Kaldırımlarda yaz-boz oyunu

Ankara’da tam anlamıyla bir ‘kaldırımlar yaz-boz’u oynanmaktadır.
Dünyanın parası boşa gitti ve yine gidiyor.
Kimbilir bu kaldırımlar kaçıncı kez yenileniyor?
Çankaya ve Kızılay çevresinde, kaldırım enkazı bozuk kaldırımlar özgürlüklerini ilan etmişler!
Birgün alıcı gözle Çankaya’nın cadde ve sokaklarını gezin; kaldırımların ne kadar perişan olduğunu görecek ve dünyanın sayılı ekonomilerinden biri olduğu iddia edilen bir ülkenin başkentinin Orta Afrika ülkesi başkentlerinden bir farkı olmadığını anlayacaksınız.
Gördüğüm için söylüyorum; Ankara, bu konuda, Fas’ın başkenti Rabat’ın eline su bile dökemez.
Halit Edip ÖZCAN

Çılgın emlakçılar zamanı


SON aylarda büyük emlak ve müteahhitlik projeleri açıklandı. İstanbul’dan, İzmir’e ve nihayet Ankara’ya kadar ulaşan bir ‘inşaat açılımı’dır gidiyor. Biz Ankara’da çok farkında olmasak da Anadolu’nun diğer illerinde de farklı ölçeklerde benzer projeler gündemde.
Açıklanan projeler sadece birer inşaat projesi olmanın ötesinde her biri büyük birer emlak geliştirme projesi.
Normal bir ülkede yaşıyor olsak, bu kadar büyük ölçekli projeler açıklanmadan önce proje alanlarında arsa el değiştirmeleri kontrol altına alınır, spekülasyonların önüne geçmek için alım satım sınırlamaları getirilirdi. Ama bu ülkede emlak spekülatörleri özgür. Duyduk duymadık demeyin Ankara’da 500 binlik doğu kent yükselecek! Yeri yurdu belli olan bu projelerin yarattığı arsa spekülasyonunun çapını hayal edebilen var mı?
Ankara’da asıl çalışmanın bu projeler açıklanmadan çok önce başladığı da şüphe götürmez bir gerçek.

ARSA ALIM-SATIMI

TMMOB Şehir Plancıları Odası Başkanı Necati Uyar’ın talebi hala havada. “Son 5 yılda proje alanlarındaki arsa el değiştirmeleri (alım-satımlar) açıklansın! Ancak o zaman projelerin altında kimler ve ne olduğu ortaya çıkacaktır.”
Ulus’ta da durum farklı değil. 2003’ten bu yana belediye kaynaklı dedikodular ile yıldırılan Ulus esnafı çareyi yarı fiyatına bile olsa emlağını elinden çıkarıp gitmekte buluyor. Büyük Sanayi’de işlem tamam bile. Rüzgarlı Sokak esnafı tedirgin. Bir çok mal sahibi ve kiracı en az zararla kaçıp kurtulmaya razı hale gelmiş. Başka birileri de satışa çıkan dükkan ve arsaların peşinde olsa gerek. Büyük kentsel projeler bir emlakçı duyarlılığı ile yürütülüyor.
Ulus’ta esnaf da, yıllardır alışverişini Ulus’tan yapan Ankaralılar da üzgün, moralsiz, çaresiz...
Mehmet Onur YILMAZ-Solfasol Gazetesi

GÜNÜN SÖZÜ


“Hayatta en zor şey, amaçsız insanlarla yaşama zorunluluğudur.”
Cenap ŞAHABETTİN
Yazarın Tüm Yazıları