Humusname

Sabırsızlıkla yemek bekleyen birinin önüne önce bir miktar humus ve lavaş ekmeği koyun.

Haberin Devamı

Bakın nasıl iştahla yiyecek ve ardından gelen tüm yemekleri de aynı iştahla tüketecek.
Humus böyle sihirli bir etki yaratır işte damaklarda. Daha doğru bir deyişle, humus iyi bir başlangıç yemeği olarak da kullanılabilir. Ayrıca tahinli humus mideyi şöyle bir okşayıp içki içenleri de rahatlatır.
Methiyeler yazdığım humustan bahsederken Suriye’nin Humus kentine giren askerlerle ilgili bir haber okudum. Suriye’de Humus isminde bir kent olduğunu biliyordum ve kent isimleriyle özdeşleşmiş yemekleri kafamdan geçirdim. İzmir köftesi, Emirdağ güveci, Adana kebabı aklıma ilk gelenlerdi. İşte ben, hayatın her alanına giren yemeği bu yüzden çok ama çok seviyorum.

Cevizli incir dolması

Şurubu hazırlamak için; su ve tozşekeri küçük bir tencereye koyup kaynatın. Kaynamaya başlayınca ocaktan alıp limon suyu ve karanfili ekleyin. Diğer taraftan, incirleri akan suyun altında yıkayıp derin bir kaba koyun. Üzerine çıkacak kadar su ekleyip en az 3-4 saat bekletin. Çıkarıp süzün. İncirleri sap kısmının altından kesin. (geniş bir delik açar gibi kesin) İçlerini tarçınla karıştırdığınız ceviz içini doldurun.
Sıvıyağı geniş bir tavaya koyup incirleri tavaya sap tarafları yukarı bakacak şekilde yerleştirin. (cevizlerin dökülmemesine dikkat edin.)
Tavayı orta ısılı ateşte kızdırın. İncirleri 4-5 dakika kadar kızartıp el süzgeciyle süzerek tavadan alın ve geniş bir tepsiye dizin. Üzerine şurubu gezdirin. Ocak üzerinde ya da fırında 20 dakika kadar pişirip çıkarın. Soğuyunca servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- Yarım kg kuru incir
- 1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- Yarım su bardağı sıvıyağ
Şurup için;
- 1 su bardağı tozşeker
- 1 su bardağı su
- 1 çay kaşığı limon suyu
- Varsa, 2-3 adet karanfil

Yazarın Tüm Yazıları