İşte Lezita’nın düzenlediği yarışmada ilk üçe giren tarifler

Makbule (Nilda Karadağ)
MALZEMELER
4 adet tavuk baget 
2 su bardağı basmati pirinç
½ su bardağı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1 çay kaşığı toz köri, toz kakule
1 çay kaşığı Hint safranı, tarçın
4 su bardağı sıcak su
Ayrıca 1 su bardağı soyulmuş badem içi

YAPILIŞI : Baharatları bir kasede iyice karıştırın. Yarısı tavuklarla diğer yarısı da pirinçlerle kullanılmak üzere ikiye bölün. Tavuk bagetleri yıkadıktan sonra kokmaması için üzerlerine bolca limon sıkın. 5-6 dakika sonra tekrar yıkayıp süzün. Bagetleri ayırdığınız baharat karışımıyla harmanlayın ve geniş bir çelik tencerenin dibine yerleştirin.

Üzerine yarım su bardağı sıvıyağ gezdirip kısık ateşte, yumuşayıncaya kadar pişirin. Sıcak suyu da hazır bulundurun; belki birazını tavuğa ekleyebilirsiniz. Diğer taraftan, pirinci yıkadıktan sonra sıcak tuzlu suda yarım saat bekletin va kalan baharatla karıştırın.

Pişen bagetlerin üzerine bahartla harmanladığınız pirinci ekleyip 4 su bardağı suyla kısık ateşte pişirin. Tuzsuz çiğ bademleri sıcak suya koyup kabuklarını çıkarın ve ikiye ayırın. 1 yemek kaşığı sıvıyağ koyduğunuz tavada hafifçe kızartın. Pilav piştikten sonra yuvarlak bir tepsiye ters çevirerek tenceren alın. Üzerine kavrulmuş bademleri serpiştirerek servise sunun.

Not: Bu bir Arap yemeğidir. Ben baharatlarımı ve pirincimi Ürdün’den getirtiyorum. Benim getirttiğim pirinç kokulu yasmin pirinci. Size de bunu kullanmanızı öneririm.

Tavuklu Türkiş lazanya (Gönül Çiftçi)
MALZEMELER 
2 adet yumurta 
2 çay kaşığı tuz
Yaklaşık 2 su bardağı un
(1-2 kaşık fazla kullanabilirsiniz.) 
1 yemek kaşığı su
İç harcı için;
500 gr tavuk kalça eti
(derisiz ve kemiksiz olmalı) 
2 yemek kaşığı sıvıyağ 
1 adet orta boy kuru soğan 
10-15 adet taze kültür mantarı 
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1-2 adet yeşil tatlı sivri biber
Beşamel sos için;
1 litre süt 
4 yemek kaşığı sıvıyağ 
4 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı tuz, karabiber

YAPILIŞI : Hamuru hazırlamak için; yumurta, tuz,s u ve unu derin bir kaba aktarıp yoğurarak kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin ve hamuru oda sıcaklığında 30-40 dakika dinlendirin. Hamuru oklava yardımıyla açabildiğiniz kadar açın. Yaklaşık 35-40 santim çapı olan yufkayı selpak büyüklüğünde ya da 10 x 10 ölçülerinde parçalar elde edecek şekilde kesin. 8 su bardağı suyu orta boy bir tencereye aktarıp 2 çay kaşığı tuz atın ve kaynatın. Başka bir tencereye de 10 su bardağı soğuk su (çeşme suyu) koyun. Kestiğiniz hamur parçalarını kaynayan suya atıp 1-2 dakika tutun ve el kevgiri yardımıyla sudan alın. Hamurları hemen soğuk suya atın. Dikkat edeceğiniz şey, hamurların yapışmamasıdır. Soğuk suya giren bazı hamurlar yapışır, onları ya ayırıp soğuk suda bekletin, ya da ayırarak bir tepsiye yan yana sıralayın. Diğer taraftan, küçük kuşbaşı et formunda doğradığınız tavuk etini ve yemeklik doğradığınız soğanı 2 yemek kaşığı sıvıay koyduğunuz tavada 5-6 dakika kadar pişirin. Küp küp doğradığınız mantarı ve incecik kıydığınız sivri biberleri de ekleyip tuz ve karabiberi serpiştirdikten sonra karıştırarak 4-5 dakika daha kavurun ve ocaktan alın.

Beşamel sosu hazırlamak için; sıvıyağ ve unu bir tencereye koyup orta ısılı ateşe oturtun. Bir tel çırpıcı yardımıyla karıştırarak unun rengi hafif sararıncaya kadar, 2-3 dakika kavurun. Üzerine sütü yavaş yavaş eklerken karıştırmaya devam edin. Oluşan topakları ezip tuz ve karabiberi serpiştirin. Kaynayıncaya kadar karıştırmaya devam edin. Kaynar kaynamaz ocaktan alın. Büyük boy dikdörtgen bir borcam ya da porselen fırın kabına sostan bir kepçe kadar yayın. Üzerine hafif haşlanmış hamur parçalarını yerleştirip tavuklu karışımın 1/3’ünü yayın. Tekrar sos, hamur ve tavuklu karışımın kalanının yarısını yayın. Kalan malzemeye de aynı işlemi uygulayın. Üzerine rendelenmiş kaşar serpiştirin. Lazanyayı 180 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında üzeri kızarıncaya kadar, 40-45 dakika pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.

Tavuklu mantarlı kiş (Cüneyt Orak)
MALZEMELER 
1 kg kuşbaşı tavuk kalça eti
400 gr taze mantar 
4 adet yeşil sivri biber 
1 adet orta boy patlıcan 
4 yemek kaşığı sıvıyağ 
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Hamuru için; 
400 gr un
4 adet yumurta 
160 gr bitkisel margarin
(Oda sıcaklığında yumuşamış olmalı.)
1 çay kaşığı tuz
İç malzemesi için; 
3 adet yumurta 
200 gr hazır süt kreması 
250 gr rendelenmiş taze kaşar 
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Sunum için öneri; 
2 adet kırmızı uzun biber 
2 adet sarı dolmalık biber 
2 adet yeşil dolmalık biber 
Cherry domates

YAPILIŞI : Kuşbaşı tavuk etini 2 yemek kaşığı sıvıyağ koyduğunuz bir tencereye koyup orta ısılı ateşte, karıştırarak 8-10 dakika kavurun. Tuz ve biberi serpip ocaktan alın. Mantar, biber ve patlıcanları küp küp doğrayıp kalan sıvıyağda 10 dakika kadar kavurun. Tavuğu ve sebzeleri soğumaya bırakın. Hamuru hazırlamak için; un, yumurta, tuz ve margarini karıştırma kabına koyup ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru streç film ile kaplayıp buzdolabında 45 dakika kadar dinlendirin. Dinlenmiş hamuru unlanmış tezgahın üzerine alıp fırın tepsisinden büüyk olacak şekilde açın. Tepsiyi (büyük boy bir borcam da kullanabilirsiniz) yağlayıp hamuru tepsiye yayın. Hamurun kenarındaki fazlalıkları koparın. Soğumuş olan sebzeleri ve tavuğu hamurun üzerine yayın. 3 adet yumurtayı derin bir kapta iyice çırpın. Kremayı ekleyip çırpmaya devam edin. Tuz ve karabiberi serpiştirin. Karışımı hamurun içine aktarın. Rendelenmiş kaşarın ¼’ünü de katın. Kişi 5 dakika önceden ısıtıp 180 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında 40-50 dakika kadar pişirin. son on dakikaya girerken kaşarın kalanını serpitirip tekrar fırına verin. Servise sunarken üçgen şeklinde dilimleyip, yanına julyen doğrayarak az miktardaki sıvıyağda çevirdiğiniz sebzeleri koyun.
Yazarın Tüm Yazıları