Notos Kitap haberleri sayfasında Notos Kitap hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 127 Notos Kitap haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bir zamanlar Macaristan entelektüel hayatına damgasını vuran Ferenc Karinthy, 1970 tarihli romanı ‘Epepe’de, bindiği uçakta uyuyakalıp bilinmeyen bir şehirde gözlerini açan dilbilimcinin yaşadığı çaresizliği anlatıyor. Baştan sona hem kaygılanarak hem eğlenerek ama her durumda merakla okunan bir hikâye anlatmış Karinthy.
#EpepeMeksikalı yazar Brenda Lozano’nun üçüncü romanı ‘Cadılar’, farklı dünyalarda yaşayan iki Meksikalı kadının hayatlarını anlatan iki paralel hikâye biçiminde kurgulanmış. Bu iki farklı sesi Meksika’da kadınlara yönelik baskı ve şiddet üzerinden bir araya getiren Brendon Lozano, cadıları savunmak için kaleme almış romanını, aslında kadınları savunmak için: “Bütün kadınlar içimizde biraz cadılıkla doğarız, bu savunma içindir.”
#CadılarBanu Yıldıran Genç çok okuyan, okuduklarından bazılarının altını çizen ve bunları da paylaşmaktan sevinç duyan bir okuryazar. ‘Geri Döndüğüm Yerler’de iyi edebiyatın peşine düşmüş, unuttuklarımızı hatırlatmış, görmediklerimizi göstermiş ki, insan hemen kendine o kitaplardan kitap beğenmek istiyor!
#Banu Yıldıran GençC.D. Rose, ilk romanı ‘Herkes Başka Biriyken Kim Kimdir?’de unutulmuş ya da ıskalanmış kitaplar üzerine konferanslar vermek üzere bilmediği bir kente giden araştırmacının eğlenceli hikâyesini anlatıyor. Belirsizlikler etrafında gelişen, yer yer komik ve absürd bir roman.
#C.D. RoseŞilili genç yazar Paulina Flores, tüm dünyada dikkat çeken ilk öykü kitabı ‘Ne Rezalet’te sınıflar ve cinsiyetler arasındaki mücadeleleri, erkeklerinden kopmuş kadınları, masumiyeti kaybetmenin deneyimini, ebeveynlerin hem fedakârlıklarını hem de korkunç hatalarını taptaze ve etkili bir dille anlatıyor.
#Paulina Flores2000’lerde yazdığı üç romanıyla çağdaş Meksika edebiyatının önemli yazarları arasında gösterilen Yuri Herrera, ‘Bedenlerin Göçü’nde salgın hastalığın korku yaydığı bir şehirin ve iki mafya ailesi arasında arabuluculuk yapan bir adamın hikâyesini anlatıyor. Dilin imkanlarını sonuna kadar kullananan, özellikle karanlık atmosferiyle çok etkileyici bir roman.
#Yuri HerreraGünlük hayatın koşuşturmasında kitap okumaya vakit bulamayanlar için yaz tatili iyi bir fırsat. Yol boyunca, deniz kenarında, bir ağaç gölgesinde okunan kitaplar hayatımızı güzelleştiriyor... Yola çıkmadan bavulumuza atacağımız kitapları seçmek de önemli. Kitap eki editörleri, eleştirmen ve yazarlara favori yaz kitaplarını sorduk. Kimi roman, kimi bilimkurgu, kimi polisiye okumayı seviyor.
#KitapBir zamanlar Macaristan entelektüel hayatına damgasını vuran Ferenc Karinthy, 1970 tarihli romanı ‘Epepe’de, bindiği uçakta uyuyakalıp bilinmeyen bir şehirde gözlerini açan dilbilimcinin yaşadığı çaresizliği anlatıyor. Baştan sona hem kaygılanarak hem eğlenerek ama her durumda merakla okunan bir hikâye anlatmış Karinthy.
#EpepeMeksikalı yazar Brenda Lozano’nun üçüncü romanı ‘Cadılar’, farklı dünyalarda yaşayan iki Meksikalı kadının hayatlarını anlatan iki paralel hikâye biçiminde kurgulanmış. Bu iki farklı sesi Meksika’da kadınlara yönelik baskı ve şiddet üzerinden bir araya getiren Brendon Lozano, cadıları savunmak için kaleme almış romanını, aslında kadınları savunmak için: “Bütün kadınlar içimizde biraz cadılıkla doğarız, bu savunma içindir.”
#CadılarBanu Yıldıran Genç çok okuyan, okuduklarından bazılarının altını çizen ve bunları da paylaşmaktan sevinç duyan bir okuryazar. ‘Geri Döndüğüm Yerler’de iyi edebiyatın peşine düşmüş, unuttuklarımızı hatırlatmış, görmediklerimizi göstermiş ki, insan hemen kendine o kitaplardan kitap beğenmek istiyor!
#Banu Yıldıran GençBanu Yıldıran Genç çok okuyan, okuduklarından bazılarının altını çizen ve bunları da paylaşmaktan sevinç duyan bir okuryazar. ‘Geri Döndüğüm Yerler’de iyi edebiyatın peşine düşmüş, unuttuklarımızı hatırlatmış, görmediklerimizi göstermiş ki, insan hemen kendine o kitaplardan kitap beğenmek istiyor!
#Geri Döndüğüm YerlerArjantinli yazar Silvina Ocampo ‘Söz’de bir deniz yolculuğu sırasında transatlantikten düşen bir kadının zihninden geçen anılarını kısa hikâyeler aracılığıyla sergiliyor. Yazar ile yazdıklarının ‘okyanus’ içerisinde birlikte sürüklendikleri ve uyum içinde devindikleri etkileyici bir metin.
#Silvina Ocampo20. yüzyılın en önemli Çek yazarlarından biri sayılan Bohumil Hrabal, ‘Yetişkinler ve İleri Düzeyde Öğrenciler İçin Dans Dersleri’nde yaşlı bir adamın hayatını tek cümlede özetliyor. İmgeler, metaforlar, göndermelerle dolu, ironik, eğlenceli ve akıcı bir hikâye...
#Yetişkinler Ve İleri Düzeyde Öğrenciler İçin Dans DersleriC.D. Rose, ilk romanı ‘Herkes Başka Biriyken Kim Kimdir?’de unutulmuş ya da ıskalanmış kitaplar üzerine konferanslar vermek üzere bilmediği bir kente giden araştırmacının eğlenceli hikâyesini anlatıyor. Belirsizlikler etrafında gelişen, yer yer komik ve absürd bir roman.
#C.D. RoseZeynep Ergun, Orhan Pamuk’un ‘Kar’, İhsan Oktay Anar’ın ‘Amât’ ve Elif Şafak’ın ‘Baba ve Piç’ romanlarını incelediği çalışması ‘Erkeğin Yittiği Yerde’de, sistemin kadını hunharca yok ederken ‘erkeklik ülküsünün dayanılmaz yükünün altında’ erkeği de ezdiğine incelikli bir okuma eşliğinde dikkat çekiyor.
#Erkeğin Yittiği YerdeMeksikalı yazar Yuri Herrera yeni romanı ‘Krallığın İşleri’nde sanatçı ve iktidar ilişkisi üzerinden çok çarpıcı bir tabloyu okurlarının gözleri önüne seriyor: Kelimeler kirleri örtmeye yeter mi, güzel sözler çirkinlikleri bastırır mı, melodilerin arasında acılar duyulmaz mı?
#Yuri HerreraŞilili genç yazar Paulina Flores, tüm dünyada dikkat çeken ilk öykü kitabı ‘Ne Rezalet’te sınıflar ve cinsiyetler arasındaki mücadeleleri, erkeklerinden kopmuş kadınları, masumiyeti kaybetmenin deneyimini, ebeveynlerin hem fedakârlıklarını hem de korkunç hatalarını taptaze ve etkili bir dille anlatıyor.
#Paulina FloresAdı Julio Cortazar, Carlos Fuentes, Juan Rulfo ve Marquez ile birlikte anılan Guatemalalı yazar Augusto Monterroso’nun iki yapıtını okudum. Biri ‘Devridaim’, diğeri ‘Toplu Eserler ve Diğer Hikayeler’. Nasıl buldum? 1921-2003 yılları arasında yaşamış ve yazmış olan Monterroso ile keşke tanışmış olaydık diye hayıflandım! Neden derseniz, kitabını açmış da yazdıklarını tek tek bana okuyormuş gibi bir yakınlık içinde buldum kendimi. Çok iyimser bir yazar, en çok da bundan sevdim sanırım.
#Mahmud Dervişİsmi yanıltmasın; ‘Süper-Erkek’, best-seller tarzı bir aşk romanı değil. Evet, hikâye aşk ve çağına göre çok cesur anlatımlarla cinsellik barındırmakla birlikte, romanın merkezindeki aşk ve cinsellik Jarry’nin çağının bütün fikirlerini kat eden dehasına özgü bir istihza ve karmaşıklıkta işleniyor. Alfred Jarry’nin 1902’de yazdığı bu eser, modern çağa ve romana dair bir manifesto niteliğinde.
#SÜPER-ERKEKHürriyet Kitap Sanat yazarları Doğan Hızlan, Selim İleri, A. Ömer Türkeş, Ömer Erdem, Yücel Kayıran, Haydar Ergülen, İhsan Yılmaz, Metin Celâl ve Erkan Aktuğ’un oylarıyla 2018’in en iyi 50 kitabını seçtik. Yıllar sonra aynı anda iki romanla karşımıza çıkan Latife Tekin ‘Sürüklenme’si ilk sırada yer aldı. Devrim Yılmaz ise yılın en iyi 10 çocuk kitabını sıraladı.
#Sürüklenme2000’lerde yazdığı üç romanıyla çağdaş Meksika edebiyatının önemli yazarları arasında gösterilen Yuri Herrera, ‘Bedenlerin Göçü’nde salgın hastalığın korku yaydığı bir şehirin ve iki mafya ailesi arasında arabuluculuk yapan bir adamın hikâyesini anlatıyor. Dilin imkanlarını sonuna kadar kullananan, özellikle karanlık atmosferiyle çok etkileyici bir roman.
#Yuri Herrera“Düşündüğü, baktığı, gördüğü başka ne vardı ki yaşamında. Kızı! Kızına bir yağmur bulmalıydı. Yağmur çiçek olup yağmaya başlamıştı şimdi. Kız dönüyor, her yana çiçekler saçılıyordu. Ayakkabılarını yere bıraktı ve çığlıklara doğru yürümeye başladı. Kızım ve ben. Kızım, yağmur ve ben…”