Hayri Çetinkaya: Borsa 2.2 milyar dolarla rekor kırdı, 20 binden döndü

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Hisse senedi fiyatlarında yılbaşından itibaren yaşanan hızlı yükseliş dün seans içinde endeksi 20 bin puanın üzerine kadar taşıdı.

Ancak, bu noktada gelen kár satışlarıyla endeks günü yüzde 3.4 oranında değer kaybederek, 18 bin 458 puandan tamamladı. Borsa, düşerken işlem hacminde de 2.2 milyar dolarla yeni bir rekora imza attı.

BORSADA yılbaşından bu yana devam eden soluksuz yükseliş, dün gelen kár satışlarıyla durdu. Haftaya yükselişle başlayan borsa ilk seansı 20 bin puanın üzerinde tamamlamasına karşın ikinci seansta artan satışlarla hızla geriledi. İMKB 100 endeksi 652 puanlık kayıpla günü 18 bin 458 puandan tamamladı. Hisseler dün ortalama yüzde 3.4 oranında değer kaybetti.

Sabah ve öğleden sonra iki farklı seans yaşanması nedeniyle borsa endeksinde dün yukarıya ve aşağıya yaklaşık 2000 puanlık dalgalanma yaşandı. Borsada dünkü hızlı iniş çıkış sırasında, 1 katrilyon 233 trilyon liralık rekor düzeyde işlem hacmine ulaşıldı. Bu rakam döviz bazında da, borsada bugüne kadar ilk kez ulaşılan günlük 2 milyar 257 milyon dolarlık işlem hacmini ifade ediyor.

Borsada işlem hacminde yaşanan 2.2 milyar dolarlık rekoru, biraz da öğleden sonraki kár realizasyonunun panik satışlara dönüşmesine bağlanıyor. Kısa sürede hızla yükselerek 20 bin puana dayanan borsada dün sabah ve öğleden sonra iki farklı seans yaşandı.

Borsa güne alımlarla başladı. Sabah seansına 19 bin 381 puandan başlayan borsa, daha seansın ilk yarısına ulaşmadan 20 bin puan seviyesine dayandı. Seans ortasında 20 bin 188 puana çıkan endeks, seansın ikinci yarısında da yükselişini sürdürdü. Birara 20 bin 617 puana kadar yükselen endeks, ilk seansı 889 puanlık artışla tam 20 bin puanla yeni zirvesinde tamamladı. Hisseler de ortalama yüzde 4.46 oranında prim yaptı. Birinci seansta 647.7 trilyon liralık hacimle de (1.190 milyar dolar) tek seans rekoru kırıldı.

Alternatif yatırım araçlarının cazibesini yitirmesi nedeniyle devam eden yoğun para girişi, borsanın ilk seansı endeks ve işlem bazında rekorda tamamlamasına yolaçtı.

PANİK SATIŞLARI

Borsada öğleden sonraki seansta, artan satışlar nedeniyle İMKB Hisse Senetleri Piyasası'nın tahtası, satışları gösteren kırmızı renk nedeniyle adeta ‘‘kızıla’’ döndü.

İlk seansta 20 bin puanı deviren ve tek seansta işlem hacmi rekorunu yakalayan borsada, ikinci seansta yoğun satışlar geldi. İkinci seansın ilk dakikalarında yükselişini sürdüren endeks, 20 bin 204 puana kadar çıktı. Ancak ilerleyen dakikalarda gelen satışlarla endeks inişe geçti ve önce 20 bin puanın altına, ardından da 19 bin puanın altına geriledi. İkinci seansta endeks en düşük 18 bin 301 puana kadar düştü.

Borsa ikinci seansta 1541 puan birden geriledi ve günü 18 bin 458 puandan bitirdi. Borsada hisse senetleri, öğleden sonraki iki saatte ortalama yüzde 7.7 değer yitirdi. İkinci seansta, 585.9 trilyon liralık işlem hacmi gerçekleşti. Günü yüzde 3.41 oranında kayıpla tamamlayan borsada, günlük işlem hacminde de 1 katrilyon 233 trilyon lira (2.257 milyar dolar) ile yeni bir rekor gerçekleşti.

Borsada ikinci seansta artan kár satışları kapanışa doğru panik satışlara dönüştü. ‘Nereden satarsam kárdır’ düşüncesiyle artan satışlar, ikinci seansta pek çok hisse senedinin de taban fiyatlara gerilemesine ve günü alıcısız kapatmasına yolaçtı. Hisselerin kapanışta taban fiyatlara gerilemesi, birinci seansta yüksek ortalama fiyatlardan kapanmasından kaynaklanıyor.

Petrol Ofisi baskısı mı?

BORSA mevcut yatırım araçları içinde rakipsiz olmasına karşın endeksin kısa sürede hızlı prim yapması, dünkü satışlara gerekçe gösteriliyor. Bir başka gerekçe de, Petrol Ofisi'nin Özelleştirme İdaresi tarafından perşembe günü ihalesinin yapılacak olması.

Perşembe günkü ihalede, POAŞ'ın borsadaki fiyatı ile bu şirkete talip olanların vereceği fiyat arasında büyük farklılıklar doğabileceği tahmin ediliyor. Bunu önceden düşünen yatırımcıların da, İMKB'de kamu hisselerinde dün satışa geçmiş olabileceğine ve POAŞ ihalesi nedeniyle İMKB'de satış baskısının artabileceği öne sürülüyor.

Yazarın Tüm Yazıları