İlahların sazından Türk bestecileri

VİYOLONSELE "ilahların sazı" demiş birisi. Kaynağını, söyleyeni unuttum. O saza bir ayrıcalık tanımışlar. Ben de doğrusu çok uygun gördüm bu payeyi.

Geçen haftanın müzik bilançosunu verebilirim, gece gündüz çello dinledim.

Biri Şölen Dikener’in çaldığı Viyolonsel İçin Türk Partitaları, diğeri Uğur Işık’ın Cello Invocations’ı.

Onları dinlememin özel nedeni, sadece çelloyu ve çellistleri sevdiğimden değil, Türk bestecilerinin eserlerini seslendirmelerinden.

Çok yineledim: İyi bir Türk müzisyenin, icracının, özellikle Türk bestecilerini çalmalarını, onları bütün dünyaya tanıtmalarını bekliyorum.

Şölen Dikener’in albüm kitapçığının başında Şefik Kahramankaptan’ın Viyolonsel İçin Türk Partitaları başlıklı, dinleyiciye ilk bilgiyi veren bir yazısı var. Gevaert’in (1828-1908) çello için söylediklerini yazısına almış:

"Çalgılardan hiçbiri viyolonsel derecesinde insan sesini çıkaramaz; bunların hiçbiri kalbin samimi duygularını onun kadar ifade edemez. Üç türlü insan sesini üstünde toplamıştır: Tenorun gençliğini, Baritonun erkekliğini ve Basın sertliğini."

Proje de Şefik Kahramankaptan’ın. Batı müziğinin yayılması, dinleyicisinin artması için yazısıyla, projeleriyle emek verenlerden biri Kahramankaptan.

Şölen Dikener
’in CD’sinde seslendirdiği bestecilerle, bizim çoksesli müziğimizin kuşaklararası tarihçesini sunuyor. Bestecilerle ilgili yazıları, parçalarla ilgili notları da o yazmış.

Seslendirdiği besteciler: A. Adnan Saygun (1907-1991), Cengiz Tanç (1933-1997), Kámran İnce (1960), İlhan Usmanbaş (1921).

* * *

UĞUR IŞIK, "Cello Invocations"un kapağında CD’sinin özelliğini şöyle tanıtıyor:

"Sadeliği ve derin ruhuyla beni büyüleyen dini müzikler her ne kadar farklı coğrafyalardan da olsalar aynı saflıkta, gösterişten uzak ve heyecan verici... Bu albümde bütün dinlerin ortak noktası müziğe, kendi ruhumu ve kendi tekniklerimi katarak sizlerle paylaşıyorum. Bir çello ilk defa Anadolu’yu terennüm ediyor demiştik ilk albümde. Bu albümde ise bir çello ilk defa Allah’a sesleniyor."

CD, Itri
’nin Bayram Tekbiri ile başlıyor, Zikr ile bitiyor.

CD’ye katkıda bulunan diğer adları belirtmek gerekiyor: Fahrettin Yarkın, Doğan Dikmen, Bekir Büyükbaş, Osman Erkahveci, Enes Ergür.

İnançların müziğini çello’dan dinlemek, ayrı bir etkileyicilik taşıyor.

Uğur Işık’ın daha önceki CD’si Cello Unveils Anatolian Spirit de Kadıoğlu Zeybeği ile başlayıp Acem İlahi ile son buluyordu.

Müzik, farklılıkları, ayrılıkları gideriyor, insanı hiç kuşkusuz bir ortak sevgide buluşturuyor.

* * *

BUGÜN Türk çellistlerinin CD’lerini dinlerseniz, hem bu olağanüstü sazın engin dünyasında gezinirsiniz hem de Türk bestecilerinin, bizim geleneksel tınımızın sesini duyarsınız.
Yazarın Tüm Yazıları