Hayri Çetinkaya: Borsa 14 binin altında

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

İMKB'de, hafta başında başlayan düşüş dün de devam etti. Borsa endeksi, 574 puna daha kayıpla 14 bin puanın da altına geriledi ve 13 bin 994 puandan kapandı. Hisseler ortalama, yüzde 3.95 oranında değer kaybetti.

BORSADA düşüş trendi dün de sürdü. İMKB 100 endeksi, dün 574 puna daha kayıpla 14 bin puanın da altına gerileyerek 13 bin 994 puandan kapandı. Hisseler ortalama, yüzde 3.95 oranında değer kaybetti.

Borsada dün 196.3 trilyon lirası ilk seansta, 175.8 trilyon lirası da ikinci senasta olmak üzere toplam işlem hacmi 372.1 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti.

Borsanın, 13 bin 250 puan seviyelerine kadar inebileceği, bu seviyeyi de geçmesi halinde 12 bin puanlara kadar düşebileceği konuşuluyor.

BAHANE ÇOK

Mevcut koşullarda borsada düşüş için bahane bulmak, yükseliş için neden yaratmaktan daha kolay. Gecelik faizlerin yüksek seyretmesi, şubat ayına ilişkin enflasyon beklentilerinin yüksek olması, halka arzlar ile şirketlerin ortak satışları, borsanın bir süredir düşüş trendi için gösterilen gerekçelerdi. Bu nedenlere, bir kaç gündür kamuoyunda tartışılmaya başlayan siyasi gelişmeleri de eklemek gerek.

Borsada bir kaç gündür hızlanan düşüş biraz da, tekrar öne çıkmaya başlayan siyasi gelişmelere bağlanıyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda muhalefettekilerin yanısıra, hükümet ortağı siyasi parti liderlerinin de farklı mesajlar vermeye başlaması, piyasalarda özellikle borsada tedirginlik yaratıyor. Sabah seansında, fiyatı hızlı düşen bazı hisselerdeki alımlarla açılan borsa ilk seansın ortalarına doğru, birara 14 bin 701 puana kadar yükseldi. Ancak bu seviyelerde gelen satışlarla inişe geçen endeks, ilk seansı, 261 punalık kayıpla 14 bin 307 puandan tamamladı.

HOLDİNGLER YETMEDİ

İkinci seansta satışların biraz daha hızlanmasıyla, endeks 14 bin puanın da altına indi. İkinci seans içinde banka ve holding hisselerilyle tutunmaya çalışan borsa endeksi, birara 13 bin 758 puana kadar geriledi. Kapanışa doğru gelen tepki alımlarıyla biraz toparlanan endeks günü, 14 bin puanın hemen altında 13 bin 994 puandan tamamladı.

Piyasalarda nakit sıkışıklığına bağlı olarak gecelik faizler yüksek seyrini korudu. Gecelik faizler, dün yüzde 50-55 aralağında seyretti. İMKB repo piyasasında gecelik faizler ortalama yüzde 51.50 oranında gerçekleşti. İnterbankta ise ortalama faiz yüzde 55 oldu. Bono faizleri ise önceki günkü seviyelirinin biraz altında, yüzde 40.4 düzeyinde gerçekleşti.

Yazarın Tüm Yazıları