Maniler duyulmaz oldu

"Akşamdan pilavı pişirdim/ Gene karnımı şişirdim/ Çok mani diyecektim ama/ Defteri yolda düşürdüm." Artık oturduğumuz apartmanlar çok katlı olduğundan duyamıyoruz davulcu manilerini.

Eskiden sahurların vazgeçilmezi olan ramazan davulcuları şimdilerde, insanların "lüzumsuz" deyip geçtiği birer ayrıntı o kadar. 0ysa, eskiden ramazan gecelerini süsleyen bu maniler için yarışmalar düzenlenirmiş. Karşılıklı beyitler söylenir ve artık uygun beyit bulamayan kaybedermiş yarışmayı. Hangimiz bayramda kapımıza gelen davulcuya bütün ay boyu bir iş yapmış muamelesi yapıyoruz. Son zamanlarda hangimiz duyduk insanı tebessüm ettiren bir ramazan manisinin geceyi delişini. Öyle görünüyor ki; zamane davulcuları defteri geçmişte bir yerde düşürmüşler.

İNCE NOKTALAR

Kavanozun ağzını sıkı sıkı kapatır, balınızı suyla temas ettirmez ve ışıktan korursanız balınızı yaklaşık yüz yıl bozulmadan saklayabilirsiniz.

İFTAR MÖNÜSÜ

Tahinli karnabahar

Yapılışı:

Öncelikle, karnabaharın sapını ve yan yapraklarını kesip, yıkayın. Çiçeklerini ayırıp. tuzlu kaynar suda 10 dakika haşladıktan sonra süzüp bir kenara alın. Öte yandan, tahinli sosu hazırlamak için, limon suyunu tahinle karıştırın. Sarımsağı ve suyu ekleyip, çırpın. Haşlanmış karnabahar çiçeklerini servis tabağına alın. Üzerine tahinli sosu gezdirin. Kiraz domatesler, pul biber ve maydanozla süsleyip, servis yapın.

6 kişilik
Hazırlama süresi 5 dakika
Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

1 adet küçük boy karnabahar

1 çay bardağı tahin

1 adet limonun suyu

2 diş sarımsak (dövülmüş)

1 çay bardağı su

1 çay kaşığı tuz

Süslemek için

1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

10 adet kiraz domates

1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış)

SAHUR MÖNÜSÜ

Peynirli fasulye omleti

Yapılışı:

Öncelikle, fasulyeleri ayıklayıp yıkayın. Kaynayan tuzlu suya atıp, 15-20 dakika kadar haşlayın ve süzün. Şimdi de çukur bir kabın içinde yumurtaları, tuzu ve karabiberi 2-3 dakika çırpın. İçine sütü ve unu ekleyerek, pürüzsüz kıvama gelinceye kadar çırpmaya devam edin. Öte yandan; zeytinyağını orta boy bir tavada kızdırıp, soğanları, sararıncaya kadar, 1-2 dakika kavurun. Üzerine haşlanmış fasulyeleri ekleyip birkaç kez çevirin. Üzerine hemen yumurtalı ve sütlü karışımı yavaş yavaş dökün. Orta ateşte, tavayı sallayarak fasulye omletinin altını pişirin. Sonra bir kapak yardımıyla arka yüzünü çevirip bu yüzü de kızartın. Son olarak, kaşar peynirini ya da çedar peyniri omletin üzerine serpiştirip birkaç dakika peynirin hafifçe erimesi için bekleyin. Bulabilirseniz, mısır ekmeğiyle servise sunun.

6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

500 gr taze yeşil fasulye

5 adet yumurta

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 çay bardağı süt

1 yemek kaşığı un

4 çorba kaşığı zeytinyağı

1 adet orta boy kuru soğan (yemeklik ince doğranmış)

1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri (veya çedar peynir)
Yazarın Tüm Yazıları