Kim nereye gitmiş

Hazır Kurban Bayramı içindeyken ve tüm yurdu bayram havası sarmışken, bayramların vazgeçilmezi olan tatlılardan bahsedelim dedim.

Dün açılışı lokumla yapmıştık hatırlarsanız, bugün de iyi yapıldığında damakları şenlendiren, kötü yapıldığındaysa ağzınıza aldığınıza pişman olabileceğiniz tatlıdan, baklavadan söz edelim istedim. Baklava denince akla hemen "baklava diyarı" Gaziantep geliyor değil mi? Peki Antepliler baklavayı bu kadar güzel yapmayı ne zaman öğrenmişler. Kaynaklar, Gaziantepli ustaların baklava yapmayı Halep’e giden Güllü Çelebi’den öğrendiğini söyler. Çelebi’nin Halep’e gidiş tarihi ise 1800’lü yılların sonudur. Güllü Çelebi uzak diyarlarda öğrendiği baklava tatlısını memleketinde yayar ve Antepliler o gün bugündür büyük bir ustalıkla baklava yaparlar. Bazı kaynaklara göre göre Antepli ustalar baklava yapımını yine Haleplilerden öğrenmişlerdir. Ama bu kaynaklara bakılırsa Halepli bir usta Gaziantep’e gelmiş ve bildiklerini Güllü Çelebi’ye öğretmiştir. Aslında kimin nereye gittiği pek önemli de değil. Önemli olan bizim baklava adında tadı dillere destan bir tatlımız olması. Değil mi?

Cevizli bayram tatlısı

8 kişilik

Hazırlama süresi 35 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

3 su bardağı un

Yarım su bardağı irmik

1 su bardağı yoğurt

Yarım su bardağı eritilip, ılıtılmış margarin

Yarım su bardağı sıvıyağ

1 su bardağı toz şeker

2 çay kaşığı karbonat

1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi

Şerbet için;

4 su bardağı toz şeker

4 su bardağı su

1 yemek kaşığı limon suyu

Derin bir karıştırma kabına; yoğurt, eritilip ılıtılmış margarin, sıvıyağ ve toz şekeri koyarak elinizle iyice karıştırın. Sonra irmik ve karbonatı ekleyerek karıştırmaya devam edin. Son olarak unu ilave edip, iyice yoğurun. Ele yapışmayan, kulak memesi yumuşaklığındaki hamuru 25-30 dakika dinlendirin. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp, elinizle yuvarlayın. Baş parmağınızla hamurun ortasına bastırarak derin bir çukur oluşturun. Bu çukur kısma 1 tatlı kaşığı kadar ceviz içi doldurup, kapatın ve tekrar yuvarlayın. Artan hamurdan kibrit çöpü formunda parçalar hazırlayıp, tatlıların üzerine yapıştırarak süsleyin. Bu şekilde hazırladığınız tatlıları yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak sıralayın. 175 dereceye ayarlanmış fırında 30-35 dakika, üzerleri sarı-kahverengi oluncaya kadar pişirip çıkardıktan sonra soğumaya bırakın. Orta boy tencereye su ve toz şekeri aktarın. Orta ısılı ateşte şerbet kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlar başlamaz limon suyunu ekleyip, birkaç dakika sonra ocaktan alın. Şerbeti soğuyan tatlıların üzerinde gezdirip, iyice çekmesini bekleyin ve servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları