Lazerin tıpta kullanımı

DÜNKÜ yazımda ne olduğunu tanıttığım lazer, tıbbın çeşitli alanlarında kullanılmaktadır.

Deri ve plastik cerrahi: Lazerin en yoğun kullanıldığı alanlardan biri deri hastalıklarıdır. Doğumsal lekelerin, istenmeyen kılların, bazı tür benlerin, ciltte görünen kılcal damarların, kırışıklıkların giderilmesi gibi alanlarda sıklıkla kullanılıyor. Dövmelerin yok edilmesinde de en etkin yöntem, lazer. Cilt kanserlerinin bazı türlerinde de lazerden yararlanılıyor.

Göz: Göz hastalıkları alanında lazerin ilk kullanımı, özellikle şeker hastalarında görülen göz dibi damar hasarlarında görülen kanamaların kontrol altına alınmasında olmuştur. Daha sonra glokom (göz tansiyonu) tedavisinde ve görme bozukluklarında gözlükten kurtulmada yararlanılmaya başlandı.

Sindirim sistemi: Lazer özellikle yemek borusu ya da kalınbağırsağı tıkayan tümörlerin giderilmesi ya da küçültülmesinde kullanılmaktadır.

Kadın hastalıkları: Rahim ağzı ve dış cinsel organlardaki prekanseröz (kansere dönüşebilir) sorunların giderilmesinde, rahim iç çeperinin rahim dışında gelişmesi durumu (endometriosis) ve tüpleri tıkayan miyomların giderilmesi gibi durumlarda lazerden faydalanılıyor.

Üroloji: İdrar yolunun tüm tümörlerinde, genital siğillerin giderilmesinde, böbrek taşlarının kırılmasında, büyümüş prostatın tedavisinde kullanılıyor.

Kardiyoloji: By-pass veya anjiyoplasti (balonla açma) gibi işlemlerin uygulanamayacağı ileri dereceli koroner hastalıklarında kalp kasında delikler açarak yeni damarların oluşturulması işleminde lazerden yararlanılıyor. Ayrıca büyük damarları tıkayan damar sertliklerinde de lazerin kullanımı üzerine çalışmalar yapılmaktadır.

Diş hekimliği: Diş çürüklerinin temizlenmesi ve diş eti hastalıklarının ve bazı ağız içi tümörlerinin tedavisinde lazer kullanılabiliyor.

Beyin cerrahisi: Beyin ve omurilik tümörlerinin çıkarılmasında lazer kullanılıyor.

KBB: Ses telleri üzerindekiler de dahil olmak üzere bazı tümörlerin çıkarılması ve horlamayı giderici ameliyatlarda yararlanılıyor.

Ortopedi: Özellikle bel fıtığı ameliyatlarında küçük bir alandan girilerek fıtığın buharlaştırılması işleminde lazer kullanılıyor. Ayrıca diz ve omuz eklemi bağlarıyla ilgili ameliyatlarda da lazerden faydalanılıyor.

DİKKAT

Uzmanlar lazerde büyük bir enerji bulunduğunu ve dikkatle uygulanması gerektiğini söylüyorlar. Bu nedenle kullanmasını iyi bilen kişilerin elinde olması gerektiği belirtiliyor.

Halkın da bunun bir mucize olmadığını, birçok olayda klasik yöntemlerin kullanılmasının çok daha doğru olduğunu bilmesi gerekiyor. Ayrıca lazerle yapılan ameliyatların, risksiz, ağrısız, iz bırakmayan türde olduğu yolundaki kanaatin yanlış olduğu da belirtiliyor.

Yazımın başında da belirttiğim gibi, ameliyat sırasında hangi yöntemi kullanmanın daha doğru olacağına, ameliyatı yapan cerrah karar vermelidir.
Yazarın Tüm Yazıları