Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

İstanbul Hepimizin

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

İstanbul Hepimizin Projesi’nden Eylül ayında bahsetmiştim aslında sizlere. Orta ve büyük ölçekli kurumsal şirketlerde çalışan, kendilerini “beyazyakalılar” olarak adlandıran bir grup genç profesyonel plazaların dışındaki hayata katkıda bulunİstanbul Hepimizinmak üzere bir araya gelmişlerdi. Kendi deyişleri ile “yapacak ‘bişi’leri olduğuna inananlar”ı da aralarına davet etmişlerdi. İstiyorlardı ki İstanbul’un her yanına herkes kolaylıkla ulaşsın, herkes bu güzel şehrin keyfini çıkarsın. Aradan geçen iki aylık sürede epey yol kat ettiler.

Daha önceki yazımda tasarladıkları kartlardan söz etmiştim size. “Kaldırımlar dolu olursa, arabalar, eşyalar olursa yürüdüğümüz yerlerde, engelli arkadaşlarımız, pusetli anneler, bisikletçiler gidemez” düşüncesiyle beş farklı uyarı kartı hazırlamışlardı. Kartların dili de son derece nazikti. Zira dertleri kimseyi azarlamak değil, kişinin aynı hatayı tekrarlamamasını sağlamaktı. Yanlış yere park eden aracın üzerine konulacak kartlardan birindeki uyarı şöyle meselâ: “Merhaba. Sanırım dikkatinizden kaçarak arabanızı bu özel alana koydunuz. Bugünden sonraki dikkat ve hassasiyetiniz için teşekkür ediyorum.”

Haberin Devamı

Yola ilk çıktıklarında ilgilenen herkesi evlerindeki yazıcılarda bu kartları çoğaltarak yanlarında taşımaya, olanağı olanların kartları çoğaltarak tanıdıkları mağaza gibi çok kişinin görebileceği yerlere bırakmaya çağırdılar. En doğru noktalara ulaşmak için 500.000 adet karta ihtiyaç duyacaklarını hesaplamışlardı. Kartları daha geniş kitlelere ulaştırmak için duyuru yapıp BAS-GÖNDER dediler. Böylece seslerini Sprint matbaa ve sahibi Fatih Uğurluoğlu duydu ve duyurmaya gönüllü oldu. Grup üyelerinden Yusuf Özer’in anlatışıyla: “En ucuza nasıl yaptırırız derken bir firma çıktı ve dedi ki: 'bu sosyal sorumluluksa ben bu sorumluluğu alırım'. Ve tek kuruş almadan kendi matbaasında 500.000 adet kartı hop diye bastı.”

Ardından Türkiye’nin en çok takip edilen online alışveriş sitelerinden biri olan Markafoni.com projeye destek verdi. Beşli kart takımından oluşan İstanbul Hepimizin zarfları Markafoni siparişlerinin kutularına konarak gönderiliyor. Kasım ayı boyunca devam eden bu gönderimlerde yaklaşık 150.000 adet kart tüketicilere ulaştı. Grubun internet sitesine ve sosyal paylaşım ağlarındaki sayfalarına bakınca bu kampanya sayesinde pek çok kişinin projeden haberdar olduğu da anlaşılıyor. İtiraf etmem gerekirse İstanbul Hepimizinben de siparişimin içinden kartların çıktığını görünce çok sevindim. O sırada benimle olan arkadaşım projeden böyle haberdar oldu ve kartları hemen çantasına koydu.

Haberin Devamı

Beyaz Yakalılar Kasım başında PERYÖN 21. İnsan Yönetimi Kongresi’nde stant açarak kongreye katılan yüzlerce kişinin farkındalık kazanmasını sağladılar. Bir yandan da yol gösterici bir rehber hazırlamak için engelli arkadaşlarıyla birlikte, sokaklara çıkıp, İstanbul’u cadde cadde, sokak sokak gezdiler ve 'engelliler için gezi haritası' çıkardılar. Haritada metrobüs, tramvay, deniz otobüsü, metro istasyonlarının engelli vatandaşlara ne derece uygun olduğunu tespitleriyle anlattılar. Proje bitiminde ortaya çıkacak “İstanbul Hepimizin Gezi Rehberi” ile engelliler ulaşım haritasının yanı sıra gezebilecekleri rotalara ve engelli dostu mekânlara da kolayca ulaşabilecekler. Proje kapsamında İstanbul’un çeşitli noktalarına akülü tekerlekli sandalye kullananlar için şarj üniteleri de yerleştirilecek. Her hafta ellerinde metre ile gezerek kapı genişliklerini, asansör boyutlarını ölçüp, rampaların eğimini dahi hesaplayan “Beyaz Yakalılar Bi'şi Yapsa” grubunun hazırlamakta olduğu İstanbul Hepimizin Gezi Rehberi’nin ilk adımı olan ulaşım haritasına www.beyazyakalilarbisiyapsa.com adresinden erişilebiliyor.

Haberin Devamı

Beyaz Yakalılar 3 Aralık’ta bir lansman yaptılar. Ben de bu lansmana katılıp kendileriyle tanışmak istedim. Ancak ne yazık ki, toplantı mekânının merdivenli olması nedeniyle kapıdan dönmek zorunda kaldım. İnşallah bir dahaki sefere… Ama kalbim her şartta onların yanında…

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

Ayşegül Domaniç Yelçe
yelcester@gmail.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları