İşlenen ilk maden

Ben bir bakır meraklısıyım. Yıllardan beri oradan buradan topladığım bakır eşyalar evimin en değerli şeyleri arasındadır.

Bakırın insanoğlu tarafından keşfi ve işlenmesi uygarlık tarihi açısından çok önemlidir ve bir devrin, yani taş devrinin kapanmasına neden olmuştur.

İnsanoğlunun İ.Ö. 5000. yıllarda ilk kez işlemeğe başladığı bakır, yemek kültür tarihinde çok etkin bir rol oynamıştır. Pişirme işleminde bakırın kullanılması daha sonraki çağlarda da devam etmiş ve bakır özellikle doğal yapısı bakır çıkmaya elverişli medeniyetlerin vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Artık bakır kaplar mutfaklarımızın raflarında o kadar da büyük bir yer kaplamıyor. Ancak aslında bakır kap-kaçakta pişirilen yemek çok daha lezzetli oluyor.

Evet, belli periyotlarda kalaylanmalı bakır kaplar. Yoksa bakır kaplarda yemek yapmak ya da saklamak pek de sağlıklı bir şey olmayabilir. Bakırın, özellikle pilav yapmak için, neden yemek pişirmede ideal olduğuna gelince, bu maden ateşin hararetini tabanına eşit biçimde yayıyor ve bu da yemeğin dengeli bir biçimde pişmesini sağlıyor. Evet, bakırın bakımı ve korunması pek o kadar kolay değil. Ama bir kez bile olsa bakır kapta pişen bir yemeği yeseniz, bakır kapların bütün bu zahmeti hak ettiğini görürsünüz.

Yumurtalı aperatif kanepe

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

10 dakika


Malzeme listesi

8 adet yumurta

1/2 paket labne peyniri

(herhangi bir krem peynirden 100 gr kullanabilirsiniz)

1 yemek kaşığı ketçap

1 diş sarmısak

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 çay kaşığı kuru fesleğen

Yumurtaları katılaşıncaya kadar haşlayıp süzün. Soyduktan sonra keskin bir bıçakla enlemesine ortadan ikiye bölün. Yumurtaların sarılarını bir çay kaşığıyla dikkatlice çıkardıktan sonra derin bir kaba koyun. Üzerine labne peyniri, ketçap ve dövülmüş sarmısağı ilave edip çatalla ezerek püre haline getirin. Tuz, karabiber ve fesleğeni serpiştirip tekrar karıştırın. Hazırladığınız harcı bir çay kaşığı ya da krema sıkacağı yardımıyla çanak şeklindeki yumurta beyazlarının içine doldurun. Üzerlerini maydanoz, taze fesleğen ve taze naneyle süsleyip yeşil ve siyah zeytin dilimlerini yerleştirin. Bir tabağa yerleştirip servise sunun.

Cevizli

abana tatlısı


10 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

 8 su bardağı un

 250 gr. margarin

 1 su bardağı sıvıyağ

 1 su bardağı ılık su

 1 paket kabartma tozu

 1 tatlı kaşığı tuz

İçi için:

 2 su bardağı ceviz içi

 1 su bardağı pekmez

Şurubu için;

 3 su bardağı tozşeker

 3 su bardağı su

İç harcını hazırlamak için, cevizleri irice dövüp pekmezle karıştırın. 3 su bardağı suyu ve toz şekeri orta boy bir tencerede kaynatın. Kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra şerbeti ocaktan alın ve ılınması için bir kenarda bekletin. Margarini bir tavada eritip ılık hale gelmesini bekleyin. Sıvıyağ, ılık su, tuz ve kabartma tozunu derin bir kapta karıştırın. Ilınan margarini de aynı kaba aktarın. İçine yavaş yavaş un ilave ederek, kulak memesinden sert bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurun üzerini hafif nemli bir peçeteyle kapatarak oda sıcaklığında 20 dakika kadar dinlendirin. Dinlenen hamurdan portakal büyüklüğünde bezeler yapın. Her birini yemek tabağı büyüklüğünde açın. Hamurların üzerine cevizli pekmezden ikişer üçer yemek kaşığı kadar yaydıktan sonra sararak rulo haline getirin. Rulo haline getirdiğiniz hamurları 3- 4 santim kalınlığında parçalar oluşturacak şekilde kesip tepsiye yerleştirin. Hamurları 175 dereceye ayarladığınız fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirin. Fırından çıkarır çıkarmaz üzerine ılık haldeki şurubu gezdirin. Tatlının şurubu çekmesi için 15-20 dakika bekledikten sonra servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları