Kanserle savaşta gıdalardan yardım alın

Kanserle mücadele yorucu ve yıpratıcı bir süreç.

Bu önemli dönemi en az zararla atlatmak için beslenmeyle ilgili bazı detaylara dikkat etmekte yarar var. Aslında vücudun ihtiyaç duyduğu tüm besin öğeleri doğal beslenme kaynaklarımızda fazlasıyla bulunuyor.

Kanser hastalarının diyeti farklı mı olmalı?

Özellikle vitamin ve minarel dengesi dikkatli ve iyi bir şekilde ayarlanmalı. Protein ihtiyacı ve kaliteli protein alımına da dikkat edilmeli. Kanser hastalarının ideal kiloda olmalarında yarar var. Gerek fazla kilolu gerekse zayıf olmak yine hastalığın seyri için tehlikeli. Her kanser türüne göre kişinin olması gereken kilo farklılık gösterir. İdeal kilo doktor ve diyet uzmanı eşliğinde saptanarak, hastanın beslenme alışkanlığı göz önüne alınarak çok iyi bir şekilde düzenlenmelidir. Protein ayarı iyi yapılmalı. Özellikle omega 3 ve omega 6’dan zengin balığın haftada 2-3 defa yenilmesinde fayda var. Düzenli olarak antioksidan yiyeceklerin gün içinde alınması önemli. Bunlar C, A, B vitaminden zengin yiyecekler olmalı. Kivi, ananas, portakal, mandalina, biber, soğan, C vitaminden zengin olup koruyucu rol oynarlar. B vitaminden zengin olan yiyecekler ise yoğurt, tahıllar ve kuru baklagiller. Özellikle yoğurt, süt, bulgur, çok tahıllı ekmek, yulaf, soya fasulyesinin yenilmesinde fayda var. E vitaminden zengin yiyecekler ise soya fasulyesi, ceviz, fındık, zeytinyağı, yulaf (kahvaltıda sütle alınabilir) sıklıkla yenilmeli. Soğan yine önemli bir antioksidandır.

Kemoterapi alan hastaların iştah sorunu oluyor ve bazıları çok kilo kaybediyor. Gıdalarla bu tedaviye nasıl destek verilebilir?

Bunu engellemenin yolu düzenli olarak her gün B kompleks vitamini ve balık yağı takviyesinde (preparat alarak) bulunmakta fayda var. Beslenme sırasında ise iştah açan yiyecekler yenilmeli. Karbonhidratlı yiyecekler de kilonun korunması ve iştahın düzenlenmesi açısından önemli. Patates, pilav, bulgur, makarna gibi yiyecekleri yemede hasta zorlanabilir. Miktar ve ölçüleri yavaş yavaş artırılarak verilmeli. Diğer taraftan aşırı kilo, vitamin ve mineral kaybını engelleyen, beslenme destekli içeçek, mama gibi destek ürünlerden kullanılabilir. Bunlar vücudun bağışıklık sistemini artırıcı etkiye sahip olmanın yanında kilo verimini engellerler.

Özellikle uzak durulması gereken gıdalar nedir?

Özellikle uzak durulması gereken yiyeceklerin başında kızartmalar geliyor. Vücuda zarar veren serbest radikallerin ortaya çıkmasına yol açar. Yine aşırı yağlı yiyeceklerin, kırmızı etin fazla yenilmesi, sakatatlar, aşırı tuzlu yiyecekler, yanmış, et ve sebzeler salamura besinlerden uzak durulmalı.

Sofradan hangi gıdalar eksik edilmemeli?

Sebzelerden özellikle bamya, enginar, kereviz, havuç, salata, brokoli, brüksellahanası, şalgam "limonu fazla olmamak kaydıyla" yenilmeli. Portakal, greyfurt suları sabah veya ara öğünlerde içilebilir. Ara öğünlerde meyve yenilmeli. Kahvaltı çok kuvvetli yapılmalı. Balık haftada en az 2-3 defa yenilmeli. Günde 5 ceviz, 1 avuç fındık yenilmesinde çok büyük fayda var.

Kanser tedavisi biten hastalar nasıl beslenmeli?

Kanser tedavisi biten hastalar yaşamlarını sürdürürken düzenli vitaminlerini almalılar. Her gün 1000 mg C vitamini almalarında fayda var. İdeal kiloda olmak ve bu kilonun sürekliliğinin sağlanması çok önemli. Kilo kontrolünü sağlayacak şekilde beslenme uzmanı tarafından düzenlenmeli. Kişinin kendisini yormayacak şekilde düzenli spor yapmasında çok fayda var.

GÜNÜN UZMANI

Banu Kazanç
Yazarın Tüm Yazıları