Meyhaneler çağa nasıl ayak uydurur?

Meyhanelerimiz bizim kültürümüzün alametifarikalarından biri. Fakat hızlanan çağda yavaş yavaş hayatımızdan çıkma riskini taşıyorlar. Bunun önüne geçmek için harika bir iş modeli geliştirildi: Modern meyhaneler...

Haberin Devamı

Fransa’nın bistro’su, İtalya’nın trattoria’sı, İngiltere’nin pub’ı varsa, bizim de meyhanemiz var.
Fakat hayat hızlandıkça ve yeni nesil sabırsızlandıkça bir masada oturup saatlerce demlenmek yaygın tercih olmayabiliyor.
Haliyle meyhane kültürü de tehdit altına giriyor.
Yeni Rakı tam bu noktada bir misyon yükleniyor ve Türkiye’nin yeme-içme kültürünün en önemlisi olan ve arkasında derin bir tarihin, unutulmaz isimlerin ve hikayelerin yattığı meyhanelere destek vermek için Model Meyhane Projesi’ni hayata geçiriyor. Aslında, bir iş modeli geliştiriyor. Burada yalnız da değil, Turizm Araştırmacıları Derneği (TURAD) ile işbirliği yapıyor.
Bu proje kapsamında oluşturulan Modern Meyhane konseptinin ilk örneği ?işhane’de açıldı: Safi Meyhane.
Modern Meyhane, günümüz şehirli insanının hızlı yaşam koşullarında da rakı-meze keyfini makul fiyat ve mönülerle hızlıca deneyimleyebileceği bir ortam sunuyor.
Model Meyhane Proje’sinin ikinci ayağı olacak “Klasik Meyhane” ile de meyhane geleneğini geleceğe en doğru şekilde taşıyabilmek için geleneksel meyhanelerin tüm kodlarını günümüz dünyasına taşıyarak, gerçek ve orijinal bir meyhane deneyimini yaşatmak amaçlanıyor.
Modern Meyhane Projesi sonucunda, meyhaneler geleneklerden yola çıkarak uluslararası normlarla uyumlu ve üstün nitelikli hizmet verebilecek işletmeler haline gelecek.
Bu projeye dahil olan tüm meyhaneler sürdürülebilir olmaları için, sadece meyhanelere özel geliştirilen bir denetleme sistemi ile TÜV Rheinland tarafından denetlenecek. Proje kapsamında işletmecilere ve garsonlara eğitimler veriliyor; mekanlarda kurulan “Rakı Tarihi Köşesi” ve “Hediyelik Eşya Reyonu” gibi aktivitelerle meyhanelerde farklılaşma noktaları oluşturuluyor.

Haberin Devamı

Neler yapılıyor?

Yeni Rakı, 500 yıllık tarihi olan rakı kültürünü geliştirmek ve zenginleştirmek amacıyla çıktığı yolculuğuna birçok proje ve etkinlikle devam ediyor. Markanın rakı kültürüne katkı sağlamak amacıyla hayata geçirilen projeleri “Rakı Kültürü ve Tarihi”, “Turizm” ve “Meyhane Kültürü” başlıkları altında toplanıyor.
- Rakı Ansiklopedisi’nin çok daha fazla bilgi ve görsel içerecek olan genişletilmiş baskısının çalışmaları başladı. Ansiklopedi çok yakında iPad/iPhone aplikasyonu olarak da piyasaya çıkacak.
- Yakında rakıseverlerle buluşacak olan Rakı Belgeseli ve Meyhaneler Belgeseli de tamamlanmak üzere. Bunlarla gelecek nesillere rakı mirası taşınacak.
- Yıl boyunca düzenlenen etkinliklerle tüketicilere, garsonlara ve turizm rehberlerine rakı üstadı Vefa Zat eşliğinde “Rakı Adabı Eğitimleri” ve “Rakı Sohbetleri” sunuluyor. Yeni Rakı bugüne kadar bine yakın kişiye rakı adabı eğitim sertifikası verdi.
- Eski İstanbul’un rakı kültüründen izler taşıyan semtlerini yeniden tanıtmak amacıyla Samatya ve Kadıköy projeleri TURAD işbirliği ile sürüyor. Samatya projesi ile Samatya Meydanı’ndaki işletmelerin iç ve dış mekan düzenlemeleri yapıldı, işletmelerin sahip ve çalışanlarına sertifikasyon eğitimleri verildi, meyhane kültürünü A’dan Z’ye tanımlayan, standartlarını belirlemeyi ve yeni işletmecilere yol göstermeyi hedefleyen bir “El Kitabı” hazırlandı. Aynı iş modeli ve “Tarihi Kadıköy Çarşısı” kitabıyla Kadıköy Bölgesi’ndeki meyhanelere de destek veriliyor.
- Rakıyı yurtdışında daha doğru anlatabilmek için Overteam Yayınları işbirliği ile İngilizce ve Almanca basılacak olan bir rakı kitabı da hazırlanıyor.
- Yeni Rakı, Cannes Lions Yaratıcılık Festivali’ne sponsor oldu. Festival boyunca meyhane standında rakı tanıtımları yapılacak.
- Almanya’da rakı içilebilecek Türk restoranları rehberi hazırlanıyor.

Yazarın Tüm Yazıları