Mega projeler

TELEVİZYONDA en çok seyretmeyi sevdiğim program National Geographic kanalının Mega Projeler serisi.

Haberin Devamı

Bu programda dünyanın çeşitli yerlerinde yapılan dev inşaat projeleri, köprüler, madeler, fabrika şehirler ve yeni yaratılan yaşam alanları ekrana getiriliyor. Türkiye’nin de son yıllarda ortaya koyduğu mega proje; İstanbul Boğazı’nı denizin içinden geçen “Marmaray Projesi”. 1973 yılında Cumhuriyet’in 50’inci kuruluş yıldönümünde Boğaz Köprüsü’nün açılışı yapılırken; aslında Türkiye’nin önemli bir mega projesine imza attığımızı tam kavrayamamıştık. Fakat iki kıtanın deniz altından demiryolu ile bir daha birleşmesi; Londra’dan Hong Kong’a kadar uzanan demiryolunun tamamlanması anlamına geliyor.

Fakat unutulmamalıdır ki, 20’inci yüzyılın dünyadaki en büyük mega projesi; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün inşa ettiği “Türkiye Cumhuriyet’i Projesi”dir.
Türkiye Cumhuriyeti’nin 90. Kuruluş yıldönümü kutlu olsun...

Haberin Devamı

Beşinci Uluslararası İzmir İktisat Kongresi
CUMHURİYETİMİZİN 90’ıncı kuruluş yıldönümünü coşku ile kutladığımız bugünlerde, ülkemizin ekonomik gelişmesinin temellerinin atıldığı İktisat Kongresi’nin 5’incisi, bu defa uluslararası boyutu ile yine İzmir’de yapılıyor. Üç gün sürecek kongrede, ulusal ve uluslarası birçok finans ve ekonomi kurumunun üst düzey yöneticileri; toplantılar, paneller ve konuşmalar yapacak.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun yüzüncü yıldönümü için geriye sayıma başladığımız bu yıllarda; gerek dünya, gerekse Türkiye ekonomisinin gelecek haritasının ana hatları ortaya konulacak. Bu kongre dünya ekonomisi adına da çok önemli bir zamanlama içeriyor. Dünyada yaşanan ekonomik krizden en az etkilenmiş ülkelerden bir olan Türkiye burada iyi bir örnekleme olarak kullanılabilecek. Ayrıca bu başarının devamı için gerekli düzenlemelerin ve reformların ortaya konulması veya masaya yatırılması adına büyük fırsat.
Ekonomik krizin dünyada yarattığı sorunlar ve çözümleri için birçok fikir ortaya atılarak uzmanlar tarafından tartışılacağı gibi; ülkeler arası işbirliği ile yeni çözüm önerileri ve işbirlikleri de doğabilecektir.
İzmir’in 18 gün sonra oylanacak EXPO 2020 adaylığı için de önemli bir tanıtım imkanının yaratılacağı bu kongreye vatandaşların, özellikle İzmir’deki üniversitelerin iktisat bölümlerindeki öğrencilerin de katılması; gençler için geleceğe dönük bilgi ve tecrübe kazanma bakımından önemli bir yatırım olacaktır.

Haberin Devamı

Engelsizmir için farkındalık yaratmak
İZMİR Büyükşehir Belediyesi’nin en güzel toplumsal projelerinden biri “Engelsizmir”. Bu proje engelli vatandaşların daha rahat yaşayabileceği ve şehrin imkanlarını kullanmada eksiklik duymayacakları ortamları yaratmak üzere yola çıkılan bir proje. Bu kapsamda engelsiz kafeler, kırmızı bayraklı kamu binaları, sanatsal ve kültürel aktiviteler ve sorunların çözümüne yönelik toplantılar düzenleniyor. En önemli girişimlerden biri de İzmirliler’de farkındalık yaratmak üzere yapılan bir seri toplantılar, seminerler ve bilgilendirme çalışmaları.
Fakat maalesef tüm bu gayeretlere rağmen hala birçok noktada vatandaşların umursamaz yaklaşımlarına şahit olmak üzüntü verici. Görme engelliler için hazırlanan özel yollara sandalye veya masalarını koyan kafe ve restoran sahipleri, yürüme engelli vatandaşların rampalarını kapatarak park etmiş araçlar birçok defalar bu farkındalık çalışmalarında daha gidilecek çok yol olduğunu gösteriyor. Hele bu uygulamaları kent merkezinde daha sık görmek; yerel yönetimlerin bu konuda neden cezai işlem uygulamadıkları sorgulamasını da getiriyor.
Engelsizmir projesi hakikaten İzmir için bir medeniyet projesi. Üçbuçuk milyon nüfuslu bir kenti bilinçlendirmenin kolay olmadığının farkındayım. Bu konuda vatandaşların da tacize varmadan uyarılarla katkıda bulunması, belki de bunu yapan işyeri veya araç sahiplerinin farkındalıklarını artıracaktır. Türkiye’nin batıya açılan penceresi İzmir’e ve İzmirlilere böyle çağdaş bir uygulama yakışır...

Yazarın Tüm Yazıları