Hamilelik yogası

"Yogo, anne olmak için çıktığınız yolculukta testler ve kafanızda yanıt bulmaya çalıştığınız sorular arasında, huzurlu bir alan yaratmanızı sağlar" diyor Dr.Neslihan İskit. Hamileler yoga yapsın, ama nerede ve nasıl?

Çok yakın arkadaşlarım hamile. O yüzden konuşulanlar ya da okuduğum şeylerde algıda seçicilik yapıyor ve hep hamilelikle ilgili olanlara öncelik tanıyorum.

İşte tam da böyle bir zamanda Memorial Hastanesi’nin sevgi dolu doktorlarından Neslihan İskit aradı ve Memorial Hastanesi Kadın Doğum Kliniği’nin hazırlamış olduğu doğuma hazırlık kursu ve Hamileler için Yoga programının haberini verdi. Ben de yakında aralarına katılmak istiyorum!

Hamilelik, erişkin bir kadının başına gelebilecek en güzel şeydir. Her hamilelik ve her doğum kadının yeniden muazzam gücünü ve esnekliğini keşfedeceği bir fırsattır.

Bebeğin rahimde büyümeye başlamasıyla rahim de büyür ve ağırlığı artar. Annenin vücut ağırlık merkezi değişir. Bu durum omurganın doğal yapısını bozar, bel omurlarında ve bacaklarda ağrılara neden olur. Hormonal değişiklikler göğüsler ve birçok eklemde bazı rahatsızlıklar yaratır.

İşte bütün bu değişim sürecini sıkıntılar ve zaman zaman da mutsuzluklarla geçirmek yerine, hamileliğin her anının keyfini çıkarmak için yoga denenmelidir. Yoga, Sanskrit dilinde birleşme anlamındadır. Bedenin, zihnin ve ruhun birleşmesi. İyi bir hamilelik dönemi geçirmemiz için bize ait bu üçlünün tam bir uyum içinde çalışması gerekir. Bu da yoga ile mümkün olur.

YOGA DOĞUMU KOLAYLAŞTIRIR

Yoga, yaşam enerjinizi, asanalar (temel duruş biçimleri), pranayama (doğru nefes alma teknikleri ), mudra (beyindeki bazı merkezleri uyaran el hareketleri) ve mantra (tekrarlanan sesler ) ile açığa çıkarır.

Hamileler için hazırlanmış asanalar daha çok kendini tanıma ve içe dönüş teknikleriyle birleştirilmiştir. Sizi anne olmaya ve huzurlu bir doğum yapmaya hazırlar.

Pranayama ile doğru nefes almayı öğrenir ve akciğer kapasitenizi artırmayı dolayısıyla daha çok oksijen almayı sağlar. Yoga, sadece vücudumuzu fiziksel olarak güçlendirmekle kalmaz aynı zamanda çakra sistemimizi de uyarır ve dengeler.

Çakra "çark" kelimesinin Sanskrit dilindeki karşılığıdır. Çakralarınızı, vücudunuzun her yerinde bulunan, her biri sağlığınız, mutluluğunuz ve kendinizi iyi hissetmeniz için önemli olan ve belirli bir enerjiyi yayan çıkrıklar olarak düşünün.

Asanalar uygulanırken bu enerjiler açığa çıkar ve kendinizi daha iyi hissetmeye başlarsınız.

Başlangıçta bu durum şehri düşmanlardan koruyan bir sur gibi, bizi dışarıdan gelen ruhsal travmalara karşı korumaya başlar.

Artık eskisi gibi her şeye alınan, çabuk kırılan ve pes eden duygularımızdan kurtulup daha güçlü olmaya başlarız.

Yoga, kişisel gelişim için bir egzersiz programı değildir. Yoga kendini ve içinde bulunduğunuz yeni durumu kabul etmedir.

Hayatınızı anne olmaya hazırlamak, hissettiğiniz tüm gerginlikleri gevşetmek gerekir.

Yoga programı ile hamile kadının fiziksel kondisyonu korunur. Solunum ve dolaşım sistemi güçlendirilir. Bulantılara veda edilir.

Doğum sonrası da doğuma hazırlık kadar önemli bir süreçtir. Bunun için hamilelik sonrası yoga programı uygulamalıyız.

Bebeğinizin kırkı çıkıncaya kadar onunla yakın kalıp aranızda bir ömür boyu sürecek köprülerin temellerini attıktan sonra programınıza başlayabilirsiniz.

Bu program da uygulanan asanalar ile duruş bozukluklarınız düzelir, karın kaslarınız ve rahminiz hızla toparlanır.

NASIL UYGULAMALI?

Doğum, hayatınızdaki en önemli değişimdir.
Bebek dünyaya gelince aynı zamanda bir anne, bir baba ve bir aile doğar.

Mutlu bir hamilelik geçirmeniz ve bilinçli seçimler yapan bilinçli anne babalar olmanız için yoga yapmalı, düşüncelerinizi ve sezgilerinizi berraklaştırmalısınız.

Hamilelik yogası, hamileliğin 3 trimesteri (3’er aylık dönemler) için ayrı ayrı hazırlanmış programlar şeklinde uygulanır.

Bebeğin ruhsal gelişim süreci anne rahmine düştüğü andan başlayıp doğumdan sonraki 3. ayda tamamlanır. Bu nedenle bebek dünyaya geldikten sonraki ilk 3 ay önemlidir. Bu dönemde huzurlu olmak ve bu huzuru bebeğe yansıtmak onun bütün hayatını etkileyen önemli bir unsurdur.

Memorial Hastanesi Kadın Doğum kliniğinin hazırlamış olduğu doğuma hazırlık kursu ve hamileler için yoga programı tüm anne adaylarına ve anne adayı olmak isteyenlere açıktır. Program ücretsizdir ve hastane doktorları tarafından gerçekleştirilmektedir. Her iki program ile ilgili detayları 444 7 888 numaralı telefondan alabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları