İki yıllıktan 2007’nin şiiri

İKİ tane şiir yıllığı yayımlandı:Biri Báki Asiltürk’ün hazırladığı Şiir Yıllığı 2007 (KİTAP-LIK dergisinin armağanı), diğeri de İle Dergisi’nin Şiir Kitapları ve Hayat 2007 kitabı. Fergun Özelli ve Hayri K.Yetik hazırlamış.

Ben, şiir yıllıklarının yararına, işlevine inanırım. İtirazları olanlara, seçimi beğenmeyenlere de tartışma hakkını tanıyorum.

Şu gerçeği bilmeliyiz. Edebiyat, "şahsi ve muhterem"dir. Yıllıklar ne kadar nesnel bir amaç taşırsa taşısın, öznel bir seçimi yansıtırlar.

Elbette, yazımda ben yıllıkların genel özelliğini, farkını ileteceğim. Yoksa eleştirel bir açıdan bakmıyorum.

* * *

BÁKİ ASİLTÜRK’ün Önsöz’ün başındaki Schopenhauer’den yaptığı alıntı, sanırım seçim anlayışındaki özgürlüğü yeterince okura aktarıyor, hazırlanış mantığını da vurguluyor.

Amacını şöyle özetliyor:

"Benim için şiir yıllığının iki yönü var: Bunların birincisi bu tip çalışmaların kaynak olma durumu, ikincisi de seçilen şiirlerle yıllık okuyucusunun okuma saatlerine yeni heyecanlar, yeni duygular, duyuşlar, estetik lezzetler katma durumu."

Yıllık
’ın yayın düzenindeki sıralamada, önceliği bir yılın şiirlerinden seçmeler alıyor, bunu şiir üzerine yazılar izliyor. En sondaki Görünüm’de Şiirin Durumu, Yeni Kitaplar, Dergilerde Poetik Yazılar, Tanıtmalar, Söyleşiler, Şiir Ödülleri, Taranan Dergiler bölümleri var.

Haydar Ergülen, Yusuf Alper, Oktay Taftalı’nın yazılarını salık veririm.

* * *

ŞİİR KİTAPLARI ve HAYAT’ın Önsöz’ü geçen yılın şiirine olumlu bakıyor:

"Şiir de, şair de, nitelikli etkinlikler de hiçbir şeye aldırmadan neden-sonuç, arz-talep yasasınca hayatın rengi ve heyecanı olarak akıp gidiyor, yer ediniyor, kendine yol açıyor. Şiir ortamına bakıldığında bu açıdan olumlu bir yıl olduğu bile söylenebilir 2007’nin."

Hayri K.Yetik
’in Şiirin Hayatı Hayatın Şiiri yazısından bir saptamaya odaklanalım:

"Uygarlığımızın en başında şiir var; yaratılan binlerce yıllık kültürde şiir de yerini almış."

Fergun Özelli
’nin yazısının başlığı bile bir mesaj veriyor:

"Şiir Var ve İnatla Yaşıyor."

Kitap tek seçicilik yerine, şiir üzerine yapılan Sormaca’lardan çıkan sonucun izini sürerek, bir yılın dökümünü/değerlendirmesini yapmayı yeğlemiş.

Birinci sormaca:

"2007 Yılında, Hayat Şiire, Şiir Hayata Dahil Olabildi mi?"

Kitapta daha üç sormaca var.

Sanırım bu tür bir hazırlama, geniş bir zevk arenasındaki seçmeleri bir araya getiriyor. Ayrıca farklılıklar da bu sormacalarla ortaya çıkıyor.

* * *

İKİ yıllık da bütün şiir severler için önemli iki kaynak.
Yazarın Tüm Yazıları