Kemeraltı'ndan çıkan bir marka

Son yıllardaki spordaki gelişim ve ilgi açıkça gözlenebiliyor. Artık sağlıklı yaşam düşüncesiyle daha özenli ve konforlu ortamlarda, bilinçli spor yapılıyor.

Çocuklar ve gençlerin ise yavaş yavaş futbol dışında farklı alanlara ilgisi artıyor. Bir zamanlar vitrinlerde görülünce iç geçirilen dünyanın dev spor markaları evlerde yerini alıyor. İşte bu hafta yıllar önce Kemeraltı'nda küçük bir mağaza ile yola çıkan Barçın Spor'un Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Barçın ile spor malzemeleri konusundaki İzmir'de yarattıkları markayı konuştuk.

Barçın Spor nasıl doğdu? Bugünlere geliş öykünüzü anlatır mısınız?

 İlk mağazamız 1958’de Kemeraltı 2’nci Beyler'de kuruldu. Babam Aili Barçın, 16-17 metrekarelik bir alanda hizmet vermeye başladı. 1981'e kadar oradaki dükkan açık kaldı. Bu tarihten sonra şubeleşmeye başladık. Önce Karşıyaka, Alsancak ve tüm İzmir’de şube açtık. Son dönemlerde mağaza sayımız hızla arttı. 1991'de şimdiki Barçın binası kuruldu. Bu bina Türkiye’nin en büyük spor mağazası. Türkiye’de bu kadar çok markayı barındıran bir mağaza yok. Yeni açılan yedi katlı mağazamızla, Kemeraltı’nda 6 bin 500 metrekarelik satış alanına ulaşıyoruz.

Baba işini büyüttü

Deniz Barçın 1956'da İzmir’de doğdu. İzmir Özel Türk Koleji ve Hacettepe Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun oldu. 1979'dan bu yana ticaretin içinde. Halen Barçın Spor Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyor. Barçın, çeşitli sivil toplum örgütlerinde aktif olarak yer almakta olup evli ve iki erkek çocuğu babası.

Ege’de şubeler açacağız

 Son ekonomik gelişmeler ışığında ve 2008 yılı beklentilerinizi değerlendirir misiniz?

 Eskiden İzmir’de Kemeraltı çok gözdeydi. Herkes kolayca buraya ulaşır, alışveriş yapardı. Alsancak’tan daha çok marka vardı. İlçelerin büyümesi ve nüfusun artmasıyla metropollerden dışarı çıkıyoruz. Artık, müşterilerin ayağına kaliteli hizmeti getiriyoruz. Tüketiciye daha iyi hizmet vermek için şubeler açtık. Trafiğin de artmasıyla insanların Kemeraltı’na gelmeleri zor. Ege Bölgesi’nde uygun yerlerde şube açmaya hazırız. İş kendini geliştiriyor ve ister istemez büyüyorsunuz. Bu saatten sonra durmak yok, çünkü ok yaydan çıktı. Uygun şartlar olduktan sonra büyümeye devam edeceğiz. Şu anda spor sektörü büyük bir gelişimde. Artık spor sağlık için yapılıyor. Böylece insanlar malzeme kullanırken dikkatli oluyor. Eskiden sokağa çıktığımda kösele ayakkabıyla yürüyüş yapanlar görüyordum. Şimdi spor malzemeleri insanların hayatına daha çok girdi. Herkesin birden fazla spor ayakkabısı var. Bizim sektörümüz yoğunlukla ithalata dayanıyor. Döviz kurlarının sabit kalması girdileri etkilemedi. Şu anda herkese hitap edebiliyoruz. Eskiden sadece zenginler spor ayakkabı alırken şim-di ise orta hallilerin bile ikiden fazla spor ayakkabısı var. 45-50 YTL’ye markalı ayakkabı alabiliyorlar. Şirket olarak 2007'-de yüzde 20 büyüdük. 2008'de yine yüzde 20 büyüme hedefimiz var.

Türkiye’nin her yerine taslimatımız var

 Barçın Spor’un hedeflerinden bahseder misiniz? Türkiye çapında bir açılım olacak mı? Başka sektörlere yönelmeyi düşünüyor musunuz?

 Barçın Spor her zaman müşterilerine en iyi markaları sunmayı hedefliyor. İzmir dışında da mağazalarımız var. En son Aydın’da açılacak ve İzmir’deki Forum Bornova’nın benzeri yapıda mağaza açmayı hedefliyoruz. Satışlarımız Ege'yle sınırlı değil. Oğlum Ali’nin uzun süre çalıştığı internet sitemizle Türkiye’nin her noktasına çok kısa sürede ürün teslim edebiliyoruz. Müşterilerimizin olumlu tepkileriyle sitenin teslim hızının muhteşem olduğunu gösteriyor. Spor giyim sektörü dışında şarapla ilgileniyoruz. Can Ortabaş ile Urla’da 5-6 yıl önce bağ aldık. Bağlarımız en verimli döneminde. Fabrikamız da bitmek üzere. Türkiye’nin en iyi şarabını bu tesislerde yapacağız. Bu konuda iddialıyız. 1,5-2 yıl sonra markamız piyasada olacak. 1,5 milyon dolarlık yatırımla Türkiye’nin en büyük spor mağazasını Kemeraltı’nda açtık. Şube sayımız 19’a yükseldi. Yeni mağazanın açılmasıyla iki tane ana markayı iki ayrı binada ayırdık. Dünyada lider olan Nike ve Adidas’a bin 200’er metrekare verdik. Yeni mağazada çok özel ürünler sunacağız. Bu konsept İstanbul’daki İstinye Park’dan sonra ikinci mağaza olacak. İzmirliler de başka yerde olmayan ürünleri bulabilecek. Yeni mağazada Lacoste markası da bulunacak. Lacoste Türkiye’de ilk kez bir spor mağazasında olacak. Bizim müşterilerimiz için de uygun bir marka olduğunu düşündüğümüz için Lacoste ile çalışma kararı aldık. Tüketiciye, konusunda bilgili, işinde uzman satış ekibimizle hizmet vereceğiz. Spor Akademisi mezunu çalışanlarımız ise en doğru spor aletini, ya da kıyafetini müşterilerimize sunacak. Barçın Spor olarak 240 kişilik ekibimizle iddialıyız.
Yazarın Tüm Yazıları