İzmirli sokak hayvanlarının ücretsiz ambulansı

İzmir Bornova Belediyesi, sahipsiz hayvanlara yardım eli uzattı ve bir araç alarak ambulans haline getirdi. İçine akla gelebilecek her türlü ilk yardım malzemesi yerleştirildi. Bu görev için halihazırda belediye bünyesinde çalışan veteriner hekimler ve yardımcı elemanlar ayarlandı. Böylece kaza geçiren hayvanların, kendilerine ilkyardım uygulanabilecek ücretsiz bir ambulansları oldu.

Hayvanların sokaklarda uğradıkları şiddet görüntülerini ekranlarda, internet sitelerinde görüyoruz. Zehirlenerek ya da vurularak öldürülen hayvanlara rastlamak adete an meselesi.

Bütün bu yaşananlardan rahatsızlık duyan İzmir Bornova Belediyesi, sokak hayvanları için kendi imkanlarıyla ufak gibi gözükse de büyük bir adım attı. Sokakta yaralanan, kazaya uğrayan, sakatlanan hayvanlara yardım etmek için kolları sıvadı. Tamamen ücretsiz ilk yardım hizmeti verecek, bir nevi ambulans görevi gören acil yardım aracını hizmete soktu.

AMELİYAT BİLE YAPILABİLİYOR

Bornova Veteriner İşleri Müdürü, hekim Muzaffer Tetik, hayvanlar için acil yardım aracı uygulaması fikrinin nasıl doğduğunu şöyle anlatıyor: "Kanunlar gereği üç senedir sokak hayvanlarını alıyoruz, kısırlaştırıyoruz, tekrar sokağa salıyoruz. Durum böyle olunca köpek nüfusunda bir artış oldu. Bu artışla beraber özellikle köpeklerin uğradıkları trafik kazalarının sayısı da hızla arttı. Açıkçası hayvanlara çarpan şahıslar da duyarlı değil. Onları sokak ortasında bırakıp kaçıyorlar.

Biz de bu hizmetle sahipsiz hayvanlara yardımcı olmak istedik."

Kazalara anında müdahale uygulayacak araç, 2008 model bir Renault Traffic. Devlet Malzeme Ofisi’nden satın alındı. Araç veteriner hekimler tarafından hayvanların ihtiyaçları doğrultusunda modifiye edildi. Toplamda 47 bin YTL harcandı.

Beş kişilik aracın arkasında yıkanabilir sedye var. Bu alan steril olması ve rahatlıkla temizlenmesi için tamamen krom nikel malzemeden yapılmış. Ayrıca her taşımadan sonra arabanın temizliği yapılıyor.

7 GÜN 24 SAAT HİZMET VERİYOR

Olay yerine vakanın durumuna göre bir ya da iki veteriner hekim ve iki yardımcı eleman gidiyor. Aracın içinde acil müdahaleler için kromdan yapılmış katlanabilir operasyon masası ve malzemeleri, ecza dolabı, aşı ve benzeri ilaçlar için buzdolabı, oksijen tüpü, yaralı hayvanları taşımak için sedye ve serum seti var. Ambulans, içinde ameliyat yapılabilecek alt yapıya sahip.

Kısa sürede günde en az üç yardım çağrısı almaya başlayan acil yardım aracı, 7 gün 24 saat hizmet veriyor. Fakat sahipli hayvanlar değil sadece sokak hayvanları için çalışıyor. Bornova Belediye Başkanı Dr. Sırrı Aydoğan, gerekirse şehir merkezine uzak bölgelerde yapılacak çeşitli kampanyalarda da arabayı kullanabileceklerini söylüyor.

Veteriner Hekim Muzaffer Tetik de aracın aşı kampanyalarına yardımcı olacağı görüyünde: "Aşıların sürekli soğuk kalmaları gerekiyor. Kırsal kesimdeki sahipli hayvanların bazılarının hayatı hiç aşı yapılmadan geçiyor. Aracın içinde bulunan dolabımız sayesinde bundan böyle şehir merkezine uzak yerleşim alanlarında daha rahat hareket edeceğiz."

Belediyenin bu hizmetinden (232) 373 8837 numaralı telefon aranarak yararlanılabiliyor.

Hakan GENCE

Kedilerde şeker hastalığı ve belirtileri

Genellikle orta yaş ve üstündeki kedilerde ortaya çıkan, sebebi tam olarak bilinmeyen şeker hastalığının erkek kedilerde görülme oranı daha yüksek. Oluşumunda pankreas hastalıkları, bazı genetik hastalıklar, hormon dengesizlikleri, metabolizma hastalıkları ve enfeksiyonların rol oynadığı görülüyor.

Belirtiler hastalığın şiddetine ve insülin üretimindeki bozukluklara bağlı olarak hafif veya şiddetli gözlenebilir. Yine hastalığın seyrine ve şiddetine göre bu belirtiler daha az veya fazla sayıda ortaya çıkabilir. En çok karşılaşılan belirtiler ise şöyle:

İdrar miktarının ve su tüketiminin artması: Hücre içine giremeyen ve kanda seviyesi sürekli yükselen şeker, hiperglisemi adı verilen anormal bir tabloya yol açar. Bu durumda böbrekler idrar yoluyla ve su kaybederek bu fazla düzeydeki şekeri vücuttan uzaklaştırmaya çalışır. İdrarla aşırı su kaybeden kedi, normalden daha fazla su içerek sıvı kaybını gidermeye çalışır.

İştah değişiklikleri: Bazı kedilerde iştah azalması ve daha az yemek yeme şeklinde görülebilir. Bu genellikle hastalığın verdiği genel durum bozukluğu ve kedinin kendini iyi hissetmemesi ile ilgili olabilir. Bazılarında ise aşırı açlık ve iştahla birlikte yiyecek tüketiminde artış gözlenebilir. İştah artışı genellikle şekerin kanda yükselmesine karşılık hücrelerin şekersiz kalışına gösterilen tepki ile ortaya çıkar.

Tuvalet kabı dışına idrar yapma: İdrara çıkma sayısının artması, bazı şeker hastası kedilerde kum dışındaki yerlere de idrar yapma ile sonuçlanabilir. İdrar yolu enfeksiyonları da gelişebilir.

Yürüyüş bozukluğu (diabetik nöropati): Sinir sisteminde meydana gelen anormallikler sonucunda, yürürken parmaklarına değil tabanlarına basmaya başlayabilir.

Kilo kaybı: Vücuda alınan enerji kaynakları hücrelerde kullanılamadığı için vücutta daha önce depolanmış ve vücudun kendi dokularına dönüşmüş olan yağlar gibi enerji kaynakları hızla tüketilmeye başlanır ve bunun sonucunda şeker hastası kedilerde kilo kaybı gözlenebilir.

Kusma: Özellikle hastalığın şiddetli seyrettiği kedilerin vücudunda keton adı verilen atık maddeler hızla artar ve mide bulantısı ile kusma gözlemlenir. Keton miktarının artması sonucu kanın asit baz dengesi de bozulabilir ve keto-asidozis gibi kedinin hayatını tehdit eden acil durumlarla karşılaşılabilir.

Halsizlik, bitkinlik ve depresyon: Şeker hastası kediler besinlerle birlikte aldıkları enerjiden yararlanamadıkları için yemek yeseler de yemeseler de daha bitkin ve halsiz olabilirler. Bazılarında, vücuttaki kas miktarının azalmasına bağlı olarak yorgunluk belirtileri daha da şiddetlenebilir. Depresyon ortaya çıkabilir. Kedi kendisini yeterince yalayıp temizlemeyebilir, etrafla ilgisini kesip bitkinlik yaşayabilir. Tüylerde cansızlık, matlık ve dökülmeler görülebilir.

Pako Pano

Beş aylık bu minik kedinin kendine sokaklarda bakması imkansız, çünkü iki gözü de görmüyor. Ama evin içindeyken normal bir kediden farkı yok. Koklayarak mamasını, kumunu bulabiliyor. Onu çok sevecek bir ev arıyoruz. Tel: (532) 773 00 24.

Boncuk 3 aylık, simsiyah bir kedi. Tüm aşıları tamam, tuvalet terbiyesi var. Oyuncu ama uysal bir kedi. Eğer bu minik yavruya bir ömür boyu ilgi gösterip kucaklamak isterseniz lütfen bizi arayın... İstanbul, tel: (532) 416 81 47.

Bu güzel kızı bulduğumuzda araba çarpmasından dolayı kalçası kırıktı. Tedavisi yapıldı. Şimdi 2.5 aylık, çok oyuncu ve sevecen, mırıl mırıl bir kız. Onu yanınıza almak isterseniz tel: (543) 254 65 77.

3.5 aylık, iç ve dış parazit aşıları yapılmış, oyuncu, ev adabını bilen, tekir kıza acil ev aranıyor. İstanbul, tel: (216) 455 0358, (533) 622 44 59. arcalar7@hotmail.com

Yazarın Tüm Yazıları