İstanbul'dan Bahar Manzaraları

Tuğrul ŞAVKAY
Haberin Devamı

Artık havalar güzel. Arada sıra gürleyen göğe, sağanağa dönüşen yağmura bakmayın. Bunlar yalancı pehlivan halleri. İstanbul'u giderek daha güzel günler bekliyor. Bu da ister istemez insanı sokağa çıkmaya teşvik etmekte. Öyle de oluyor zaten.

Bugün size İstanbul'daki haftasonlarına ilişkin bazı izlenimlerimi aktaracağım. Yazının devamı da var. Ama yerimiz kısıtlı olduğundan onları da ilerideki günlerde aktarmaya çalışacağım.

Boğaziçi’nde haftasonu

Haftasonları Boğaz yolu tıklım tıklım. Arabalar adım adım ilerliyor. Yine de camlar açık, insanlar Boğaz havası alıyor. Herkes bu kadarıyla da mutlu oluyor.

Ben okuyucularıma uzun Boğaz güzergahı üzerinde özellikle Yeniköy'de küçük bir mola vermelerini önereceğim. Burası Boğaz'ın en güzel yerlerinden biri. Güzelliği biraz da kalabalığı sünger gibi emip göstermemesinde.

Bir de her keseye ve zevke hitap eden yerler çok. İskele yanındaki balık ekmekçiler çok güzel. Öbür tarafta ise denize bakan harika bir çay bahçesi var. Birisi burada İzmir lokması da yapıyor.

Biraz ötede Paul'ün ekmekçisi var. Burada şık bir ortamda hafif yiyecekler yemek, güzel bir çay ve kahve içmek mümkün.

Yolun karşısında ise New York hasretini gidermek isteyenler için bir bagel satıcısı var. Bu bagel denilen şey, bir tür simit. Musevilerin Amerikaya getirdiği yiyeceklerden belki de en önemlisi. Simitçinin özel bir dükkanı mı olur demeyin. Gidin ve görün.

Boğaz'da sükunetten çok kalabalık arayanlar için değişmez adres ise hala Ortaköy meydanı. Burada çok hoş mekanlar var elbette. Bence bunların en sempatiği Myott adlı minicik kafe. Meydandaki balık lokantaları da çoğu zaman makul bir fiyata taze balıklar satıyor. Bir de uzun zamandır gidemediğim, ama eskiden çok sevdiğim Alaturka da burada. Kıvır zıvır yiyecek satan da çok. Canlı, dipdiri bir yer Ortaköy.

Haftasonunda Sanat Turu

Haftasonunu sokaklarda geçirmek güzel. Bir o kadar güzel bir haftasonu değerlendirmesi de sanat aktivitelerini izlemek olmalı.

Aslında İstanbul'da bu tür etkinlikler hiç de az değil. Eksiklik bunların yeterince duyulmamasında diye düşünüyorum.

Gürcü ressam

Bu haftasonunda görülmesi insana keyif verecek sergilerden biri, Gürcü ressam Gogi Çagelişvili'ye ait İstanbul manazaraları resimlerini içeren sergi. Güzel bir Boğaz gezintisinin ardından Kabataş'ta Kabataş Eğitim Vakfı, Sabancı Kültür Sitesi'nde sergi gezilebilir. Sonra yine Boğaz'a karşı Feriye Lokantası'nda nefis bir yemek yiyerek günü tamamlayabilirsiniz.

Geleneksel sanatlarımız

İstiklal Caddesi'ndeki İstanbul Kültür Merkezi içindeki Lale Sanat Galerisi'nde ise 'Geleneksel sanatlarımız ve yaşayan ustaları' sergisi var. Hat, tezhib, ebru, minyatür, cilt, kalem işi, çini, ahşap metal sedef işleme gibi genç kuşakların bazılarının adını bile bilmediği sanat dallarını tanımak imkanı sağlaması bile bu sergiyi başlıbaşına önemli kılmakta. Yaşayan büyük ustaların eserlerini görmek ise çok heyecan verici.

Toprakbank’ın garipliği

Aslında bugün bir de Zeynep Sarıoğlu'nun suluboya sergisini önerecektim. Ama Toprakbank Sanat Galerileri nedense İstanbul'da cumartesi ve pazar günleri kapalı. İnsanların en çok zamanı olduğu günlerde galeri kapatmak kimin aklı, bilemedim. İşten kaçıp ille de sergi gezecek kadar kendinizde güç buluyorsanız, bu sergiyi Ihlamur Yıldız Caddesi 10 numaradaki galeride görebilirsiniz.

Mutfak Dostları Gezisi

Bu haftasonu için cazip bir öneri de Mutfak Dostları Derneği'nin gezisine katılmak olabilir.

Yemekseverler pazar günü sabah 11'de Vefa Bozacısı'nda buluşacak. Hem boza içilecek, hem de Turgut Kut üstadımızın boza üzerine konuşması dinlenecek.

Ardından Ahmet Örs'ün rehberliğinde eski Direklerarası'ndan Aksaray'a yürüyerek inilecek. Bu arada programda Süleymaniye'de Mimar Sinan türbesinin ziyaret edileceği yazılı.

Yolun sonunda Hacıbozanoğuları var. Burada dünyanın en güzel ve en pahalı yiyeceklerinden biri olan keme mantarının kebabı tadılacak. Firik pilavı yenecek. Hacıbozanoğulları'nda olunduğu için de bu müthiş ziyafete baklava çeşitleri ile nokta konulacak.

Mutfak Dostları'nın bu gezisine katılmak isteyenler, 249 9680 (dahili 160) numaralı telefondan dernek sekreteri Şermin Hanım'ı arayabilirler.

Bu müthiş ziyafetin bedeli 12,500,000.- lira.

Yazarın Tüm Yazıları