Kimin bu musakka

Yemekle ilgili araştırma yapmak ya da yemeklerin nereden ve nasıl geldiğini bilmek pek çoğumuza göre anlamsız bir iş.

Örneğin, musakka kelimesinin aslında kuşbaşı etle, kıymayla ve soğanla pişirilmiş anlamına geldiğini biliyor muydunuz? Kelimeyle uğraşmaktan vazgeçip gelelim musakka adıyla anılan yemeklerden birine. Bazılarımızın hiç sevmediği ve sofrada görmeye tahammül bile edemediği patlıcandan yapılan musakka bir Yunan yemeğidir. Son zamanlarda çok yapılan "şu yemek sizin, bu yemek bizim" tartışmalarını bir kenara bırakıp objektif olarak değerlendirmek gerekiyor patlıcan musakkayı. Bir yemekçi olarak şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim: Musakka bu tip tartışmalara giremeyecek kadar Yunanlılar’a aittir. Ama bana sorarsanız, yemeklerin kime ait olduğu ya da ilk kim tarafından yapıldığı o kadar da önemli değildir. Önemli olan yemeği hakkını vererek ve severek yapmaktır diyor ve imkanı olan herkese Yunan adalarına gidip patlıcan musakka yemelerini öneriyorum.

Kabaklı tirendi börek

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

á 2 adet dolmalık kabak

á 2 adet yumurta

á 1,5 su bardağı yoğurt (yağsız ve kaymağı alınmış)

á 3 yemek kaşığı sıvıyağ

á 1 yemek kaşığı buğday unu

á 2 yemek kaşığı çavdarlı ya da yulaflı karışım (sadece kepek de olabilir)

á Yarım demet maydanoz

á 1 demet dereotu

á 3 yemek kaşığı dolusu lor peyniri (1 çay bardağı yağsız beyaz peynir)

á 1 paket kabartma tozu

á 1 yemek kaşığı kuru fesleğen, nane

á 2 çay kaşığı çörekotu

YAPILIŞI

Yumurtaların birinin tamamını ve diğerinin sadece beyazını alıp derin bir kaba aktarın. Üzerine yoğurt ve sıvıyağı ekledikten sonra tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla iyice çırpın. Kabakları kazıyıp yıkadıktan sonra rendeleyin ve avucunuzun içinde iyice sıkarak fazla suyunu süzün. Sonra da yumurtalı karışımın içine katın. Diğer taraftan, maydanoz ve dereotunu ayıklayıp incecik doğradıktan sonra yumurtalı karışıma ekleyin. Üzerine lor peynirini ya da rendelenmiş beyaz peyniri ilave edin. Bir taraftan tahta kaşık ya da spatula yardımıyla karıştırırken bir taraftan da kabartma tozunu aktarın. Büyük marketlerde satılan yulaflı, çavdarlı veya kepekli un karışımlarını kullanmanızı özellikle tavsiye ederim. Bu karışımların herhangi birinden 2 yemek kaşığı alarak karışıma ilave edip tekrar karıştırın. Kuru fesleğen ve naneyle birlikte istediğiniz miktarda tuzu da ekleyip karıştırın. Diğer taraftan, 25-28 santim çapında yuvarlak ya da dikdörtgen şeklindeki bir fırın kabını 2 yemek kaşığı sıvıyağla yağlayın. Katı muhallebi kıvamında olan hamuru yağlanmış kalıba aktarın. Bir kaşığı suya batırıp kaşığın tersiyle böreğin üzerini düzeltin. Bir kasede çırptığınız yumurta sarısını böreğin üzerine kaşıkla sürün. Çörekotu varsa serpiştirin. Böreği 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında üzeri iyice kızarıncaya kadar, yaklaşık 25-30 dakika pişirip çıkarın. Biraz ılınmasını bekleyip dilimleyerek servise sunun.

Meyveli mereng pastası

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

á 1 adet sade hazırkek pastaban

á 2 adet orta boy şeftali (ya da tatlı elma)

á 3 adet yumurtanın akı

á 1 çay bardağı tozşeker

á 1 çay kaşığı tuz.

YAPILIŞI

Hazır kekin tek katını yağlanmış, fırına dayanıklı yuvarlak bir kalıbın ya da kelepçeli kalıbın dibine oturtun. Şeftalileri ya da elmaları soyup çekirdeklerini çıkardıktan sonra ince halkalar halinde dilimleyin. Şeftali dilimlerini kalıptaki kekin üzerine düzgün bir şekilde sıralayın. Diğer taraftan, yumurta akı, tozşeker ve tuzu çırpma kabına aktarıp mikserin yüksek devriyle 12-15 dakika, iyice katılaşıp kar gibi oluncaya kadar çırpın. Böylece mereng denilen harcı hazırlamış oluyorsunuz. Şimdi, merengi şeftali dilimlerinin üzerine yayıp kaşıkla düzeltin, 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 25-30 dakika, merengin üstü sarı-kahverengi oluncaya kadar pişirip çıkarın. Soğumasını bekleyip dilimleyerek servise sunun. İsterseniz, üzerine meyveli veya çikolatalı sos gezdirerek ya da sıcakken kremayla birlikte servis yapabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları