Koritsia o Onur*

Yunanistan’da yakışıklılığıyla dillere destan Andreas Barkulis için kullanılan ‘Kızlar işte Barkulis’ sloganı bugünlerde Halit Ergenç’in canlandırdığı Onur karakterine uyarlandı. Yunanistan’da ‘1001 Gece’ için kıyamet kopuyor desem, yeridir

*Kızlar işte Onur
Andreas Barkulis, 1960’lı yıllarda Yunan sinemasında hafif komedi ve aşk filmlerinin vazgeçilmez ismiydi. Esmer ve boylu poslu Barkulis nereye gitse, ne yapsa olay olurdu. Genç ve daha az genç kadınlar neredeyse tapardı yakışıklı jöne. Bu yüzden ‘Koritsia o Barkulis’ yani ‘Kızlar işte Barkulis’ sloganı bile çıkmıştı...
Yarım asır geçti. Zamanlar da değişti melodiler de. Barkulis unutuldu ama sloganın yarısı kaldı. ‘Koritsia’ yani ‘Kızlar’ diye başlayan slogana hep yeni bir isim eklendi.
2010 yazında bu diyarda genç ve daha az genç kadınların idolü bir yabancı. Her gün televizyonun prime-time kuşağında iki saatliğine evlerine giriyor ve yüz binlerce kadına “Ah ne erkek!” dedirtiyor.
Daha geçenlerde bu diyarın Nişantaşı’sı Kolonaki meydanında akşam vakti bir kafede buz gibi fredocinoyu yudumlarken yan masada oturan ve her biri baharı epey geride bırakmakla birlikte “Alem buysa kral benim” dedirten cinsten üç kadının sohbetine kulak misafiri oldum:
- Yahu yok bizde öyle erkekler.
- Evet, kız! Hani onda birine benzesin razıyım.
- Vallahi helal olsun. Erkek dediğin öyle olur. Sevdi mi Allah’ına kadar...
- Yahu hadi biz nostalji yapıyoruz. Benim kız 20 yaşında ve o bile adama aşık.
Bu diyarda genç ve ‘daha az genç’ kadınların hayran olduğu erkek bir Yunanlı değil. Hani Antonio, Leonardo gibi biri de değil. Daha önce adını hiç duymadıkları biri. İdolün gerçek adını bile bilmiyorlar kadınlar.
Onun adı Onur. Yani ‘1001 Gece’nin başrol oyuncusu Halit Ergenç.
Ve bu dönem buralardaki slogan, “Koritsia o Onur”...
Yunanistan’da ‘1001 Gece’ için kıyamet kopuyor desem, yeridir. Geçen kış Selanik’ten yayın yapan Makedonya TV’de gösterilen Türk dizisi ilgi çekince, ülkenin iki büyük televizyonundan birisi olan Antena’da tekrar gösterilmeye başlandı.
Kadınlar, erkeklerden Dünya Kupası’nın intikamını ‘1001 Gece’ ile aldı.
Kadının “Bu akşam maç da yok. Dışarı çıkalım” diyen erkeğe cevabı ,“Ama ‘1001 Gece’ var tatlım. Başka gün dışarı çıkarız. Onur’u kaçıramam” oldu.
Antena televizyonunu aradım:
Nasıl gidiyor dizi?
-Şahane. Yüzde 22.8 izlenme payı var.
Kaç kişi eder?
-857 bin
Üstelik Dünya Kupası varken...
-Evet, birkaç gün sonra 1 milyonu geçeriz.
Yunanistan’da ‘1001 Gece’ Facebook’da, dergilerin kapaklarında, televizyonların magazin programlarında.
Bu diyarda televizyon tarihinde en çok izlenen iki yabancı dizinin de Türk olması hiç şaşırtmıyor beni.
Yunanlı ‘Yabancı Damat’ dizisinde Avrupalılaşmaktan dolayı bence gevşeyen ve özlemini çektiği aile bağlarını buldu. Ayrıca, Ege’nin karşı kıyısında insanların kendinden çok da farklı olmadığını da gördü. Niko (Özgür Çevik) ve Aslı (Nehir Erdoğan) hiçbir siyasetçinin yapamadığı kadar katkıda bulundu Türk-Yunan ilişkilerine.
Ve şimdi ‘1001 Gece’de Onur ile Şehrazat (Bergüzar Korel) her gece Yunanlılar’a aşkın her şeyden üstün olduğunu gösteriyor.

BAŞBAKANLARIN TATİLERİ

Konstantin Karamanlis: 2004-2009 döneminde Yunanistan’ın başbakanı. Ekim 2009’da kaybedeceğini önceden bildiği seçimlerinden sonra merkez-sağcı Yeni Demokrasi’nin liderliğinden istifa etti. Yaklaşık 10 aydır tek kelime bile konuşmadı. Ülkesinin artık 400 milyar Euro’ya ulaşan borcunun, kendi iktidarı döneminde astronomik bir artış göstermesinin hesabını henüz vermedi. Üstelik ortalıkta da hiç görünmüyor adam...
Yunanistan’ın en çabuk unutulan başbakanı olan Karamanlis eşi ve iki çocuğuyla birlikte uzak yerlerde uzun tatillere çıkıyor. Bu dönemdeyse, gündüzleri evinin de bulunduğu Rafina kasabasının sahilinde, akşamlarıysa genellikle et lokantalarının teftişinde.
Yorgo Papandreu: Dokuz aydır başbakan ve yıllar sonra ilk kez bu yaz tatil yapmayacak. Yunanistan’ın içinde bulunduğu ekonomik kriz ve başbakan olarak yapması gereken dış seyahatler tatile filan zaman bırakmıyor. Sadece gününden bir-iki saat çalıp spor yapıyor. Ha bir de fırsatını bulup geçen hafta sonunu ailesiyle birlikte Kimolos adasında geçirdi; çok sevdiği denizle buluştu.
İki başbakanın deniz sefalarının fotoğrafları medyada yer aldı. ‘Atina muhabiri’ne iletmek kalır...
Yazarın Tüm Yazıları