Mantar sıcak ve nemi sever

Havuzlar, nemli ve havasız ortamları seven mikroorganizmaların (mantar) bulaşması için gayet uygun ortamlar. Ayrıca ayakların ve ellerin nemli, ıslak bırakılması, yıkadıktan, havuz ve denizden sonra yeterince kurulanmaması mantar hastalığı için gerekli nemi sağlıyor.

Haberin Devamı

Ayak sağlığı uzmanı Özgül İşgör, mantarın bulaşıcı bir hastalık olduğunu ancak bazı ortamların bulaşmasını kolaylaştırdığını söylüyor ve aşağıdaki önerilerde bulunuyor:
* Havuz yerine mümkün olduğunca denizi tercih edin. Eğer mutlaka havuza girecekseniz, temizliğine güvendiğiniz yerleri seçin. Havuzdan çıktıktan sonra su ve sabunla yıkanın.
* Şezlongta ise mutlaka havlu kullanın. Daha sonra bu havluyu kullandığınızda yine aynı tarafını kullanmaya, yani şezlongla temas eden bölüme oturmamaya dikkat edin.
* Çıplak ayakla havuz kenarında ya da iskelelerde yürümeyin. Havuz kenarındaki taşlara oturmayın.
* Başkalarının terliklerini giymeyin.
* İkinci bir mayo, bikini taşıyın. Havuzdan çıktıktan sonra kuru olanıyla değiştirin. 
* Pamuklu çorap ve pamuklu iç çamaşırları tercih edin.
* Tırnak mantarı, ıslaklık ve nemle doğru orantılı olarak yaz aylarında artıyor. Çünkü insanlar havuzdan çıktıktan sonra kurulanmayı ihmal ediyor. Tırnak mantarını önlemek için temizliğe ve havasız kalan bölgelerin kuru olmasına özen göstermek şart.

Haberin Devamı

HAVUZ KONJİKTİVİT YAPIYOR

Temizliği iyi yapılmayan havuzların yol açtığı sorunlardan biri de konjonktivit. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhsin Salkaya, temizlik kurallarına uymayan havuzların, kirli olarak adlandırılan denizlerden daha tehlikeli olduğuna dikkat çekiyor. Havuzdaki klor miktarı çok önemli. Dr. Salkaya, “Klor aşırı miktarda olursa gözde tahriş meydana getirerek kızarma ve yanmaya neden olur. Bir havuza temiz diyebilmek için klor kullanmanın yeterli olmadığını unutmamak gerekir. Sadece klor kullanılarak temizliği sağlanan havuzlarda yüzenler dikkatli olmalı. Havuzların en sık sebep olabileceği enfeksiyonların başında konjonktivit denilen göz iltihapları geliyor” diyor.
Gözlerinizde kızarıklık, yanma, batma, sulanma, ağrı ve görme bulanıklığı gibi belirtiler varsa göz doktoruna görünün. Mümkünse havuza su geçirmez gözlüklerle girin. Bu arada lensle havuza girmek doğru değil. Kontak lensle suya girmek, gözün iltihaplanma ihtimalini artırır. Ayrıca ciltte sıyrığı, kesiği, mantarı ve diğer enfeksiyonları olanların göz, burun veya kulak enfeksiyonu, ishal olanların iyileşinceye kadar havuza girmemeleri öneriliyor.

Yazarın Tüm Yazıları