İsmet Solak: AGSK, AB, NATO ve biz (1)

İsmet SOLAK
Haberin Devamı

BU kavramlar kafanızı karıştırmasın... Açılımları, geleceğimizi belirleyecek kuruluşların adları:

AGSK: Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği. Yakında Avrupa Ordusu olacak.

AB: Avrupa Birliği. Ortak Pazar, Avrupa Topluluğu derken bugünkü Avrupa Birliği oldu. Bu yolun sonunda, Avrupa Birleşik Devletleri duruyor.

NATO: İki kutuplu dünyada özgürlükçü ve demokratik sistemin savunma gücü idi. Son dönemde, yeni savunma stratejileri ile barışın koruyucusu oldu.

Ve TÜRKİYE: NATO içinde ikinci, Avrupa'daki en büyük askeri güç. AB'ye girmek isterken önüne çuvallar dolusu yazılı engeller çıkarılıyor.

NATO içinde oluşacak Avrupa Ordusu'na, doğal olarak girmesi gerekiyor.

Ama, ‘‘Sen askerinle gir, fakat kararlara katılma’’ deniyor.

Bu hayati konular, Harp Akademileri Komutanlığı'nın düzenlediği, iki gün süren sempozyumda irdelendi. Dört ayrı panelde enine boyuna tartışıldı.

Zamanlaması ve seçilen konular dört dörtlüktü.

İzlemeyenler için büyük kayıptı.

* * *

Bence bu sempozyumu, AB Genel Sekreterliği Ankara'da düzenlemeliydi.

Başka bir kurum düzenlemiş olsa da, AB Genel Sekreteri Büyükelçi Volkan Vural ve arkadaşları, tam kadro böyle bir sempozyumun içinde olmalıydılar.

Konu, Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal bütünlüğü ve üniter devlet yapısını doğrudan ilgilendiriyor. Şu an ‘‘Ver kurtul’’ diyenler de var, ‘‘İtiver gitsin’’ diyenler de. O halde, son kararı verecek siyasiler de gelmeliydi.

Toplumun her kesimi konuşmalı, tartışmalara katılmalıydı.

Nedense, etkili ve yetkili makamlarda oturanlar, pek iltifat etmediler.

İzlemeye bile gelmediler!

* * *

Ünlü tanıdıklarla karşılaştık:

Eski Genelkurmay Başkanı, emekli Orgeneral Necip Torumtay'la aylar sonra sohbet olanağı buldum. Eski komutanlar, emekli orgeneraller; Ahmet Çörekçi, Kemal Yavuz, Atilla Ateş, İlhan Kılıç, Fikret Boztepe, Suat İlhan, Sabri Yirmibeşoğlu, Süreyya Yüksel, Doğu Aktulga, Nezihi Çakar...

Eski SHP lideri Prof. Erdal İnönü, Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. İlter Turan, Besim Üstünel, Tolga Yarman, Mümtaz Soysal, Ali Karaosmanoğlu, Turan Yazgan, Haluk Kabaalioğlu, Reşat Özkan, Zafer Toprak, Atilla Eralp, Cengiz Okman, Aslan Gündüz benim notuma aldığım bilim adamlarıydı.

Yeni-eski politikacı ve diplomatları da gördüm; Şapah Kocatopçu, Haluk Bayülken, İlter Türkmen, Muzaffer Özda, Agah Oktay Güner, Tahir Köse, Akkan Süer, Halil Şıvgın, Mustafa Ok, Cahit Aral, Bedreddin Dalan, Sedat Aloğlu.

Harp Akademileri Komutanı, Orgeneral Nahit Şenoğul ve arkadaşlarını bu başarılı sempozyum nedeniyle yürükten kutluyorum. Org. Şenoğul'un açış ve kapanış konuşmaları herkes için ders yüklüydü.

Tuğgeneral Halil Şimşek'in konuşmasına ise bayıldım. Müthişti müthiş!

Sivil-asker, salonda bulunanların dörtte üçü ayakta alkışladı..

Bir TV kanalı şu an tümünü yayınlasa, inanın reyting rekorları kırardı!

Yazarın Tüm Yazıları