Kabızlığa karşı karın masajı

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

C. N. Tahaoğlu / Erdek

Kabızlığın giderilmesindeki ilaç dışı önlemleri anlattığım yazımı okuduğunuzu, su içme hariç diğerlerini uyguladığınız halde sonuç alamadığınızı belirtiyorsunuz. Aslında yapamadığınız bir başka şey daha var, o da hareket. Kabızlığın en önemli nedenlerinden biri de hareketsiz yaşamdır. Düzenli yürüyüş ve benzeri bedensel hareketler, bağırsak hareketlerini de arttırdığı için kabızlığın önlenmesinde etkilidir. Boyun fıtığı ve romatizmal nedenlerle hareketsiz bir yaşam geçirmek zorunda olduğunuzu belirttiğiniz için, zaman zaman karnınızı oğuşturarak bağırsak hareketinizi arttırabilirsiniz. Bunun için karnınızın sağ alt kısmından başlayıp sağ üste, oradan sol üste ve daha sonra da sol alta yönlenen dairesel hareketlerle karnınızı oğuşturduğunuz takdirde, hareketsizliğin neden olduğu bağırsak tembelliğini bir ölçüde giderebilirsiniz. Ancak bol su içmeniz konusunda ısrarcı olacağım. Bunun nedeni su metabolizması konusundaki bir gerçek. Eğer vücudunuzun ihtiyacının altındaki bir miktarda su içiyorsanız, vücut, ihtiyacı olan suyu mümkün olduğunca sağlayabilmek için bağırsaktaki suyun hepsini emer, böylece dışkı daha katı bir şekil alır. Az su içme nedeni olarak prostat hastalığını gösteriyorsunuz, prostat büyümesi gibi bir sorununuz varsa, tam tersine çok daha bol su içmeniz gerekiyor. Prostatın büyümesi nedeniyle çoğu zaman, idrar yaptıktan sonra mesane içinde bir miktar idrar kalıntısı olur. Bu kalıntı ne kadar uzun süre durursa, mesane içine karışabilen mikropların çoğalmasına zaman yaratılır ve bu mikroplar da iltihaplanma sorunu yaratmabilir. Bu nedenle bol su içip, bir anlamda mesaneyi ve idrar yollarını yıkamakta yarar var. Bol su içtikçe tuvalete daha sık gitme gereği olur ama, sağlık açısından yararlı olan bu duruma katlanmanız gerekiyor.

Aşırı unutkanım

Rumuz: Genç

16 yaşında bir gencin bu derecede unutkan olması çok normal değil. Muhtemelen sinir sistemini etkileyen bir sorun olmalı. Nöroloji uzmanı bir doktora başvurmanız gerekiyor.

Göbeklenme ile ilgili sorununuzun dengesiz beslenmeye bağlı olduğunu düşünüyorum. Yemeklerinizdeki yağ ve karbonhidratları azaltmanız gerekiyor. Bildiğiniz gibi karbonhidratlar, unlu, nişastalı ve şekerli gıdalarda bulunmaktadır. Ayrıca düzenli spor yapmanızı da öneriyorum. Böylece vücudunuz istediğiniz şekle kavuşacağı gibi kramp gibi kas güçsüzlüğüne bağlı sorunlardan da böylece kurtulabilirsiniz.

SAĞLIK Dr. Gündüz TEZMEN






 








Yazarın Tüm Yazıları