Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan GümüşYazarın Tüm Yazıları

Köpek sevmeyen başkan olabilir mi

ABD. Kasım ayındaki başkanlık seçimleri öncesinde işsizlik, sağlık reformu gibi ciddi konuların yanı sıra 30 yıllık bir meseleyi de yeniden tartışmaya başladı.

Haberin Devamı

Köpeğe kötü muamele yapan biri ABD başkanı seçilebilir mi?

***

HİKAYE. 1983 yılından kalma bir mevzu aslında. Cumhuriyetçi Parti’den Demokrat Partili Başkan Barack Obama’ya rakip olmak için mücadele veren Massachusetts Valisi Senatör Mitt Romney ile ilgili. 2007 yılında Boston Globe Gazetesi’nin ilk kez yazdığı olay şöyle:
Romney, eşi ve beş çocuğuyla Kanada’ya gitmek için yola koyulur. Hedef, 12 saatlik bir yolculuk sonrasında Ontario’daki ailesinin yazlık evine ulaşmaktır. Ancak ailenin
İrlanda Setter cinsi köpeğine araçta yer kalmaz. Romney de Seamus isimli köpeği kafesiyle aracın üst bagajına bağlar, hayvan yolda fenalaşır, kafesini kirletir. Aracı bir benzin istasyonuna çeken aile babası, hem aracı, hem de köpeği yıkar; sonra da devam eder yola.

***

Haberin Devamı

ACIMASIZ. Şimdi hayvana böyle kötü muamele yapan, empati yoksunu birinin, ABD başkanı olup olamayacağı tartışma konusu. Facebook’ta “Köpekler Romney’ye Karşı” diye sayfalar açılıyor, diğer adayların ne kadar hayvan dostu olduklarını gösteren internet siteleri kuruluyor.
Hatta Başkan Obama’nın köpeği Bo ile Beyaz Saray kapısında çekilmiş fotoğrafları sosyal medyaya servis edilerek hayvan severlerin bilinçaltına mesajlar yollanıyor.
Evcil hayvan besleme ABD’de çok yaygın. Böyle olunca, Public Policy Polling şirketi konuyla da ilgili bir anket yapmış. Yüzde 55 ‘köpeğe kötü muamele kime oy vereceğimi etkilemez’, yüzde 35 ‘kime oy vereceğimi etkiler’, yüzde 7 ise ‘Romney’ye oy veririm’ diyor.
Ancak ilk anketler, köpek tartışmasının şimdilik talk-şovculara malzeme çıkarmaktan çok oylarda ciddi bir kıpırdanmaya neden olmadığını gösteriyor.

***

ROMNEY. İşin ciddi tarafına gelirsek, ABD seçimlerinde Başkan  Obama’ya rakip olabilecek en şanslı aday olarak öne çıkıyor.
250 milyon dolarlık servetiyle ABD tarihinin en zengin başkan aday adaylarından, 42 yıldan bu yana ilkokul aşkı Ann ile evli. Multiple skleroz ve meme kanseri atlatan karısının hep yanında olmakla övünüyor. Cumhuriyetçi Parti tabanında en şüphe çeken yanı ise Mormon cemaatinden geliyor olması.
Mormonlar, Tanrı tarafından seçildiğini ve kiliseyi yenileme görevi verildiğini öne süren Joseph Smith tarafından 1830’larda kuruldu. Kendilerini Hıristiyan olarak görüyorlar, Kitabı Mukaddes’in yanı sıra Smith’in Mormon kitabına da inanıyorlar. Çoğu Ahir Zaman Azizleri Kilisesi’ne bağlı; kahve, sigara, çay, evlilik dışı ilişki yasaklar arasında. Başta çok eşlilik serbestti. Geniş aileye bağlılık ve cemaate hizmet ise esaslar arasında. Nitekim gençlik yıllarında Mitt Romney de Mormonlar adına Paris’te misyonerlik yapmış.

***

Haberin Devamı

ŞÜPHE. Cumhuriyetçi Parti’nin Evanjelist yani dindar Hıristiyan kesiminde liberal eğilimli Romney’nin muhafazakâr değerlere zarar vereceği kuşkusu var. Bu da koyu Katolik rakibi Rick Santorum’a önseçim sürecinde desteği arttırırken sonradan Katolik olan Newt Gingrich’in yarışta kalmasına da olanak sağlıyor.
Romney ise muhafazakârlara da cazip gelecek bir söylemle yarışa asılıyor, ama bunu yaparken liberal, ılımlı destekçilerini kaçırma tehlikesi de var.
Cumhuriyetçilerin başkan adaylığı yarışının galibi en geç ağustos kurultayında belli olacak. Ancak o döneme kadar köpekten ziyade Mormon ve dindarlık tartışması Cumhuriyetçi Parti yarışında ciddi pek çok konunun yanında epey su götüreceğe benzer.

Haberin Devamı

ROMNEY'E KÖPEK SEVERLERDEN TEPKİ - FOTO GALERİ

Yazarın Tüm Yazıları