Ä°ÅŸ jetlerinin özel dünyası

Bu yıl ilk iş jeti Learjet 23’ün gökyüzüyle tanışmasının 50’nci yılı. İsviçre Ordusu için tasarlanan bu uçak askeri pazarda başarılı olamadı. Ama işadamlarına farklı bir dünyanın kapılarını açtı.

Haberin Devamı

Bugün iş jetleri gündeme lüksüyle gelse de, küresel ekonominin adeta kıtaları bağlayan en önemli araçlarından biri. Uçuşların yüzde 90’dan fazlası iş görüşmeleri için yapılıyor. Yirmi bine yakın uçak vızır vızır hava yollarının hiç inmedikleri meydanlara inip kalkıyor. Normal yolcu uçaklarıyla ve aktarmalarla adeta günler sürecek yolculuklar kısalıyor.
İş jeti sektörü bugün dünyada 200 milyar dolar ciroya sahip, toplam 1.5 milyon kişiye istihdam sağlayan bir dev.
Kaç uçak var: Neredeyse hava yolu uçağı sayısı kadar, 20 bine yakın jet gökyüzünde uçuyor. En çok jet 11 bin 261 adetle ABD’de.Â
Bir saatlik uçuş fiyatı ne kadar: Avinode Marketplace’in yaptığı dünya araştırmasına göre iş jetleri arasında ortalama bir saatlik uçuş için kiralama fiyatı en pahalı olanı, 8.640 dolarla Gulfstream G550. Global Express/XRS 8.045 dolar, Falcon 7X 7.865 dolar, Gulfstream GIV 5.884 dolar, Falcon 2000LX 5.320 dolar, Citation XLS 3,388 dolar, Learjet 60 3.347 dolar, Citation Mustang ise 1.674 dolar. Tabii ki bu fiyatlar kiralanan toplam saat ve uçulan noktaya göre değişiyor.
Yılda kaç iş jeti satılıyor: Satışlar 2011’e göre toparlanırken geçen yıl toplam 672 yeni iş jeti satışı gerçekleşti.
İlk özel uçak: 1932’de çift kanatlı Air Model 6000-B uçağının kabini çamaşır makinesi üreten bir şirket için ‘showroom’ haline getirildi. Şirketin 4 pazarlamacısı bu uçakla ABD’yi dolaşıp ürünleri pazarlıyordu.
En pahalısı: Dünyanın en zengin 15’inci işadamı ve Suud Prensi El Velid Bin Talal, 2007’de Airbus’ın iki katlı yolcu uçağı A380’i satın almıştı. İçinde Rolls Royce’ları için garajı, Türk hamamı ve mesciti bulunacak uçağın fiyatının yapılacak modifikasyonlarla yaklaşık 500 milyon dolara ulaşması bekleniyordu. Ancak Suud Prens A380’ini geçen günlerde adı açıklanmayan bir işadamına sattı.
Ünlülerin jetleri: Aktör Jackie Chan’in Embraer Legacy 650’si var. Oprah Winfrey Global Express XRS ile uçuyor. Bir de pilot olanlar var. En tanınan ünlü pilotların başında John Travolta geliyor. Aralarında Boeing 707’nin de olduğu 11 farklı jetten oluşan filoya sahip. Tom Cruise Gulfstream GIV, Jimmy Buffet Falcon 900,  Harrisson Ford Cessna Caravan uçağını kendisi kullanıyor.
En yoğun iş meydanları: ABD’de New Jersey Teterboro, Avrupa’da Moskova Vnukovo. Geçen yıl en yoğun gün, Amerikan futbol liginin finali ‘Super Bowl’ sırasında yaşandı. New Orleans Lakefront Havalimanı’na bir günde 600 jet indi.

Haberin Devamı

Kokpit Hürriyet TV’de

Haberin Devamı

Türkiye’nin havacılık programı Kokpit, 1 Mart’tan itibaren Hürriyet’in web TV sitesi ‘Hürriyet TV’de yayımlanmaya başlayacak.
Yoluna bu sayfalardan çıkan Kokpit’in ekranlardaki uçuşu 1997’de Kanal D’de start aldı. 16 yıldır 523 bölümü, 16 bin 736 yayın dakikasını geride bıraktı. Türk televizyon tarihinin kesintisiz yayımlanan en uzun programlarından biri oldu.
Şimdi Kokpit, kendi evinde. Yani doğduğu yerde. Dünyanın dört bir yanında istediğiniz zaman internet üzerinden izleyebileceksiniz. Göreceksiniz, bizimle uçmak çok daha kolay olacak. Kokpit her cuma günü gökyüzünün sihirli dünyasını hayatınıza taşıyacak. Bilgisayarınızda, tabletlerinizde, cep telefonlarınızda olacağız. Belki de kanatlanıp birlikte uçacağız.

Haberin Devamı

soru-cevap

Uçakta en çok hangi acil durum yaşanır?

Araştırmalar havada uçakların en çok kabin basıncı kaybı yaşadığını ortaya koyuyor. Böyle bir acil durumla karşılaşırsanız öncelikle paniğe kapılmayın. Pilotlar hızlı olarak alçalırken baş üstü bölümünden düşen maskeyi kendinize çekin. Başınıza takarak nefes alın. Unutmayın, buradan gelen gerçek oksijen değil. Kimyasal bileşenlerin oluşturduğu bir karışım. Yanınızda çocuğunuz varsa, önce kendi maskenizi takın. Nefes almaya başladıktan sonra çocuğunuzun maskesini takmayı unutmayın.

Yazarın Tüm Yazıları