Makineler yolcu

TEKEL’i unutmadık diyorduk, şimdi de diyoruz. Sonuçta aklıselim galebe çaldı ve 17.1 milyon Euro’luk ‘şaibeli’ 11 adet sigara paketleme makinesi alımı konusunda yargı tarafından yürütmeyi durdurma istemi reddedildiği gibi Kamu İhale Kurumu’nca da ihalesi iptal edildi.

Bunun dışında Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu’nun (YDK) raporunda da makinelerin yurtdışına iadesi temenni edildi. Bu gelişmeler karşısında Tekel Yönetim Kurulu da 18.3.2005 tarihindeki toplantısında, makinelerin 12.5.2005 tarihine kadar İspanya’ya iade edilmesi kararı almak zorunda kaldı.

Nereden nereye geldik.

11.1.2005’ten itibaren birçok yazı yazdık; Tekel bu işi yasa ve yönetmeliklere aykırı olarak 2. el makineleri fahiş fiyatla aldı diyorduk.

Bu arada, kamu kurum ve kuruluşlarını Meclis adına denetlemekte görevli Başbakanlık YDK’nın konuya sessiz kaldığını yazmıştık. Bunun üzerine Başbakanlık YDK Başkanı Fikri Keskin, ‘hassasiyetimize teşekkür ederek, konunun A’dan Z’ye incelenmesi için İstanbul grubunu talimatlandırdıklarını’ belirtmişti.

Aradan iki ay geçti; denetlemenin raporu çıktı. Raporun 84-161 sayfalarında, 2. el makinelerin alımına ilişkin olarak bir dizi anlatım yapılıyor. Özetle, ‘Sözleşme eki, Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin konu hakkındaki hükümleri uyarınca işlem yapılması’ önerilmesiyle yetiniliyor.

Tekel çevrelerinde, bu raporun önünde ve sonrasında ‘muğlak’ kalan hususların neden ‘köşeli’ vurgulanmadığı garip karşılanıyor. Bir örnek anlatılıyor:

Geçmişte, aralık ayında serbest bırakıldığı için harcanamamış inşaat ödeneğine bile kurum zararı çıkaran ve olayı yargıya kadar taşıyan Başbakanlık YDK’ya sorulacak sorular olsa gerek:

1- Şaibeli makine alımında, gümrük işlemleri için ne kadar harcama yapılmıştır? Makinelerin iade edileceği kesinleştiğine göre bu harcamaları kim karşılayacaktır?

2- Söz konusu makinelerde kullanılmak üzere malzemeler ne kadardır? Bu malzemelerden bir kısmının Tekel’in mevcut makinelerinde kullanılma imkánı yoktur. Bunlar için ne kadar harcama yapılmıştır, sonuç ne olacaktır? (Örneğin, dil kartonu.)

3- En önemlisi Tekel’in yüzde 51 hisseyle ortak olduğu ve Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Sezai Ensari’nin yardımcısı Tekin Kaymakoğlu’nun yaptığı KKTC Türk Tütün Şirketi’ne adedi 1.1 milyon Euro’ya yine İspanyol MTS firmasından alınan ve Tekel’e kiralanan üç adet sert kutu makinesi ne olacak? (Tekel Genel Müdürü Ensari, kendi beyanlarında Kıbrıs’ın böyle bir makineye ihtiyacı olmadığını söylemişti.)

ZARARLARI KİM KARŞILAYACAK?

4- İspanyol MTS firmasından sözleşme aşamasında teminat alınmış mıdır? Teminatı, kontr-garantisi var mıdır? Makineler geri gönderileceğine göre bu teminat irad kaydedilebilecek midir?

Söz konusu raporda bunların da yanıtlarının bulunması gerekmiyor mu? Peki, trilyonlarla ifade edilen bu zararları kim karşılayacak, sorumluları kimdir? Bunların da sorgulanması gerekmiyor mu?

Hatırlatalım; Kamu İhale Kurumu’nun iptal ettiği, 2. el makine ihalesi hakkında Maliye Bakanlığı’na suç duyurusunda bulunması karşısında acaba Maliye müfettişleri konuyu bu yönleriyle de inceleyecek mi?

Şenol Çelik kimdir?

TEKEL’in ‘ucuz’ tütün satışı ve 2. el makineleriyle ilgili önceki bir yazımızda, Şenol Çelik’in kim olduğunu sormuştuk... Çelik’in ismi, Hıncal Uluç’un ‘Yabancı Sermayeyi Ürkütmek’ (5.4.2005) başlıklı yazısında karşımıza çıktı. Meğer Tekel Genel Müdürü Sezai Ensari’yi, İspanyol MTS firmasının bulunduğu Pampalanone kentindeki 2. el makinelerin tanıtım gezisine Şenol Çelik götürmüş... MTS’nin sahibi Angel de la Fuente de ‘dünya tatlısı bir İspanyol işadamı’ymış!

Elimizdeki belgelerden Tekel’in gerek makine alımında, gerekse Weserfrucht GmbH ve İnterlik firmalarına 2003 ve 2004 yıllarında Tekel’in ‘ucuz tütün’ satışlarında Şenol Çelik’in adı sık sık çıkıyor. Çelik, dostlarına verdiği kartta işyeri olarak İzmir Hilton Center’ı gösteriyor.

Evet Şenol Çelik’in bu alım ve satımlardaki rolü nedir? Türk vatandaşı mıdır? Kanada pasaportu var mıdır? Eski MÜSİAD Başkanı Ali Bayramoğlu ile ortaklığı var mıdır? Filistinli Bessam Yıldırım’la bir ilişkileri bulunuyor mu? Tekel’in eski Yönetim Kurulu üyesi olan Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Mutalip Ünal, tütün satışı kararında imza bulunduğuna göre, bugün doğru bir karar verdiğini düşünmekte midir?

Hanefi Avcı ‘avlanır’ mı?

HANEFİ Avcı, Susurluk olayları sırasında yaptığı açıklamalarla gündem oluşturan bir isim... AKP hükümeti tarafından Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı’na getirilmesi doğru bir tercih olarak değerlendirilmişti. Alaattin Çakıcı, Sedat Peker ve Sedat Şahin gibi isimler onun döneminde cezaevine gönderildiler.

Emniyet’ten bir isimle konuşurken, ‘Ancak Avcı ile ilgili olarak kulağımıza kötü haberler geliyor’ diyerek şunları anlatıyor:

Hanefi Avcı son olarak AKP’nin atadığı bürokratların da tutuklanmasına neden olan ve AKP’den istifa eden Cemal Kaya’nın adının karıştığı enerji yolsuzluğu operasyonunu yaptı. Bu, AKP’nin imajına büyük bir darbe indirdi. Bundan rahatsız olan partililer, Avcı’ya karşı soğuk bakıyorlar. Aslında operasyon yapılmadan önce Enerji Bakanı’na haber verilmiş, Bakan Güler de bu operasyonu desteklediğini açıklamıştı. Ancak AKP’liler, operasyonun son aşamasına gelmeden henüz soruşturma aşamasında iken Avcı’nın gelişmeleri haber vermesinin doğru(!) olacağı görüşündelermiş... Yani Avcı’dan görevini değil, kendilerine muhbirlik yapmasını istiyorlarmış.. Bu konular öyle yüksek noktalarda tartışılır hale gelmiş ki, bir süreç içinde Avcı’nın başka bir göreve atanarak koltuğunu boşaltması sağlanacakmış.’

Önümüzdeki salı günü emniyet müdürlüklerine atanacakların belirleneceği şûra toplantısı yapılacakmış... ANAP döneminde KOM Başkanı olan ve AKP tarafından görevden alınan Coşkun Hayal’in de mahkeme kararıyla görevine iade edilip bir daire başkanlığına getirilmesi bekleniyor. KOM Başkanlığı’na ilginç bir ismin getirileceği konuşuluyor. İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Sedat Demir de, müdürlük rütbesini bekleyen isimlerden biri... Geçmişte hakkında çeşitli iddialarla gündeme gelen bir isim; beraat etse de Susurluk Raporu ortada... Emniyet camiası gelecek haftayı heyecanla geçirecek.

Anneler Günü kutlu olsun

ÇOCUĞU beşikte sallayan anne, devleti yönetenlerden daha önemli bir iş yapıyordur’ diyor

Samuel Smiles... Sevgi ve şefkatlerini anlatmaya kelimelerin yetmeyeceği annelerimizin ‘Anneler Günü’ kutlu olsun.
Yazarın Tüm Yazıları