Mekandaki duman oruç bozar mı

Asrın en büyük belası sigaraya karşı açılan medeniyet savaşına yazılarıyla destek veren topu topu üç, dört kişiyiz medyada. Buna karşılık en büyük kösteği yine kendi meslektaşlarımızdan görüyoruz.

Kimi kasıtlı olarak sigarayı çaktırmadan öven başlıklar kullanıyor haberlerde, kimi bilhassa sigara içerkenki fotoğraflarını kullanıyor ünlülerin, kimi de açık açık sigaraya karşı yürütülen savaşla dalga geçiyor, bizleri alaya almaya kalkışıyor.

Sigarayla daha etkin savaşabilmek için Sigarayason.com isimli bir site kurmuştum. Amacım sadece sigara karşıtlarını değil, sigara içenleri de ortak bir platformda buluşturmaktı.

Sigarayason.com’da sigara karşıtları da, sigara içip bırakmak isteyenler de, bırakmayı düşünmeyenler de kendi e.günlüklerini (blog) açıp, görüşlerini diğerleriyle paylaşabiliyorlar. Sigarayı bırakmak isteyenlere, sigarayı bırakmış olanlar deneyimleriyle destek veriyor, sigara yasaklarının nereye kadar uzanması gerektiği medeni bir şekilde tartışılıyor Sigarayason.com’da.

Pfizer ve Ünite İletişim destek verdiler, geçen hafta Swiss Otel’de Sigarayason.com’un basına tanıtım toplantısını yaptık.

Gazete ve televizyonlardan 25 meslektaşım katıldı. Sonra Yeni Şafak’tan Melih Bayram Dede’nin güzel yazısı hariç, takip edebildiğim kadarıyla tek bir haber desteği gelmedi medyadan.

Ve bir de Cem Ceminay. Radyo N101’deki programının tam bir saatini Sigarayason.com’a ayırdı.

Medyada durum böyle de, Türkiye genelinde durum farklı mı sanki? Her zaman söylerim, medya dahil hiçbir sektörü, kurumu toplum genelinden soyutlamak mümkün değil.

Halkın yüzde 47’sinin seçtiği hükümeti alın örneğin. Sigarayla ilgili kanun taslağı, hazır olmasına rağmen yıllardır bekletiliyor. AKP milletvekilleri insanların birbirini zehirlemesine, ölümüne yol açmasına oy kaygısı nedeniyle seyirci kalıyor.

Sigarayason.com’da yeni bir tartışma başladı. Site ziyaretçileri mekandaki ikinci el sigara dumanının orucu bozup bozmayacağını tartışıyorlar.

Zekeriya Beyaz Hoca ne der bilmem ama mantık bozacağını söylüyor. Sigaranın orucu bozacağı konusunda herkes mutabıktır sanırım. Başkasının içtiği sigaranın dumanı da, solunduğunda orucu bozuyor olmalı.

Toplu kullanıma açık, kapalı yerlerde sigara içmenin yasaklanması için alın size geçerli bir neden daha... Gelin sigarayason.com’da tartışalım.

Bebek sosyetesi pis park sever

Bebek Parkı’ndaki sokak köpeklerini toplayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, vakit geçirmeden bir adım daha atmalı ve pislik içinde yaşamaya bayılan Bebek sosyetesini çektiği eziyetten zor kullanarak kurtarmalı.

Bebek Parkı’nı mesken tutan birkaç sokak köpeği vardı. Kimseye zarar verdiklerine tanık olmadım, kendi hallerinde yaşıyorlardı. İddiaya göre bazı vatandaşlar köpeklerin kendilerini ısırdığından şikayetçi olmuş. Belediye de köpekleri uyuturucu iğne kullanarak toplamış, Hasdal Köpek Rehabitilasyon Merkezi’ne götürmüş.

Gözlerinin içine baktığım o şirin köpeklerin toplanması tabii ki içime dokundu. Rehabitilasyon merkezlerinde iyi bakıldıklarını, eziyet çektirilmediklerini umarım.

Öte yandan Bebek Parkı’nı köpek pisliği götürüyor. Çocuk parkının kumları dahil her yeri köpek pisliği içinde. Ancak bu pisliklerin sorumlusu sokak köpeklerinden çok, Bebek sosyetesinin pisletmek için dışarı çıkarttığı köpekler.

Zaten üç, beş sokak köpeğinin koca parkın her metrekaresine onlarca pislik bırakması teorik olarak da mümkün değil.

Bebek Parkı’nı pislik yuvasına çevirenler, bu semtte yaşayanların bizzat kendisi.

Medeni ülkelerin medeni insanları da köpek besliyor, köpeklerini gezmeye dışarı çıkartıyor, ve köpeklerin bu sokağa pislemesine engel olamıyorlar. Ama medeni ülkelerin, medeni insanları köpek gezdirirken yanlarında naylon poşetler taşıyorlar ve köpeklerinin pisliğini ardından toplayıp, temizliyorlar.

Köpeğini gezdiren Bebekliler arasında da çok nadiren böyle medeni insanlara rastlanıyor. Ancak çoğu köpeği pislerken, kafasını çevirip gözünü ufka dikmekle yetiniyor.

Bebek Parkı’nı mesken tutan köpeklerin de, belediye ve birkaç hayvansever tarafından kısırlaştırılmalarına rağmen çoğalmalarının nedeni yine bu sorumsuz insanlar... Eve köpek almayı oyuncak almakla karıştıranlar...

Maymun iştahları doyunca kimi köpeğini Filipinli bakıcılara verip sokağa gezmeye değil, pisletmeye çıkarttırıyor, kimi de evden hepten atıyor.

Üç, beş sokak köpeği ile uğraşan İstanbul Belediyesi de, çevreyi asıl rezil edenleri seyretmekle yetiniyor, kendi parklarını pislik havuzuna döndüren Bebekliler’e ceza kesmiyor.
Yazarın Tüm Yazıları