Kuzey Irak gazı devreye girse Türkiye’nin faturası düşebilir

KUZEY Irak’taki petrol sahalarıyla öne çıkan Genel Energy Plc. Başkanı Mehmet Sepil’le buluşmak için Conrad Hilton’a gittiğimde kendisi o günlerde bir iş için İstanbul’a gelmiş olan Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan’la sohbet ediyordu.

Haberin Devamı

Mehmet Sepil, Namık Tan’dan izin isteyip ayrıldı, bir başka masaya geçtik, doğrudan Kuzey Irak’ı anlatmaya koyuldu:

- Ben 10 yıldır Kuzey Irak’tayım. Petrol için bölgeye ilk giden yatırımcıyım. Zamanla bölgedeki petrol şirketlerinin sayısı arttı. Şimdi dünyanın petrol devleri de orada.

Genel Energy’nin Kuzey Irak’taki durumunun altını çizdi:

- Sahip olduğumuz 356 milyon varillik petrol kapasitesi, 308 milyon varillik petrol potansiyeli ve 47 milyon varillik gaz rezervimizle Kuzey Irak Kürt Bölgesi’nin rezerv açısından en büyük enerji-petrol şirketiyiz.

- Günlük petrol üretiminiz ne kadar?

- Kuzey Irak’ta günde 250 bin varil petrol üretimi söz konusu. Şu anda bunun 170 bin varilini biz çıkarabiliyoruz.

Mehmet Sepil, petrol çıkardıkları bölgeleri saydı:

- Şu anda Taq Tag ve Tawke sahalarında fiili üretim gerçekleştirebiliyoruz. İki sahadaki günlük üretimin toplamı 170 bin varile ulaşabiliyor. Ocak ayında Chia Surkh arama sahasındaki hissemizi 94 milyon dolarlık alımla yüzde 20’den 80’e çıkardık.

Bölgede yeni alımlarla agresif büyümeyi sürdürdüklerini vurguladı:

- Mayıs ayında Bina Bawi keşif lisansında yüzde 23’lük hisseyi 175 milyon dolara satın aldık. Pet Holding’in patronu Güntekin Köksal’dan aldığımız bu lisans payının sahası, Taq Taq’ın hemen yanıbaşında bulunuyor. Günlük üretimi 80 bin varile ulaşıyor.

- Bölgeye ne kadar yatırım yapmış oldunuz?

- 700 milyon doları geçti... Ortaklarla birlikte yatırım tutarı 2 milyar doları da aştı.

Büyüme planlarının sadece Kuzey Irak’la sınırlı olmadığına dikkat çekti:

- Yeni kuyu açma işlemleri için bölgede 300 milyon dolarlık daha yatırım yapacağız. Petrol için her kuyu açma işlemi 50 milyon dolara mal oluyor. Sadece Kuzey Irak’ta değil, Kuzey ve Doğu Afrika, Ortadoğu ve Akdeniz’de de petrol ve gaz arama planımız var. TPAO ile ortak arama için de başvurumuz oldu.

Söz gazdan açılmışken şu yorumu yaptı:

- Türkiye’nin elektrik üretiminde doğalgazın ağırlığı fazla. Üstelik geçmişte yapılan anlaşmaların getirdiği şartlar, gaz faturamızı yüksek tutuyor. Dünyada yeni yeni gündeme gelen kaya gazı, uluslararası piyasada fiyatları biraz olsun aşağı çekiyor. Türkiye’nin gaz faturasının düşmesi, Kuzey Irak gazının ülkemiz açısından devreye girmesine bağlı bulunuyor.

Mehmet Sepil, özellikle Erbil’deki gelişmeyi “müthiş” diye nitelese de bölgemizde gerilim bir türlü bitmek bilmiyor. Suriye ile yaşadığımız süreç, bu gerilimi daha da artırıyor.

Ancak, bu havanın kalıcı olmadığını öngören şirketler, Kuzey Irak’ta gerçek anlamda cirit atıyor. Bunun yansımasını Koç Holding’e bağlı Divan Otelleri zincirinin Erbil’de işletmeye başladığı otelden de anlamak mümkün olabiliyor.

Nitekim Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, geçenlerde buluştuğumuzda bu yöndeki soruma şu yanıtı verdi:

- Bazı uluslararası petrol devlerinden otelin bir bölümünü uzun süreli kiralayanlar var...

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi, Türkiye’ye ve şirketlerimize kapıyı ardına kadar açıyor, ancak Irak’taki merkezi hükümet, işlerin sürüncemede kalmasına yol açan frenler koyuyor...

Merkezi hükümetin tavrının düzelmesiyle birlikte, Türk şirketlerinin Kuzey Irak’ta “iş patlaması” yaşayacağı anlaşılıyor...

Haberin Devamı

Piyasa değerimiz 5 yılda 20 milyar dolara çıkabilir

Haberin Devamı

GENEL Energy Başkanı Mehmet Sepil, şirketin yapısına değindi:

- 2002’den beri Kuzey Irak’ta faalilet gösteriyoruz. Kasım 2011’de Vallares ile birleştik. Şirketimizin adı Genel Energy Plc. oldu. Türkiye’den Londa Borsası’na kote ilk şirket ünvanını da elde ettik.

- Kimin şirkette ne kadar hissesi var?

- Mehmet Emin Karamehmet ile ben yüzde 43 hisseye sahibiz. Tony Hayward-Nathanial Rothschild-Tom Daniel-Jullian Metherell yüzde 7, kalan yüzde 50 de halka açık.

Tony Hayward’ın BP’nin eski CEO’su olduğunu anımsattı:

- Ortağımız Tony Hayward, şu anda Genel Energy’nin CEO’su. Ben de şirketin başkanıyım.

Şirketin piyasa değerine ve hedefine dikkat çekti:

- Piyasa değerimiz 4 milyar dolara yakın. 3-5 yılda 15-20 milyar dolarlık piayasa değerine ulaşabileceğimizi düşünüyoruz.

Şirketin gücünü de kasadaki parayla anlatmayı yeğledi:

- Yeni satın almalar için kasamızda 1.9 milyar dolar var...

Haberin Devamı

İçerdeki üretim ve satış sadece masrafı karşılıyor

GENEL Energy’nin Başkanı Mehmet Sepil’e Irak merkezi hükümetinin petrol gelirleriyle ilgili tutumunu sordum:

- Erbil’deki Divan Oteli’nin açılışı sırasında görüştüğümüz Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, merkezi hükümetin bölgedeki petrol gelirlerinin yüzde 17’sini kendilerine vermesini beklediklerini söylemişti. Bu konuda yaşanan aksama sizi nasıl etkiliyor?

- Ödeme yapılmayınca biz de ister istemez petrol üretim ve ihraç tempomuzu düşürüyoruz. Sadece iç pazardaki ihtiyaca göre üretim yapıyoruz.

- Sadece iç pazara üretim yapmak size yetiyor mu?

- Masraflarımızı karşılıyor. Sorununun çözülmesini bekliyoruz.

Haberin Devamı

Darüşşafaka’da mezuniyete 50 yıllık heyecan eklendi

DARÜŞŞAFAKA Cemiyeti Başkanı Zekeriya Yıldırım çağırdı, pazartesi günkü 138. dönem mezuniyet törenini izledim. Bu yılki törenin bir farkı vardı. Cemiyet yönetimi, bu yıldan itibaren her yıl yeni mezunlarla okuldan 50 yıl önce mezun olanları aynı gün buluşturma kararı almıştı...

İlk buluşma da pazartesi günü gerçekleşti. Zekeriya Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 50 yıl öncenin mezunları, kendi dönemlerinde okulun müdürü olan Bozkurt Güvenç ile öğretmenleri Günay Etiman’ın elinden sembolik diploma aldı...

Darüşşafaka mezunlarının okula, arkadaşlarına bağlılıklarının o gün bir kez daha tanık oldum...

Yazarın Tüm Yazıları