İnsan aklının bir mucizesi; Büyülü doğunun rüya ülkesi

Efendim, daha önce söz etmiştim. Bizim kızçelerle, Nuray, Gülay ve Tülay canlarımla Uzakdoğu’ya gittik. Harika bir seyahat oldu.

Haberin Devamı

Yine Lady Travel ve rehberimiz Baydu Oral farkıyla. Verdiğimiz her kuruş helal olsun. Her şey mükemmeldi. Bize 17 bin liraya mal oldu. 12 taksit. Grup 42 kişiydi. Her karakterde insan. Bunlarla ilgilenmek, uğraşmak sabır gerektirir. O nedenle Baydu’yu bir kez daha kutluyorum. İzmir’den direk Singapur’a uçtuk. THY süper. Business kusursuz. THY’nı da kutluyor ve gurur duyuyorum. Bu pazar şöyle keyifle yaslanın koltuklarınıza, gözlerinizi kapayın, yaşayın bu muhteşem ülkeyi... İnsan aklının ve elinin yarattığı bu ülkede, her şey hesap kitap. Hiçbir şey rastlantı değil. Bu arada destan destan yazıp, sizi sıkmama adına, Thai ve Hong Kong ileride. Şimdilik Singapur ile yetinin. Haydi uçuşa geçtik...

Şehrin simgesi; aslan ve balık

Singapur, Güneydoğu Asya’da küçücük bir ada devleti. Fakat dev ekonomisi, ileri teknoloji merkezi, alışveriş ve kumar cenneti olması, etnik çeşitliliği, zengin mutfağı ile turistler için büyük bir cazibe merkezi. Aynı zamanda kongreler, fuarlar, festivaller şehri. Festivaller içinde en ilginç ve canlı olanı ise, “Çin Yeni Yılı”. Tesadüf biz gittiğimizde bu festival vardı. Singapur’a gitmek için en uygun zaman kasım-şubat arası. Aksi takdirde sıcak çekilmez. Malezya ve Endonezya ile komşu. Yarı aslan, yarı balık olan şehrin simgesinin aslan bölümü Singa Pura-Aslan Şehir’i, balık bölümü Temasek-Deniz Şehri’ni temsil ediyor. Çok uluslu, çok dilli bu ülkede, din konusunda da büyük bir hoşgörü hakim. Şehri gezerken, bir sokağın başında Hint tapınağı, diğerinde cami, biraz ilerisinde bir kilise görebilirsiniz. Ülkede okuma yazma oranı, % 95 civarında. Dil çeşitliliğine karşılık eğitim düzeyi yüksek. Ülkede İngilizce yaygın. Singapur’da 1000 kişiye günlük 360 gazete düşüyor. İleri bir teknolojiye sahip olduğu için Malezya, Endonezya gibi çok geri kalmış ülkelerin, petrol gibi zenginliklerini işleyerek büyük bir gelir elde etmiş. Dünyanın ikinci büyük petrol rafinerisine sahip. Elektronik alanında da Güneydoğu Asya’nın silikon vadisi. Dünyanın en önemli liman kenti. Limana, her üç dakikada bir gemi yanaşıyor.

Sakız çiğnemek yasak

Haberin Devamı

Binaların çoğu devletin yaptırdığı sosyal konutlar. Bunlar 99 yıllığına halka satılıyor. Daha fazla gelir sahipleri ise, özel sektörün yaptırdığı, daha lüks evlerde oturuyorlar. Ülkede geçici süre çalışmaya gelenlerin dışında kirada oturan yok. Singapur çok güvenli ve dünyanın en temiz ülkelerinden biri. Kurallar ülkesi. Başta sakız çiğnemek olmak üzere, trafik kurallarına uymamak, çevreyi kirletmek, kapalı yerlerde sigara içmek, hız limitini aşmak, yaya geçitleri dışında karşıdan karşıya geçmek para cezası ile cezalandırılıyor. Uyuşturucu kullanan direk idam ediliyor. O nedenle aman dikkat.

Yemek bir şölen

Haberin Devamı

Dünya mutfağının tüm örnekleri var. Yemek bir şölen. Batı mutfağından; Japonya, Kore, Tayland, Vietnam, Endonezya, Nepal, Çin, Hindistan, Malezya ve Peranaken mutfağının lezzetlerini, deneyebilirsiniz... Orchard Road’un üzerinde, kocaman Takashimaya, Ion Orchard gibi, ultra alışveriş merkezleri var. En güzel tarafı da bunların alt katında, food court’lar, dev yemek salonları, herkesin damak zevkine ve kesesine uygun. Benim tam hoşlandığım ve severek yediğim tatlar hepsi. Döndüğümde üç kilo almışım. Karidesli omletler, deniz mahsüllü çorbalar, satay şişler, acılı yengeçler, noddle’lar, karides, vs. Ne isterseniz.Her biri kendi başına çok doyurucu. Bunun yanında, Singapur Nehri’nin, Marina Körfezi’ne döküldüğü yer, şehrin en canlı bölümü. Nehrin her iki kıyısı, basit ve zarif köprülerle birbirine bağlanıyor. Clark Quay, iki yakası yan yana, şık restoranlardan oluşan kanal üzerinde bir bölge. Geçmişin ticaret, günümüzün ise eğlence merkezi. Mado’nun bile bir standı var burada. Jumbo, deniz ürünleri yiyebileceğiniz, harika bir restoran. Nehir ve çevresinin manzarası özellikle gece ışıkları altında muhteşem bir yer. Kız kardeşim Tülay’ın doğum gününü burada kutladık. Yine rehberimiz Baydu yaptı jestini... Nehrin kıyısında muhteşem masamız hazırdı. Yemekler olağan üstü. Harika bir yer. Rezervasyon kesin şart. Pahalı. Ama şiddetle öneririm.

Biraz da alışveriş

Haberin Devamı

Singapur tam bir alışveriş cenneti. Fakat çok pahalı. Orchard Road, kentin hem merkezi, hem de alışveriş meraklılarının Mekke’si. Otelimiz de beş yıldızlı, Orchard Otel’di. Çok şık ve konforluydu. Dünyanın en pahalı markaları, mağazaların çoğunluğu da otel çevresinde toplanmış. 150’den fazla da, alışveriş merkezi var. Elektronik meraklıları için; Funan Plaza, Sim Lim Tower ve Hint Mahallesi’ndeki Moustapha en iyileri. Ama bizdeki adı ile Mustafa’ya girerken sinir oluyorsunuz. Tepeden, tırnağa arama yapılıyor. 24 saat açık yalnız. Bir de tabiri caiz ise yok yok. Zaten Türklerin de en favori yeri. Çin Mahallesi’nde, kaliteli Çin ürünleri, çay takımları, biblolar, taraklar, ipekler, çaylar, antika eşyalar, tablolar, doğal ürünler, iyileştirici bitkiler, ağaç kökleri, kurutulmuş deniz hayvanları bulabilirsiniz. Burada, birbirine paralel uzanan, “Mosque Street”, “Pagoda Street”, “Temple Street”, “Smith Street” ve “Sago Street” görmeniz gereken, ara sokaklar. Hint Tapınağı “Sri Mariamman Temple”, dini simgelerin yer aldığı renkli kapı üstü süslemelerle bölgenin ilgi odağı... Şehrin “Kampong Glam Bölgesi”nde ise, Malaylar yaşıyor. Burası Müslüman Singapur’u simgeliyor. Arap tüccarlar tarafından kurulmuş. Bölgedeki en önemli eser, “Muscat Street” üzerinde bulunan, “Sultan Cami (Sultan Mosque). Bölgenin en canlı yeri ise, Ortadoğu Pazarı’nı andıran, her türlü ürünün satıldığı Arap Caddesi (Arab Street)”. Lezzetli Malay yemeklerini ise, caminin yan tarafından geçen, “Kandahar Street” üzerindeki, yiyecek yerlerinde yiyebilirsiniz.

Evler ateş pahası

Haberin Devamı

Toplu ulaşım; metro, otobüs çok rahat. Taksi fiyatları uygun. Çünkü devlete ait. Şoförler aylıkla çalışıyor. Adada, yoğunluk ve kirlilik yaratmamak için araba girişi zor ve çok pahalı. Ev satın almak, ateş pahası. Özel bir dairenin kirası ise, aylık 300 Singapur doları. Apartman dairesi alırsan devletten kredi alıyorsun. Özel dubleks alırsan, kendi paranın olması gerekiyor. Halk o yüzden Avustralya’ya gidiyor. Oranın vatandaşı oluyor. Cumhurbaşkanının maaşı ayda 150 bin S$, Başbakan 120 bin S$, General 100 bin S$ alıyor... Bir Singapur doları, 1.4062 TL ediyor. Saat farkı ise, 6 saat bizden ileri.

Mutlaka görün ve yapın

Gece yapılan safari, Singapur’un simgelerinden. Night Safari. Vahşi hayvanları, yakından görme şansı var. Harika. Geldiğimiz günün gecesi yaptık. Heyecan dorukta. Safari hayvanat bahçesi ve vahşi parkı 40 hektarlık bir alan. Hayvanların yaşadıkları yerler, elektrikli tel çitlerle çevrili. Aslan, kaplan, zürafa, fil olmak üzere 110 çeşidin üzerinde, 1200’den fazla hayvan var. Sentosa Adası mutlaka görülmeli. Faber Tepesi’nden cam teleferiklerle gidiliyor. Adada birçok gösteri var. “Singapur Öncüleri Müzesi (Pioneers of Singapore Museum)” gezilmeli. Bu muhteşem müze, size geçmişten günümüze, Singapur tarihini, hareketli balmumu heykeller, ışık ve ses oyunlarıyla, inanılmaz güzellikte anlatıyor. Sentosa Sualtı Dünyası – Yunus Gösterisi, Müzikal Çeşme’de, ileri teknoloji kullanılarak yapılan, temalı ışık ve ses gösterisini izleyebilirsiniz. Muhteşem. Sanat harikası. Marina Bay Sands, Haziran 2010’da açılmış. Dünyanın en pahalı ikinci kumarhanesi. 2 bin 600 adet lüks otel odası, 45 bin kapasiteli konferans salonları, üç otel kulesi üzerinde yükselen, üç yüzme havuzlu, devasa bir bahçeye sahip. Las Vegas’taki City Center’dan sonraki orasını da gördüm harika. Marina Bay Sands da 5.5 milyar dolarlık maliyetiyle, dünyanın en pahalı kumarhanesi. Baydu, yıllık karının, 55 milyar dolar olduğunu söyledi. Binanın tepesindeki yaklaşık 10 olimpik yüzme havuzu büyüklüğündeki bahçe, 250 ağaç ve 650 bitki barındırırken, yaklaşık 4 bin kişiyi ağırlayabiliyor. Kesin gidilmeli. Görülmesi gereken bir yer de; Orkide Bahçesi (National Orchid Garden). Türlü cinste renk renk orkideler, harika düzenlenmiş bir bahçe. Ulusal Orkide Bahçesi (National Orchid Garden), inanılmaz güzellikte bir yer. Rüya gibi. Kendimizi kaybettik. Burada, başta ulusal orkide “Vanda Miss Joachim” olmak üzere, 400 çeşidin üzerinde, 2000’den fazla orkide görebilirsiniz. Doğaya, çevreye çok önem verilmiş. Singapur’da tam 7 milyon ağaç var. Her ağaca da üç kişi bakıyor. Şimdilik bu kadar efendim. Thai ve Hong Kong’ta ileri tarihlerde buluşmak üzere...

Yazarın Tüm Yazıları