İsmet Solak: Köylüye dikkat, köylüye...

İsmet SOLAK
Haberin Devamı

DEVLET krizini büyüklerimiz çıkardı, onlar çözsün.

Krizin iki yakasından da, ‘Kendim ettim kendim buldum’ türküsü yayılıyor.Bizim işimiz ise halkın dertleriyle olmak. Köylünün hali felaket!

Köylü perişan. Telefondaki ses bu perişanlığı haykırıyor:

- Ben, Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat. Çiftçinin hali perişan İsmet Bey. Arada bir de olsa köylünün halini yazdığınız için aradım sizi.

Sami Sözat, bir felaket tellalı değil, hiç olmadı:

- Çiftçiler, Ziraat Bankası, Tarım Kredi ve Yağlı Tohumlar Kooperatifi'ne borcunu ödeyemiyor. Zirai Donatım'a ilaç ve gübre parasını bile veremiyor.

Aman ha!

Köylüye dikkat, köylüye.

* * *

Sözat, köylere yerleşen bedbinliği anlatıyor:

- Köylü için 2000 yılından da ümit yok. İnanın, köylünün tarlaya bile gitmeye canı istemiyor. Bu iş nereye varır?

Örnekler veriyor:

- Geçende, Balıkesir'in 1200 ortaklı bir Tarım Kredi Kooperatifi'ne gittim. 1200 ortaktan sadece 100 borçsuz üyesi var.

Duyulmuş, işitilmiş şey değil:

- Onlar da, hali vakti iyi olanlar falan değil de başka işlerde çalışıp, babadan dededen kalma miras tarlalarını işletiyorlar. Ek gelir temin eden kooperatif üyeleri... Köy Hizmetleri veya Orman'da çalışıyorlar.

Bizim köyde de böyleleri vardı. Ya tarlasını ektirir, ya da icara verir; her şeyi kiracı yapar, sonunda çıkan ürünü ikili birli paylaşırlar:

- Tarlayı süren tohumunu kendi saçar, ilacını atar, biçer ve döver... Ne çıkarsa; iki şinik kendi alır, bir kile tarla sahibine döker. Bahsettiğim kooperatifte, 1998'de krediyle traktör alan çiftçilerin elinde traktörü kalan sadece iki kişi vardı.

Onların da sağmal ineklerini satıp borç ödediğini söyledi. Köylere yeni traktör de girmiyormuş. Traktör sayısı azalıyormuş. İşte buna alarm denir.

* * *

Sözat, buğday taban fiyatındaki çarpıklığı da anlattı:

- Bu yıl bir kilo buğdayın maliyeti 120 lira civarındaydı. Taban fiyat 103 lira ilan edildi. Ekilen 100 tür buğday var, dört çeşit fiyat verildi. Üstelik, 103 lira ve TMO parasızlıktan alamıyor.

- Peki kim alıyor? Tüccar mı?

- Tüccar alıyor ama maliyetin çok altında. Taban fiyattan da 20-30 lira düşük para veriyor. Köylü sıkışık ve çaresiz. Tüccara gidip 72 liradan, 80 liradan mal döküyor. Zararına!

Bir Ziraat Odası Başkanı son kez uyarıyor:

- Çiftçiyi bitirdiler. Türk çiftçisi böyle bir döne

mi hiç yaşamadı!

Yazarın Tüm Yazıları