İstanbullunun rüyasındaki timsah alışverişi simgeler

Karşı kaldırımdan eski bir tanıdığınız geçiyor. Siz ona kibarca selam veriyorsunuz. O sizi selamlamadan yoluna devam ediyor. Bilişsel psikoloji bu davranışı üç ayrı kişi için üç ayrı şekilde yanıtlıyor.

Birinci kişi: "Kendini ne sanıyor bu adam? Ne kadar ukala!" diye düşünüyor. Ve psikolojide tepkisel davranışları olan, narsist kişilik olarak tanımlanıyor.

İkinci kişi: "Beni selamlamaya değer bulmadı" diyor. Bu kişi kendini değersiz bulan, kompleksleri olan kişilik yapısını temsil ediyor.

Üçüncü kişi: "Görmedi herhalde" şeklinde yanıt veriyor. Psikolojide bu son davranış modeli normal ve sağlıklı olanı. Gördüğünüz gibi bir olaya yorumumuz tamamen kendi kişilik özelliklerimize bağlı. O adam bana selam vermedi "Çünkü..." derken, "Aslında ben olsam şu yüzden selam vermezdim", demiş oluyoruz.

Kendi içimizde saklı bu yorumlama dili, kendi rüyalarımızda kullandığımız sembolizasyona da yansıyor. Farklı sembollere farklı anlamlar yüklüyoruz. Örneğin, bir kriminal büro dedektifi için rüyasında gördüğü bir cinayet sahnesi, günlük hayatının rüyalarına yansımış haliyken, rüyasında partnerine zarar veren bir muhasebeci, bir manav ya da bir politikacı duygularını ve bilinçaltı tetiklemelerini gözden geçirmeye başlasa iyi olur.

Nasıl bir robotun bir Nijeryalı’ya ve bir Japon’a hissettirdikleri farklıysa, bir timsah Tibet de ruhun yeniden yapılanmasını, bilgelik öngörülerini sembolize ederken, tropik ormanlarda yaşayan bir kişinin rüyasında timsah görmesi, hayatta kalma mücadelesini simgeler. Aynı timsah Nişantaşı civarında rüyalara giriyorsa, ertesi gün alışverişe çıkılacağının habercisi olabilir. Dolayısıyla, gerek günlük olayları, gerek rüyaları yorumlarken objektif olabilmek için önce kendimize sorduğumuz soruları çoğaltmalı, kişi, durum, yer bağıntılarını iyi kurup, ilüzyon ve gerçeği birbirinden ayırmalıyız. Bu sayede sadece rüyalarınıza doğru yorumlar getirmekle kalmaz, "O bana niye selam vermedi, bu bana niye böyle dedi" şeklinde düşüneceğinize, tüm dünyayı selamlar, kucaklar, öper yola getirirsiniz. Hepinize tatlı rüyalar. Sevgi ile kalın.

NOT: Daha önce yazdığım bir yazıydı. Sembollerin anlamı değişmediği için, bana gelen mail trafiği doğrultusunda tekrarlamayı istedim. Umarım hoşunuza gitmiştir.
Yazarın Tüm Yazıları