İletişim müthiş: “Siz yalnız değilsiniz”

“ÇİNGENE lakaplı Arjantinli şarkıcı kimdir?”

Yarışmaya katılan Lilian Ramirez isimli kadın on beş, yirmi saniye düşünüyor ve doğru yanıtı veriyor. Yarışmada bir sonraki soruya geçilmiyor, uzun bir sohbet başlıyor.

Bir zamanlar bizde “Kim Beş Yüz Milyar İster” başlığı ile popüler olan bilgi yarışması, dünyanın pek çok ülkesinde hala ekranlarda. “Kim milyoner olacak” başlığı ile hala geniş bir izleyici kitlesine sahip.
 
Aynı yarışma Şili’de de yapılıyor. Şili’de eylül ortasında yayınlanan program çok özel.

Şili’de yerin 700 metre derinliğinde mahsur kalan 33 madenci için, Kim Milyoner Olacak yarışması düzenleniyor. Yarışmaya katılanlar yerin altında kalan madencilerin yakınları. Lilian Ramirez o madencilerden birinin eşi.

Özel durum burada ortaya çıkıyor.

SARSICI ÖRNEK

23 Eylül tarihli Die Zeit gazetesinde çıkan uzun bir haber-röportaj olayın bütün ayrıntılarını yazıyor. Ben de, size oradan yararlanarak aktarıyorum. Die Zeit’taki haber-röportajı okuyorum, eşine pek rastlanmayan yarışma.

Yarışmaya katılan Lilian Ramirez’in yanında, ona sorularda yardımcı olmak üzere, bilgisine güvenilen bir oyuncu oturuyor. Lilian bilemezse, oyuncu katkıda bulunuyor.

Soru soruluyor, yanıt alınıyor, ardından yer altında mahsur kalan madencilerle ilgili sohbet başlıyor. Lililan’a eşi ve ailesi ile ilgili özel sorulara geçiliyor. Her sorudan sonra, 700 metre aşağıda kurtarılmayı bekleyen madencilere selam ve övgü eksik değil. Lilian:

“Bu yarışmadan kazancağım para ile eşime araba alacağım, şoförlük yapsın, onu bir daha madene yollamam”.

Salondan alkışlar.

Lilian kendi tutamıyor, “o bana seni seviyorum demez pek, ama bakın bir mektup yazmış vaktiyle, bana olan aşkını itiraf ediyor”.

Lilian özel mektubu okuyor, salonda gözyaşları. Yarışmayı yöneten diğer soruya geçiyor:

“Bir Şili filmi olan Nana’nın baş rolünü kim oynadı?”

Doğru yanıtın ardından yine bir kaza ile ilgili sohbete geçiliyor. And Dağlarına düşen bir uçakta, kar ve buzullar arasında 72 gün sonra kurtarılan insanların öyküleri anlatılıyor. Yaşayanlar ölmüş olan diğer yolcuların etini yiyerek hayatta kalıyor.

Öyle sarsıcı bir örnek ki, madenciler de kurtarılacak, umudu yarışmayı izleyen milyonlarca insanın inancına dönüşüyor.

ÇOK KİLOMETRE

Lilian ve yardımcısı El Ezher Üniversitesinin Kahire’de mi, İskenderiye’de mi kurulduğunu bilemiyor. Ama, on bin Euro kazanarak yarışmadan ayrılıyor.

Yerine geçen Carolina bir başka madencinin kızı. Yarışmayı yöneten kişi onun babasını kahraman ilan ediyor, yer altında verdiği hayati mücadeleden dolayı aileyi topluca kutluyor.

Carolina 49 bin Euro kazanıyor.

Yarışma bir süs. Yarışma fikri muhteşem. Amaç topulumu, hayat mücadelesi veren insanların yanında motive etmek. Ailelerine maddi katkıda bulunmak. Yer altındaki insanları tek tek Şili Halkına tanıtmak, yer altında ve üstündekilere moral aşılamak. İşin özü şu:

“Siz yalnız değilsiniz, biz sizin yanınızdayız”.

Bilgi yarışması orkestra şefi gibi, özel yaşamlar üzerinden koca bir ülkeyi yer altındaki insanların kurtarılmasına odaklıyor.

Ulusal bir felakette dayanışma ne imiş, cümle alem görüyor.

Burası Türkiye, Şili ile aramızda coğrafi olarak on beş bin kilometre var. Yok hayır, çok daha fazla, binlerce ve binlerce kilometre var.

Yeni Anayasa Mahkemesi’ne Ayna: Hicabi Dursun

ANAYASA Mahkemesi üyeliğine TBMM pardon, AKP tarafından seçilen ilk üye Hicabi Dursun. Dursun’un durumu yeni oluşacak Anayasa Mahkemesi’nin aynası.

Geçen yıl Sayıştay’da boş üyelik var, Hicabi Dursun üyelik için aday. Ancak, Sayıştay’daki oylamada o da, başkası da seçilemiyor. Seçme işi Meclise kalıyor.

Adaylar arasından Hicabi Dursun AKP oylarıyla Sayıştay üyesi oluyor.

AKP ve Dursun ilk yarıda 1-0 önde.

Üç gün önce ikinci yarı başlıyor. Anayasa Mahkemesine Sayıştay’dan bir üye gelecek. Adaylardan biri Hicabi Dursun, ama Sayıştay’ın Anayasa Mahkemesine önerdiği adaylar arasında en az oy alan kişi.

Mecliste tartışmalı oturumda Hicabi Dursun AKP oylarıyla Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçiliyor. AKP Anayasa Mahkemesinde bir üye daha kazanıyor.

“Anayasa değişikliği referandumunda demokrasi için evet diyen” solcu, molcu, aydın maydın, liberal miberal ve şürekasının kulakları çınlasın.

Bak şu seçimlere, yeni Anayasa Mahkemesi ne olacak, hangi demokrasi gelecek, anla.
Yazarın Tüm Yazıları