Karıncalar geziyor!

Geçen pazar Yeniköy’de sabah yürüyüşü yaparken bir arkadaşım, son günlerde ayaklarında hissettiği karıncalanmanın nedenini sordu. Özellikle geceleri ayaklarında gezinen karıncalar uykusunu kaçırmaya başlamıştı!

Haberin Devamı

El ve ayaklarda karıncalanma sık karşılaşılan bir sorundur. Uykuyu bozabildiği, hayat kalitesini etkilediği ve bazen de “felç korkusu” yarattığı için endişe ve telaşa yol açar. Ciddi bir hastalığın ilk işareti de olabilen bu sorunu özellikle uyuşma, ağrı, güç kaybı gibi belirtilerle birlikte olduğu zaman daha da ciddiye almakta fayda var. Yşte “o arkadaşa” anlattıklarım...
EN ÖNEMLY NEDENLER
El ve ayaklarda karıncalanmanın en sık nedenlerinden biri “Diabetik Nöropati”dir. Bu durum şeker hastalarında sık görülür. Genellikle ayaklarda daha belirgindir. Bazen gece ağrıları ve kramplarla birliktedir. Sadece ellerde görülen uyuşma ve karıncalanmalar “Karpal Tünel Sendromu”nun bir neticesi olarak ortaya çıkabilir.
El bileğinden geçen sinirlerin baskı altında kalması parmaklar-da bazen kola yayılan karıncalan-
ma ve uyuşmaya yol açar. Ylerlemiş böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları, damar hastalıkları da karıncalanma nedeni olabilir.
Amiloidoz adı verilen metabolizma hastalığında, tiroid bezi, böbreküstü bezi veya hipofiz bezi gibi iç salgı bezlerinin yetersizliklerinde de karıncalanma yakınması olabilir. Ayrıca bazı kanserler de erken dönemde “Periferik Nöropati”ye yol açarak karıncalanma, uyuşma, yanma gibi şikayetlere yol açabilir.
B12 EKSYKLY?YNE DYKKAT!
B vitamini noksanlığı özellikle B12, B6 vitamini eksikliğinin de karıncalanma nedeni olabileceğini hatırlatalım. Aynı zamanda aşırı B6 vitamini kullanımının da karıncalanmaya yol açabileceğini aklımızda tutalım.
Karıncalanmanın uzun süre ve yoğun alkol kullanımından da kaynaklanabileceği, hatta alkolizmin ilk işareti olabileceği aklınızda olsun.
Basit bir yakınma gibi görünen bu soruna yol açabilen daha pek çok şey var. Bunlardan biri de ağır metal zehirlenmeleri. Bilhassa kurşun ve cıva zehirlenmelerinde karıncalanma ile neticelenen nöropati sorununa sık rastlanıyor.
Bağışıklık sistemi bozukluklarına bağlı bazı hastalıklarda (lupus), romatizmal hastalıklarda (romatoid artrit) da yanma, el ve ayaklarda karıncalanma görülebiliyor.
Son olarak bazı enfeksiyon hastalıklarında, bilhassa virüs enfeksiyonlarında aynı yakınmanın olabileceği biliniyor. Mesela herpes ve sitomegalovirüs enfeksiyonlarında rahatsız edici düzeyde karıncalanma, yanma ve uyuşma olabiliyor.

Ne yapmalı

Haberin Devamı

Böyle bir sorununuz olduğunda çözümü önce nöroloji veya iç hastalıkları uzmanlarında aramanızda fayda var. Onlar gereken incelemeyi yapacaklar ve nedeni bulmaya çalışacaklardır.
Ama şu noktayı şimdiden aklınızda tutun: El ve ayak karıncalanmalarının nedenini bulmak kolay olmayabiliyor. Çoğu hastada uzun, yorucu ve pahalı incelemelerle bile makûl bir sebep bulunamıyor. Böyle durumlarda sorun “psikolojik sebepler” ile açıklanmaya çalışılıyor.

Haberin Devamı

Bağışıklık sisteminin zayıflaması

Bağışıklık sisteminiz, bakteriler, virüsler ve parazitler gibi tehlikeli düşmanları dışarı atmak için bekçileri ve ileri karakollarıyla bedeninizde devriye görevi yapan karmaşık bir ağ sistemidir.
Bağışıklık sistemi iki ana tür savunma hücresi üretir: B lenfositleri ve T lenfositleri (B hücreleri ve T hücreleri olarak da bilinir).
B hücreleri antikor üretirken, T hücreleri yabancı olarak algıladığı maddelere saldırır.
Yaşlanmayla birlikte bağışıklık sistemi zayıflar ve çeşitli hastalıklarla zarar verici organizmaların beden içinde tutulmasına izin vermeye başlar.
T hücrelerinin sayısı yaşla birlikte azalmaz ama etkisi azalır. 30 yaşından itibaren insanlarda bağışıklık sisteminin düzenine yardımcı olan dehydropiandsteroe (DHEA) hormonunun düzeyi de düşmektedir.
Erkeklerde düşük DHEA düzeyini diğer sorunların yanı sıra belirli kanserlere ve kalp-damar hastalıklarına bağlayan bazı çalışmalar vardır.
Çalışmalar DHEA düzeyini güçlendirmenin hem iyi, hem de kötü sonuçları olduğunu göstermiştir.

Yazarın Tüm Yazıları