İyi ‘kıntırak’ açmışım IPRA’da başkanlık 3’üncü kez Türkiye’ye geçiyor

TÜRKİYE’de halkla ilişkiler sektörünün duayen ismi Betül Mardin, Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği (IPRA) Başkanlığı’nı 10 Ocak 2014’te devralmaya hazırlanan Stage İletişim Danışmanlığı kurucusu Zehra Güngör’ü evinin kapısında karşılarken babasının sözünü anımsadı:

Haberin Devamı

- Rahmetli babam, “İyi bir kıntırak açarsan o kapıdan girmen kolaylaşır” derdi. Ben de IPRA’nın kapısında iyi “kıntırak” açmış olmalıyım. Türkiye, IPRA’da 3’üncü kez başkanlığı devralıyor.
“Kıntırak”
ın anlamını açtı:
- Girmekte zorlandığın kapıya ilk aralandığı zaman ayağının burnunu koyar, aralık kalmasını sağlarsın. İşte o hareket “kıntırak”tır.
87 yaşındaki Betül Mardin, 1995’te IPRA’ya ilk Türk başkan olduğu günlere döndü:
- O dönemde komşu ülkelerin çoğuyla aramız limoniydi. O nedenle 1995’i IPRA’da “hoşgörü yılı” ilan ettim. Bu çerçevede İstanbul’da bir toplantı düzenledim. Açılış konuşmasını da Yunanlı meslektaşımızın yapmasını istedim. Son anda gelişini iptal etti. Açılış konuşmasını İsrailli meslektaşımız yaptı. Çok da iyi oldu.
İyi ‘kıntırak’ açmışım IPRA’da başkanlık 3’üncü kez Türkiye’ye geçiyorZehra Güngör
araya girdi:
- Başkanlığı devralacağım tören 10 Ocak’ta İstanbul’da olacak. Törene IPRA’nın eski başkanlarından 9’u katılacak. 59 yıllık geçmişi olan IPRA’nın 50’nci başkanı oluyorum. 2014’ü, “Sempati ve Empati Yılı” ilan edeceğim.
Betül Mardin’e 1995’ten buyana sektörün nasıl gelişip değiştiğini sordum:
- Mesleğin bilinirliği arttı. İşlevi daha iyi anlaşılmaya başlandı. Eskiden “halkla ilişkiler” denince şirketlerin, kurumların basınla ilişkilerinin yönetimi anlaşılıyordu.
Mesleğin işlevinin altını çizdi:
- Halkla ilişkiler aslında “itibar mimarlığı”dır.
Mesleğe ilk adım attığı günlere uzandı:
- Akbank’ın efsane Genel Müdürü rahmetli Ahmet Dallı beni bu alana yönlendirmişti. Mekanı cennet olsun. İyi ki bu sektöre girmişim. O günlerden sonra bir elbise gibi hep üzerimde taşıdım.
Zehra Güngör
, 2003 yılında da Ceyda Aydede’nin başkanlık görevini yürüttüğüne değinip, IPRA’yı anlattı:
- Ben görevi Fransız Christophe Ginisty’den devralacağım. IPRA (International Public Relations Associattion) 1955’te kuruldu. Şu anda 80’den fazla ülkeden 1000’e yakın üyesi var. IPRA, etik kurallar açısından halkla ilişkiler sektörünün dünyada önemli yol göstericisi. BM, UNESCO ve OECD gibi kuruluşlar tarafından tanınıyor.
IPRA’da başkanlık görevinin bir yıl önce ilan edildiğini vurgulayıp, Betül Mardin’den gördüğü desteği aktardı:
- Benim 2014 yılı başkanlığım anons edildiği gün Betül Hanım aradı, “Şu andan itibaren sen bizim dünya başkanımızsın. Emrindeyim, bana düşen görev neyse yapmaya hazırım” dedi.
Türkiye’den IPRA’ya 3 kadın başkan çıkmasının ülkemizin tanıtımına katkısını sordum. Mardin ve Güngör, aynı yanıtta buluştu:
- En az bir yönetim kurulu toplantımız Türkiye’de gerçekleşiyor. Bu toplantılar, dünyada imaj mimarlığı yapanların ülkemizi yakından tanımasına fırsat yaratıyor.
Zehra Güngör
, IPRA’da başkanlık görevini devralınca Türkiye adına sektöre damga vuracak bir “etik kural”ı benimsetmesini bekliyorum.
Halkla ilişkiler sektörü, hizmet verdiği kurumlara raporlarını sunarken “Yayınlanan haberlerin etkisini ortaya koymak için sütun santim, saniye hesabı yapıp, onun reklam değerini ölçme” basitliğini artık ortadan kaldırsın.

Yazarın Tüm Yazıları