Kitap, denize atılan sisedeki mektuptur

KİTAP yazmak, bir şişeye mesaj koyup ağzını iyice kapatıp uzak denizlere bırakmaya benzer. Kimbilir, hangi zamanda bu kitap, birisi tarafından okunacak ve bir işe yarayıp keyif veya ders alınacaktır.

Haberin Devamı

Çok eski yüzyıllardan beri denizciler, coğrafyacılar, gerisinde iz bırakmak isteyen ürkek kaptanlar, aklı başında olan veya olmayan gizem meraklıları, aşırı romantikler, melankolik aşıklar, kurnaz sevgili avcıları dünyanın tüm denizlerine mesajlı şişeleri cumburlop atmışlardır.
Bunların arasında artık hayatından umudunu kesen gemicilerin veda mektupları, insanları kötü yollardan kurtarmaya çalışan idealistlerin veya din adamlarının vaazları, umutsuzluğa kapılan yolcuların imdat çığlıkları, garip mektuplar, hatta vasiyetnameler bulunur.

KİTAP OKYANUSU

Kitaplar da buna benzer. Mutlu veya mutsuz olabilen yazar, kitabının nerelere gittiğini, kimin ellerine geçtiğini, hangi kütüphanelerde uyukladığını, kimler tarafından heyecanla okunduğunu, nasıl algılandığını hiçbir zaman bilmeyecektir. Sanki denize atılan mesajlı şişeler gibi kitaplar da okuyucu okyanusunda yıllarca, belki yüzyıllarca dolaşır dururlar. Bir işe yararlar veya onları hiç kimse fark etmeyebilir.
Her okuyucu kendi algılamasına göre kitabı değerlendirir, yazarın ustalıkla yerleştirdiği anlamları veya şifreleri çözmeye çalışır. Herkesin yorumu da değişebilir. İnsanlar bilinmeyen ve olağanüstü şeylere karşı daima büyük ilgi duymuşlardır. Kitap da gizemli bir şeydir. Kapağına bakıp, içinde neler olduğunu keşfetme heyecanı duyarsınız, hatta okurken bile ne okuduğunuzu merak edebilirsiniz. “Edebiyat”, bu sürecin baş aktörüdür.
Kitap fuarları ise, bir kitap okyanusudur.. Milyonlarca kitabın dolandığı gizemli bir yerdir. Yazarlar, tıpkı içine mektup sıkıştırılan şişeleri denize atan gemiciler gibi, kitaplarını yazıp kitap okyanusuna gönderirler. O kitap, kimbilir hangi güzel denizkızının şişe koleksiyonuna eklenecektir, kimbilir hangi aşığın rüyalarını süsleyecektir, kimbilir hangi jawsın midesine inecektir, ya da hangi adanın ıssız kumsalına uzanacaktır? Bilinmez ki..
İşte bu duygularla, TÜYAP 17.İzmir Kitap Fuarı’nı selamlıyorum..

17. KİTAP FUARI

Haberin Devamı

Bu fuarda yine içimi hüzün kaplayacak. Sevgili kardeşim Mustafa Balbay, şair kardeşim Halim Yazıcı ve dostum Ragıp Zarakolu’nun özgür günlerinde fuarlarda buluşmanın özlemi içindeyim.
TÜYAP 17. İzmir Kitap Fuarı’nın “Onur Konuğu” ilan edilmem, tarif edemeyeceğim kadar büyük bir sevince ulaştırdı beni. Daima kendimi önemsiz biri olarak düşünmüşümdür. Bu onuru daha çok hak edebilmem için, çizgimden milim sapmadan sağlığım ve ömrüm elverirse daha çok çalışmaya ve daha nitelikli kitaplar hazırlamaya söz veriyorum.
TÜYAP tarafından benim hakkımda değerli şair Enver Ercan’a hazırlattırılan, “Ege’de Zaman Yolcusu” kitabıyla Etki Yayınevi tarafından hazırlanan Adem Kargı ve şair Ümit Yaşar Işıkhan’ın sunuş ve önsözlerini yazdıkları, bana armağan “Vuruldum Hikayene İzmir” kitapları, torunlarıma bırakacağım en değerli miraslar olacaktır. Emeği geçenlere sonsuz teşekkür ediyorum. Sevgili Bülent Ünal, sevgili Deniz Kavukçuoğlu, eşsiz insanlar Sunay Girgin ve Cemran Anıl Öder sizi unutmak mümkün mü?.. 17 yıllık yardımcım, asistanım şair Mutlucan seni unutabilir miyim?..
Bu yıl fuarda, her gün tam mesai olarak “Etki Yayınevi” ile “Uluslararası İzmir Araştırmaları Merkezi” standlarında bulunacağım ve kitaplarımı imzalayacağım. 18 Nisan Çarşamba günü “Heyamola Yayınları” standında Saat 13.00-18.00 arası “Soğukkuyu-Bahariye” kitabımı imzalayacağım.
Kitap aşkı ile dopdolu bir fuar dilerim.
Tüm yazar arkadaşlara, yayınevi ve stand görevlisi çilekeş arkadaşlara başarılar dilerim.

Haberin Devamı

Etki Yayınevi’ne teşekkür ediyorum

TÜYAP’ın “Onur Konuğu” ilan edilmem üzerine “Vuruldum Hikayene İzmir” başlıklı bir kitap yayınlayan Etki Yayınevi’ne sonsuz teşekkür ediyorum. Ahmet Taner Kışlalı’dan Ekrem Akurgal’a, Şükran Kurdakul’dan Nebil Özgertürk’e benimle ilgili yazı kaleme almış 64 yazarın yazılarını ihtiva eden bu kitap, fuarda Etki Yayınevi standından edinilebilir.

Bilgi Yayınevi, Balıkçı’yı anıyor..

TÜYAP’ta bugün saat 13.15’te “Halikarnas Balıkçısı’nı Aımsamak” başlıklı bir panel gerçekleşecek. Bilgi Yayınevi’nin düzenlediği etkinliğe konuşmacı olarak Mustafa Şerif Onaran, Şadan Gökovalı ve Yaşar Aksoy katılıyor.


Kurtuluş Savaşı panelinde yine birlikteyiz

Haberin Devamı

Kitap fuarlarında, şairler Asım Öztürk  ve Recai Atalay ile hep konuşuruz. Bu yıl Homeros Kültür Vakfı ile Uluslarası İzmir Araştırmaları Merkezi’nin, Ege’nin kurtuluşunun 90. yılı dolayısıyla birlikte düzenlediği “Edebiyatımızda Kurtuluş Savaşı” paneli, yine aynı isimlerin katılımı ile 18 Nisan Çarşamba Saat 18.00’de 3 numaralı salonda gerçekleşecek.

Muzaffer İzgü, fuarların en sevilen yazarı..

Tüm ülkede en sevilen yazarların başında gelen, her evde mutlaka okuyucusu bulunan, Ege’nin gururu sevgili Muzaffer İzgü (Muzaffer Dede), yine TÜYAP İzmir Kitap Fuarı’nda Bilgi Yayınevi standında sevenleriyle buluşacak. Yetişkinler ve çocuklar için mizah tarzında bir çok kitabı bulunan Muzaffer İzgü hocamızın ellerinden öpüyoruz. (Fotoğraf: Yaşar Aksoy)


Canan Tan ve Çeşme Standı

Haberin Devamı

Fotoğrafta Çeşme Milli Eğitim Müdürü Abdülkadir Buluk ve öğretmen Nezihe Ertürk ile gördüğümüz Canan Tan, artık ülke çapında yüzbinlerce okuyucusu olan bir İzmirli roman yazarı. Altın Kitaplar tarafından basılan son romanı “Issız Erkekler Korosu” yine onbinlere ulaşacak. Fuarda imza günlerinde onunla buluşmalıyız. Fuara ilk kez stand açarak katılan ve “Kitaplarla Sörf Projesi”nin yaratıcısı Çeşme Kaymakamlığı ve Milli Eğitim Müdürlüğü’nü de kutluyoruz. (Fotoğraf: İlker Kabadayı)

Yazarın Tüm Yazıları