Maddi konularla ilgili istek artıyor

Bugün Ay ile Güneş arasında uyumlu etkileşim meydana geliyor ve öğleden sonra Ay, Uranüs’ü harekete geçirecek.

Gökyüzünün bu konumu yaratıcı çalışmalar ortaya koymak için uygun bir gün olduğunu işaret ediyor. Kendinizi anlamak, farklı yönlerinizi keşfetmek ve alışılmış konuların dışında farklı girişimlerde bulunmak için uygun bir gün. Aynı zamanda ilginç toplantılar yapılabilir ve geleceğe yönelik maddi konularla ilgili istekler artabilir.

Karamsarlıktan kurtulmak (2)

Çölde doğmuş biri sıcağa dayanıklı olurken, kutuplarda doğmuş biri de soğuklara dayanıklı olacaktır. Ekvator ya da ılıman iklimde yaşayan birinin ne çölün sıcağına ne de kutupların sert havasına oralarda doğmuş biri gibi dayanabilmesi söz konusu bile olamaz. Çünkü kişiyi çevresindeki koşullar ve şeyler yaşayabileceği şekilde biçimlemiştir.

Mesela dağlarda doğup büyüyen bir insanın ortaya koyduğu davranışlardan güçlü bedenine kadar her türlü sert koşula dayanıklı bir yapı geliştirmiş olduğunu görürsünüz. Hatta dağın zor koşullarına dayanabilmek için gösterdiği direnç kişinin yüzüne yansır ve genellikle sert ifadeli, inatçı, düz ve kesin davranışlar ortaya koyar. Öte yandan deniz seviyesinde doğup büyümüş biri dağda yaşayanın tam zıttı bir tavır içinde bulunur. Çok daha yumuşak, değişken, zorluklara tahammül göstermeyen ve çabuk vazgeçen bir tavır sergiler.

Deniz ve güneşin etkisi kişiyi yumuşatır, sıcak ve rahatlığın verdiği etkiyle kişi neredeyse tembellik derecesinde bir uyuşukluk içinde davranır. Zaten içinde bulunduğu koşullar ne hızlı hareket etmesine imkan verir, ne de ısrarcı bir tavır içinde mücadele etmesini gerektirir.

Dış koşullar kişiyi belirler ve görünüşünden davranışlarına kadar içine doğmuş olduğu coğrafyanın ve iklimin özelliklerini sergiler. Bunlar, şeylerin insanı biçimlemesindeki en açık örnekler... Ve biraz düşünen bir insanın, dışımızda bulunan şeylerden nasıl etkilendiğini ve biçim kazandığını anlaması hiç zor değil.

Peki, bilincimiz böylesine şeylerden etkilenip biçim kazanırken, bilincimizin de şeyleri etkilemesi ve biçimlendirmesi mümkün değil mi?.. Kant şöyle diyor; ‘Şeyler, bilincimizi biçimlendiriyor, bilincimiz de şeyleri etkiliyor ve biçimlendiriyor.’

Çevremizde bulunan şeyleri, bilincimizle etkileyip biçimleyebilmek... Bu müthiş bir bilgi. Ve yaşadığımız olumlu ve olumsuz pek çok olaya da açıklık getiriyor.

İçine doğduğumuz koşullar bizi biçimliyor. Biz de farkında olmadan şeylere biçim veriyor, sonra o şeylerin bizim bilincimizin üzerinde etki yaratıp tekrar biçimlemesine neden oluyoruz. Ve bütün bunları biz yapıyoruz.

A. Einstein’ın söylediği ‘Genelde insanlığın kaderi, hak ettiği şey olacaktır’ İşte bu sözler, şimdi çok daha büyük bir anlam kazanıyor. Ve bütün bunlardan gelecekte olacakların sorumlusu olduğumuz anlaşılıyor. Fakat ne etrafımızın, ne yaptıklarımızın, ne de sorumluluğumuzun farkındayız... Halbuki, bilincimizi biraz yükseltip (Şeylerin yardımıyla) daha bir farkındalık içine girebilir ve böylece şeyleri istediğimiz doğrultuda biçimleyebilir, istediğimizi yaşayabiliriz.

Karamsarlık içinde yaşayan karanlık bir dünyada yaşar. Yaşam sevinciyle dolu olan coşku ve heyecan verici aydınlık bir dünyada yaşar. Siz nasıl bir dünyada yaşamak istiyorsunuz?

Bilincinizi yükselterek karamsarlıktan sıyrılabilir, böylece güzelliklerin farkına vararak renkli bir dünyada yaşayabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları