İç hatlarda sıvı yasağı

İngiltere’de uçaklara karşı terör eylemleri sonrasında uygulanmaya başlayan sıvı yasağı, Türkiye’de dış hatlardan sonra iç hat uçuşlarında da hayata geçiyor. Önümüzdeki yıl mart ayından itibaren yolcular 100 mililitrelik ambalajlarla poşette olmak üzere toplam bir litreden fazla sıvıyı uçakta yanlarına alamayacak

Uçak yolculuğu, yaşanan her terör saldırısı sonrasında daha karmaşık, daha kuralcı hale geliyor. Yolcular haklı olarak şikâyet ediyor. Ama tüm bu önlemler yolcuların güvenliği için yapılıyor./images/100/0x0/55ea4b48f018fbb8f87688bf
11 Eylül’ün ardından devam eden saldırıların son halkasıysa 2006’da yaşandı. Bir yolcunun yanında taşıdığı sıvılardan hazırladığı bombayı patlatma girişimi planlama aşamasında önlendi. Bu olayın ardından yolcuların kabinde yanlarına aldığı sıvılara kısıtlama getirildi.
Türkiye’de Ekim 2009’dan itibaren sıvı yasağı önce dış hatlarda uygulandı. şimdi uluslararası kurallar gereği yasak iç hatlarda da başlayacak. Pilot uygulamada önümüzdeki mart ayında ıstanbul’da Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarında yapılacak. 2012 sonuna kadar Türkiye’deki tüm havalimanlarında iç hat uçuşlarında sıvı yasağı kuralı hayata geçecek.

GÜVENLİK GÖREVLİLERİYLE LÜTFEN TARTIŞMAYIN

Bu kuralı bilmeyen birçok yolcuyla uçağa biniş sırasında yapılacak kontrollerde tartışma yaşanacak. Memleketinden getirdiği turşuyu, elindeki bir şişe suyu uçağa almak isteyenler olacak. Ne yazık ki mart ayından itibaren iç hatlarda yolcu başına limit her biri 100 mililitreyi aşmayan ambalajlarda toplamda da 1 litre. Geri kalanlar, standartlara uymayanlar çöpe gidecek. Kural sıkı. Güvenlik görevlileri yolculardan yeni kurallara uymalarını ve anlayış göstermelerini istiyor.

AMAN KURALLARA DİKKAT EDİN

Uçakta yanınıza alacağınız kabin bagajında yanınızda bir litrelik ağzı kilitli, şeffaf plastik poşet içinde her biri en fazla 100 mililitrelik kaplarda sıvı, jel veya aerosol’e (basınçlandırılmış kutuda deodorant, tıraş köpüğü vb.) izin veriliyor.

Bu kategoriye; su, şurup, içki dahil her türlü sıvı giriyor. Ayrıca kremler, losyonlar, yağlar (kozmetik yağlar dahil), parfümler, maskara dahil her türlü makyaj malzemesi (katı haldeki rujlar hariç), tıraş köpükleri, deodorantlar, diş macunu dahil tüm macun kıvamındaki maddelerle reçel, bal, yoğurt, pekmez ve salça gibi tam katı halinde olmayan yiyecekler, kontak lens sıvıları ve şampuanlar yer alıyor.

Her yolcu sadece bir poşet taşıyabiliyor. Poşetin boyutları en ve boy olarak 20 santimetreyi geçmemeli.

Türkiye’de arındırılmış salona geçiş yani uçağa biniş öncesinde yapılan kontrolde sıvıların olduğu poşeti x-ray cihazına bagajınızdan ayrı koymanız gerekiyor.

Bebekli yolcular mamaları uçuşta çocuklarının yiyebileceği kadar miktarı yanlarına alabilir.

İlaçları olanlardan doktor raporu isteniyor. ılacın orijinal ambalajında tutulması şart.

Yurtdışından gelip iç hat aktarmasıyla devam edeceklerin gümrüksüz mağazalarından aldıkları sıvılardaysa bu ürünlerin ağzı mühürlü, içinde faturası bulunun özel poşette olmalı. Ağzı açılan poşetteki ürünler kesinlikle uçağa alınmayacak.

Uçuşun keyfi kabin amirinin düzeninde
/images/100/0x0/55ea4b48f018fbb8f87688c1
İstanbul’dan Paris’e uçuyorum. Uçağın Kabin Amiri: Aslı Karaşahin. 14 yıldır THY’de. 7 yıldır da Kabin Amiri. Galatasaray Üniversitesi mezunu. Bir çocuğu var. Fransızca ve ıngilizcesi mükemmel.
Yaptığı anonslarla heyecanlanıyorum. Düzgün, hızlı, akıcı, vurgular yerinde. Kabinde sesi çok hoş geliyor. Bütün bilgilendirmeleri tek tek anlaşılıyor. ıngilizce, ardından Fransızca anonsların hepsi mükemmel. Yakınımda birkaç Fransız var. Bakıyorum yüzlerine, zorlanmadan algıladıkları besbelli...
Kalkıyoruz ve kabin amiri Aslı Hanım ortaya çıkıyor. Göz ucuyla sistemi yönetiyor. “Ben amirim” deyip devre dışı kalma çabası yok. ıkramdan, battaniyeye, kulaklık dağıtımına kadar her şeye katılıyor. Sonra ikram başlıyor, yemekler, ekmek, hepsi olması gereken derecelerde ısıtılmış. Hiçbir şey fırında kurumamış. Bütün ikram sınırlandırılmış kuralların içinde büyük zarafetle gerçekleşiyor...
Aklıma “THY’de kaç Aslı Karaşahin var” sorusu geliyor. Çok değil. Ama az da değil. Çok olduğu zaman kabindeki bütün sorunlar bitecek. Mükemmel yemeğin sunumu, ısıtılması, anonslar, kabin sıcaklığının ayarlanması, profesyonel tebessüm sayesinde çok hoş uçuşlar yapacağız. Aslı Karaşahin’in olduğu kabindeki hiçbir şey mekanik değil, sevgi akışı içinde bir örnek.
Tanıklık ettiğim ve tanıştığım bu mükemmel örnekle sizleri de tanıştırmaktan mutluluk duyuyorum...

FlyDubai, zengin Dubai’yi ucuz uçuşla tanıştırdı
/images/100/0x0/55ea4b48f018fbb8f87688c3
Üç yıl önce kurulan ve ‘low cost’ olarak adlandırılan ‘düşük maliyetli’ operasyonu bölgede tanıtan FlyDubai, uçuş ağını genişletiyor. Gürcistan ve Sırbistan’da yeni uçuş noktalarını hizmete açan havayolu, bir yandan da Boeing ve Airbus’la yeni uçak siparişi için pazarlıklarını sürdürüyor. ıstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Dubai’ye uçan şirket, hem bağlantılı seferleri hem de 4-5 saatlik uçuşlarıyla pazara farklı bir bakış getiriyor:

Filosu tamamen Boeing 737-800’lerden oluşan FlyDubai, kabinde ‘Sky Interior’ tasarımını tercih etti. Özel aydınlatma, geniş pencereler uzun sayılabilecek uçuşlarda yolcuya konfor sunuyor.

Her koltukta özel ekran var. Yolcular bu ekrana kredi kartı bilgilerin girip uçuşta yemek siparişi verebiliyor. Kabin memuru çok kısa süre içinde ücretli ikramı getiriyor. Sandviçler 5, dürümler 6, gazlı ve alkollü içecekler 4 dolardan başlıyor.
/images/100/0x0/55ea4b48f018fbb8f87688c5
Bu sistemden gümrüksüz satış yani duty free ürünleri de alabilirsiniz. Vizyona çok yeni giren filmleri 6, dizi filmlerin bölümünü 1.5 dolardan özel kulaklıkla seyredebilirsiniz. Müziklerse ücretsiz.

Havayolu, Dubai Havalimanı’nda Terminal 2’yi kullanıyor. Daha basit yapıdaki terminalde işlemler hızla tamamlanıyor. Tüm dünyada olduğu gibi bu tür şirketlerin bagaj kuralları çok sıkı. Kabine 7 kilogramın üzerindeki el bagajı alınmıyor. Buna duty-free alışverişi dahil değil.

Terminal 2’nin tek dezavantajı körük bulunmaması.

Türkiye uçuşlarından memnun olan FlyDubai, önce sefer sayısının artırılması, arkasından da farklı şehirlere uçmayı planlıyor.
Tolga ÖZBEK

Amerika’ya günlük sefer

Türk Hava Yolları, önümüzdeki yıl yaz sezonuyla birlikte 25 Mart’ta Washington, 26 Mart’ta da Los Angeles seferlerini her güne çıkarıyor.

Bölgedeki işbirliğini artıran THY, Ukraynalı Aerosvit ile ortak uçuş anlaşması imzaladı. İki havayolu, İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Kiev, Odessa, Donetsk, Dnipropetrovsk ve Simferopol hatlarında ortak uçuşlar gerçekleştirerek yolculara daha fazla bağlantı sunacaklar.


Yazarın Tüm Yazıları