Kadın doğasına uygun doğum kontrol hapı olur mu?

Oldu bile... Kadın vücudunun ürettiği östrojene benzer etki gösterdiği için doğala özdeş olarak ifade edilen yeni doğum kontrol hapları raflarda.

Haberin Devamı

18 ülkede, 16-49 yaşları arasında 9.600 kadın arasında yapılan bir araştırma, kadınların yüzde 70’inden fazlasının daha doğal, sağlıklı bir hayat tarzı yaşamak istediğini ortaya koyuyor. Yüzde 90’ı doğal ve sağlıklı bir hayat tarzının dış görünüşü de güzelleştireceğini düşünüyor. Yüzde 67’si yiyeceklerin içeriklerini öğrenmek için ambalajlarını kontrol ediyor.
Yüzde 48’i güzellik ürünlerinin içeriğindeki bilmedikleri kimyasalları kontrol ediyor. Yüzde 46’sı düzenli olarak organik ürünlerle besleniyor. Kısacası daha doğal ve sağlıklı
bir hayat için çabalıyor pek çoğumuz. Kadınların doğum kontrol hapından da benzer beklentileri var.
Aynı araştırmaya göre yüzde
85’i vücutlarıyla uyum içinde olmasını önemli buluyor. Yüzde
82’si vücudun ürettiği hormonun aynısını verebilecek bir ilaç istiyor, yüzde 87’si iyi bir âdet kontrolü sunmasını bekliyor.

Haberin Devamı

ADET DÖNGÜSÜNE UYGUN HORMON

İlaç firmaları daha doğal yaşamak isteyen kadınların bu beklentilerini göz ardı edemiyor. Bayer ilaç firmasının doğal hormona özdeş östrojen ‘estradiol valerat’ içeren doğum kontrol hapının iddiası tam da bu. Elde ediliş yolu tüm diğer östrojenler gibi sentetik olsa da kadın vücudunun ürettiği östrojene benzer etki gösteriyor. Âdet döngüsüne uygun şekilde östrojen dozu giderek azalırken, progestin dozu giderek artıyor.
İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Erkut Attar, ilacın kanama miktarı ve süresini önemli ölçüde azaltarak kadınların yaşam kalitesini yükselttiğini söylüyor. Prof. Dr. Attar, “Doğum kontrol hapı kullanan kadınların âdet süreleri ve kanama miktarı azaldığı için anemi sorunları daha az görülüyor. Dolayısıyla kansızlıktan kaynaklanan yorgunluk, halsizlik çekmiyor. Performansları artıyor. Âdet ve cinsel ilişki sırasındaki ağrıları da azaltıyor. Düzenli kullananlar gebelik korkusu yaşamadığı için cinsel yaşamdan daha fazla zevk alıyor” diyor.
Bazı kadınlar doğum kontrol haplarını hormon içerikleri nedeniyle almaktan çekiniyor. En büyük korkuları kanser. Prof. Dr. Attar, “Halbuki doktor kontrolünde
başlanan ve kullanılan doğum kontrol hapları rahim ve yumurtalık kanserinden koruyor. Menopoza kadar kullanılmasında hiçbir
sakınca yok” diyor.

Haberin Devamı

Hapla korunma keyfi arttırıyor

TNS firması tarafından geçen ocak ayında 18 ilde, 18 yaş üzerindeki 1.522 kişiyle görüşülerek yapılan bir araştırmada, “Cinsel hayattan en çok keyif almanızı sağlayan yöntem nedir?” diye soruldu. Hem kadın hem de erkekler (yüzde 45) “doğum kontrol hapı” dedi. Bunu yüzde 19 ile gün sayma, yüzde 12 ile prezervatif, yüzde 11 ile geri çekme, yüzde 9 ile rahim içi araç izledi.

Yazarın Tüm Yazıları