadan tekrarlanan ağır diyetler yalnız yağlarınızı değil, kaslarınızı da yakıyor. Kaybettiğiniz her bir gram kas, diyeti bıraktıktan sonra üç-beş kat yağ olarak geri dönüyor. Sağlıklı bir diyetle ve egzersizle kilonuza dikkat etmek size daha fazla enerji-güç kazandırabilir. Sağlıklı kilo, sağlıklı beslenme ve sağlıklı egzersiz üçlüsü hastalıkları önlemek ve daha uzun yaşamak için en güvenli, en etkin yolu sağlar.

Yazarın Tüm Yazıları