Hamile kalmak istemem ama ya kalıverirsem

Merhaba Güzin abla, biliyorum benim gibi pek çok insan yazıyor size, ama sizden mutlaka bir cevap bekliyorum, bu benim için çok önemli.

Soracağım sorunun cevabını aslında bilmem gerekir tabi, ama cahilliğimi mazur görün ablacım! Bir insan adet görmeye başladığı günden itibaren sayarsak, birinci gününden itibaren 24 ya da 25’inci gününde, hamile kalabilir mi? Adet dönemine sadece üç gün kala?

Hamile değilse de neden gecikmiş olabilir sizce? Örneğin grip olmak, bu amaçla ilaç kullanmak, ayrıca bazı psikolojik problemler nedeniyle, adetin gecikmesi mümkün olabilir mi?

Son bir sorum daha var müsaadenizle; hamile kaldığımızı farz edelim, çocuğu aldırmak için, çocuk kaç aylık olduğu zaman aldırılır? En son ne zaman? Mesela üç aylıkken de aldırılır mı? Bunu sormak gerçekten hiç hoşuma gitmiyor ve utanıyorum ama bunu öğrenmem gerekiyor, ne olur yardım edin. Biz gençler çok cahiliz bildiğin gibi değil, sen idare ediver artık bizi...

RUMUZ: BİLMEYEN İNSAN

Sevgili kızım, sanırım bir süre önce sana yine bu konuda cevap vermiştim. Hiç durmadan hamile kalma korkusu içindesin gibi geliyor bana. O halde neden önlem almıyorsun. İş işten geçtikten sonra mı alacaksın?

Git bir doktora, sana en uygun doğum kontrol yöntemi hangisi ise onu kullan. Ya hap al, ya spiral kullan, ya da doktoruna sor, ertesi günü hapı diye bir ilaç var. Bunları sana doktorun daha ayrıntılı anlatacaktır.

Bu arada söyleyeyim, adetin 24-25’inci gününde hamile kalma olasılığı oldukça düşük, hemen hemen yoktur denebilir. Adetinin, bu senin saydığın nedenlerden, gribal durumundan ya da aldığın ilaçların etkisiyle gecikmesi mümkün olabilir.
Bebeği aldırma konusuna gelince... Bebek ancak hamileliğin 52’nci gününe kadar alınabilir. Yani aşağı yukarı 1,5 aylık oluncaya kadar. Çünkü 52’nci günden itibaren ceninin kalbi atmaya başlar. O artık bir insandır, bir canlıdır. Bu andan itibaren onu aldırmak (eğer anne için hayati bir tehlike söz konusu değilse) cinayet sayılır.

Bu durumda, önlem almak çok daha hayırlı, değil mi kızım? Bu arada kızım, haklısın, bugünkü gençliğin cinsel eğitim açısından inanılmaz bilgisiz olduğunu her fırsatta görüyor ve gerçekten üzülüyorum.

İşim gereği geç kalıyorum ama anlatamıyorum

Merhaba, ben 21 yaşında bir genç kızım. Benim sorunum ailem! Ben beş yıldır bir kamu kuruluşunda çalışmaktayım. İşim nedeniyle evime geç saatlerde dönmek mecburiyetinde kalıyorum. Bu yüzden evde sürekli problem çıkıyor, her defasında açıklasam da hep aynı sorunları yaşıyorum. Sizce onları ikna etmek için nasıl bir yöntem izleyebilirim? Çok acil cevap bekliyorum.

RUMUZ: BUSER

Sevgili kızım, bence yapacağın en akıllı iş, geç kalman gereken bir gece, ailenden birini iş yerine çağırmandır. Baban, ağabeyin, ya da herhangi birini çağır ve durumu yerinde görmelerini sağla.. İşinin gereği, nasıl geç vakitlere kadar iş yerinde kaldığını, diğer iş arkadaşlarının da durumunu görecek ve belki de sana inanmayıp, seni boş yere üzdükleri, kırdıkları için utanç duyacaklardır.

Ayrıca, arada bir, doğru söylemek şartıyla, bir arkadaşınla sinemaya gitmeye de hakkın olmalı değil mi? Sonuçta esir değilsin ya kızım!

Oğlumun ergenlik çağına ulaştığını nasıl anlarım

Sevgili ablacığım, ben 33 yaşında bir kadınım. Üç çocuk annesiyim ve 14 yaşındaki oğlum için endişe ediyorum. Onda henüz ergenlik çağının belirtilerine rastlayamıyorum. Henüz sesi kalınlaşmadı. Tüylenmedi.

Bu konuyu babasıyla da pek fazla konuşamıyoruz. Yine de ben çocuğumda bir eksiklik ya da gecikme olmasından endişe ediyorum. Erkek çocukta buluğ çağının ilk belirtileri nasıl olur?

RUMUZ: İREM

Bir anne olarak çocuğunun gelişmesini yakından izlemen ve onunla ilgili endişeler beslemen çok doğal. Ancak bana kalırsa boş yere endişeleniyorsun. Bir erkek çocuğun cinsel özelliklerinin belirlenmesi, 13 yaşlarında başlar. Ancak bu da tıpkı kız çocuklarında olduğu gibi, birkaç yıllık bir dönemi kapsar.

Hormonların etkisiyle çocuğun vücudu erkek vücuduna dönüşmeye başladığında cinsel organlarında da değişiklik görülür. Giderek yüzde, ciltte belirli bir değişim ortaya çıkar. Kasık kılları ile koltuk altı kılları kendini gösterir. Bu arada yüzünde ilk sakal bıyık izleriyle birlikte ergenlik sivilceleri görülebilir.

Sesi giderek kalınlaşır. Erkek çocuğun boyu kızlardan daha ağır uzar. Boy atması 17 yaşlarında birden hızlanır. Ve tabii ilk cinsel hareketlenme de yine bu dönemin ortalarında görülür. Bu durumda oğlunda henüz bu tür belirtiler olmaması doğal. Çünkü henüz 14 yaşında. Belki önümüzdeki yıl, birden bu belirtilerin tümü ortaya çıkacaktır. Süratle bir değişim yaşayacaktır. İşte asıl senin ve eşinin, bir anne ve baba olarak onun bunalımlı ve isyankar olacağı bu dönemde ona yakın olmanız çok önemli.
Yazarın Tüm Yazıları