Köpeğinizi sokakta bekleyen tehlikeler

Baharın gelip güneşin yüzünü göstermesiyle köpek gezdirmek artık zorunluluktan çıkıp keyif haline geldi.

Ancak bu keyfin daha sonra sıkıntıya dönüşmemesi için, köpeğinizi sokakta bekleyen tehlikelere karşı önlem almanızda yarar var. Pire, kene, bit, uyuz böceği ve diğer dış parazitlerin üreme potansiyelleri ve çevreye uyum yetenekleri çok yüksek olduğu için, köpeğin gezdiği her yerde bunlara rastlaması mümkün. Bu küçük canavarların ardı arkası kesilmeyen saldırıları karşısında köpeklerin yaşam kalitesi bozuluyor, performansları düşürüyor ve tabii ki sağlıkları riske giriyor. Tüm bunların üstüne insanların neden olduğu bazı tehlikeler de söz konusu. İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Doç. Dr. Murat Arslan, köpekleri sokakta bekleyen riskleri ve alınması gereken önlemleri anlattı.

Sokakta köpek gezdirirken dikkat etmeniz gereken birinci nokta, tasma. Küçük köpekler daha hareketli, kangal gibi büyük köpekler ise daha sakin oluyorlar. Ancak köpeğinizin doğası gereği avcı olduğunu sakın unutmayın. En sakin köpek bile hiç beklemediğiniz bir zamanda saldırgan davranışlar gösterebilir. Köpeğiniz bir başka köpeğe saldırabileceği gibi, bir insana da saldırabilir. Sahibinin bir anlık kontrolsüzlüğüyle tasmasından kurtulması, başınıza dert açabilir. Bunun için en iyi yöntem kısa ve sağlam tasmalar. Tabii sizin de bu tasmayı çok sıkı tutmanız gerekiyor.

PİSİ PİSİ OTU KABUS GİBİ

Hani arkadaşınızın saçlarına attığınızda ok gibi saplanan pisi pisi otu vardır. İşte bu ot, köpeğiniz için kabus olabilir. Parklarda sıklıkla görebileceğiniz ucu ok şeklindeki pisi pisi otu, köpeğin tüyünün arasına girdiğinde, deriyi delip apseye neden oluyor. İlk anda bunu fark etmeyebilirsiniz. Ancak köpeğiniz bir iki gün içinde topallamaya başlar. Çaresi minik bir cerrahi operasyon. Bir de köpeğiniz hareketliyse hızla çalılara girmesini engelleyin. Çünkü gözüne batan ot, retina yırtılmasına bile neden olabiliyor.

KENELER FELÇ SEBEBİ

Kene, pire ve sivrisinekler de sokaktaki ciddi risklerden. Keneler nisan-ekim arasında çalılıklarda, otlarda yaşıyor. Köpeğin derisine gömülen kene, ısırdığı bölgelerde bakteri oluşumuna, dolayısıyla çeşitli hastalıklara yol açıyor. Anemi yani kansızlık, kan paraziti ve lyme keneler yoluyla bulaşan hastalıklardan birkaçı. En kötüsü ise bazı kene türlerinin, kan emerken, köpeğin arka bacağında ilerleyen bir felce neden olması. Kene yoluyla solunum felci olan köpeklerin ölüm riski çok yüksek. Keneleri yok etmek için uzun etkili ilaçlar kullanmanız gerekiyor.

PİRE BAĞIRSAKLARA YERLEŞİYOR

Köpeğiniz sürekli kaşınıyorsa ve huzursuzsa aklınıza ilk gelmesi gereken şey, sokakta pirelendiği olmalı. Pire deyip geçmeyin. Pire, özelikle küçük ırk köpeklerde yol açtığı enfeksiyonlarla, şiddetli anemiye ve devamında ölüme yol açabiliyor. Pireler bazı bağırsak parazitlerinin de misafiri. Pirelerin neden olduğu alerjik reaksiyonları da hafife almamak gerek. Etkili bir pire mücadelesi için muhakkak veterinere başvurun. Tedavisi genellikle köpeğin yaşadığı alanı ve vücudunu ilaçlarla temizlemek.

ÖLÜMCÜL SİVRİSİNEKLER

Yaz aylarında bizleri de canımızdan bezdiren sivrisinekler, köpekler için sonu ölüme kadar gidebilen kalp kurdu hastalığına yol açıyor. Sinekler, hasta hayvanlardan aldıkları larvaları sağlıklı köpeğe bulaştırabiliyor. Bu parazitlerden bazıları kalbe yerleşip, orada büyüyor. İnanması güç ama köpeğinizin kalbinde 3-4 ay içinde boyu 30 santimetreye varan bir parazit oluşuyor. Hastalık fark edilmez ve tedavi edilmezse, dostunuzun ölümüne yol açabiliyor.

UYUZ BELİRTİLERİNE DİKKAT

Uyuz da bir parazit yoluyla bulaşıyor. Park ve bahçelerde gezen köpeklerin bu paraziti alması hiç de zor değil. Hastalık, kaşıntı, deride kalınlaşma ve kıl dökülmesiyle belirti veriyor. Ayaklar, karın altı ve göğüs bölgelerinde başlayan uyuz, tedavi edilmezse, bütün vücuda yayılıyor.

NE YAPILMALI?

Tüm bu anlattıklarımız kabus gibi görünebilir, ama korkmayın. Köpeğinizi hastalıklardan korumak için aşı ve bakımını ihmal etmemek birinci koşul. Yürüyüşe çıktığınızda, dışkısını ortalıkta bırakmayın. Kesinlikle bir poşete alıp çöpe atın. Sokaktaki kirli su ve besinleri yiyip içmesini engelleyin. Sokak köpeklerine de dikkat edin. Ne kadar sevimli olurlarsa olsunlar, birçok hastalık taşımaları mümkün. Bu nedenle köpeğinizin onlarla temasını engelleyin. Eve döndüğünüzde de ayaklarını iyice temizleyin.Yeliz ÖZ

Kuşların tüy değiştirme dönemi

Kafes kuşları, gerek yaşlanan ve yıpranan tüylerini değiştirmek, gerekse fizyolojik durumlara ve çevresel koşullara uyum sağlamak için normal olarak tüy değiştirir. Özellikle söz konusu olan hasar görmüş ve yıpranmış tüyler olduğunda, bu tüy değiştirme işlemi rutin ve sistematik bir şekilde tüm yıla yayılmış olarak görülür.

Genel kural olarak yabani yaşamdaki kuşlar yılda iki kez tüy değiştirirler. Bu tüy değiştirme işlemi üreme dönemlerinin öncesinde ve sonrasında gerçekleşir. Evde yaşayan kafes kuşları ise yabani ortamdaki akrabalarının tüy değiştirme dönemlerindeki düzeni takip etmeksizin, yılın herhangi bir zamanında tüy değiştirebilirler. Tüy değiştirme zamanı ve sıklığı aynı zamanda kuşun yaşına, yaşadığı ortama, gün ışığının etkin olduğu süreye, mevsimsel değişikliklere ve üreme aktivitesine göre de değişiklik gösterir.

Tüy değiştirme döneminde eski tüyler dökülürken onların yerine yeni tüyler çıkar. Bu süreçte kuşların bazen daha halsiz olduğu ve bazı aktif davranışlarının azaldığı gözlenebilir. Bu dönemde kuşun gagasıyla kaşınıyormuş gibi -tüy değiştirme işlemine katkıda bulunan- davranışlar göstermesi normaldir. Ancak yine de bu gaga ile kaşıma hareketinin, derisi ve dış parazitlerle ilgili olup olmadığını anlamak için veteriner hekiminizden kuşunuzu muayene etmesini istemelisiniz.

Tüy değiştirme döneminde kuşların beslenmesi ve tüy oluşumu için gerekli besin maddelerini eksiksiz alması oldukça önemli. Bu nedenle yüksek kalitede ve tüy prodüksiyonu için gerekli besin maddelerini içeren yem karışımları kullanmalısınız. Tüylerin yapısında bulunan proteinlere ve aminoaistlere ihtiyacı artacağından, yem karışımında kaliteli proteinler içeren tohum tanelerinin de bulunması faydalı olur. Taze içme suyu kullanılması ve suyun düzenli değiştirilmesi her zaman önemli. Bu dönemde daha da dikkatle takip edilmesi gerekiyor.

Tüy değiştirme dönemi, kuş için başlı başına bir stres faktörü. Çevresel faktörlerden kaynaklanan gürültü, kötü bakım ve beslenme, gün ışığı alamama, uykusuz kalma gibi stres faktörlerinden daha dikkatli bir şekilde korunması oldukça önemli.

En fotojenik sokak hayvanları

Minikpati.com internet sitesinin açtığı, Sokaklar Hayvanlarla Güzel başlıklı fotoğraf yarışması sonuçlandı. Yarışmanın konusu; yaşadıkları sokakları, bahçeleri ve semtleri varlıkları ile güzelleştiren sokak hayvanlarıydı. Bugün İstanbul Üsküdar Barınağı’nda bir şenlik düzenlenecek ve dereceye girenlere ödülleri verilecek.

Barınaktaki köpeklerin ziyaret edileceği, el işi ürünlerin satılacağı, ödül töreni ve çeşitli sürprizlerin olacağı şenliğe siz de katılabilirsiniz. Etkinlik 13.00’te başlıyor. Üsküdar Belediyesi, Taksim, Kadıköy, Üsküdar merkez güzergahları için ücretsiz gidiş-dönüş otobüs hizmeti veriyor.

Yarışmada birincilik ödülünü Karşılıksız Sevgi adlı fotoğrafın sahibi Altuğ Tosun kazandı. Fotoğraf 2007 Mart ayında İstanbul Sirkeci’nin arka sokaklarında çekilmiş. İkincilik ödülü Issız Sokaklar adlı fotoğrafın sahibi Atakan Sarı’ya ait. Sarı, ikincilik getiren kareyi geçen şubat, İzmir’in Hayat İlçesi’nde Piri Reis Parkı civarında yakalamış. Üçüncü Selin Kocatopçu’nun Adada Güz Patileri çalışması 2006 Aralık’ta Büyükada’da çekilmiş. Daha detaylı bilgi için www.minikpati.com’u ziyaret edebilirsiniz.

Pako pano

Bu ufaklık Ankara’da yaşıyor. Annesini kaybetmiş, çocukların elinde oyuncak olmuş halde bulundu. Şimdi geçici olarak misafir ediliyor. Sağlık sorunu yok, dişi ve 1.5 aylık. Acil yuva aranıyor. Tel: (505) 667 47 72

Siyah kırpık kedi 3 aylık. İç ve dış parazit aşıları yaptırılmış. Yeni sahibini arıyor. magapas@gmail.com veya (535) 662 38 82’den Şahsene Hanım’la irtibata geçebilirsiniz.

Bıdik, poşet içinde çöpe atılan 4 kardeşten sağ kalan tek yavru. Şu anda 4 aylık. Sağlıklı, şirin, oyuncu bir kız. Bir daha terk edilmeyeceği sıcak bir yuva arıyor. Tel: (546) 212 44 22

Sahibi tarafından sokağa terk edilen küçük kıza sıcak bir yuva aranıyor. Çok oyuncu ve tuvalet terbiyesi de var. Tel: (536) 946 83 00, (216) 389 86 50.

Jelibon 3 aylık erkek bir sarman kedi. Şişli Halk Pazarı’nda koma halinde bulundu. Hayvanseverler tarafından veterinere götürüldü. Şu an yaşama tutundu ve sokağa dönmek istemiyor. Yanınıza alır mısınız? (543) 445 69 50
Yazarın Tüm Yazıları